Napelem dupla hatásfokkal

2019-09-16 12:23:45 | Módosítva: 2019-09-16 12:25:04

Egy német cég olyan napelemet fejlesztett ki, ami a jelenleginél kétszer több energiát termel. A piacokon nagyjából 2022-ben debütál majd az újdonság, mely a lakossági felhasználók számára is elérhető lesz.


Világrekord

Az Insolight nevű csapat laboratóriumi körülmények között érte el a minden bizonnyal világrekordnak számító majd 37%-os hatékonyságot, miközben a jelenleg a piacon kapató rendszerek 18-20%-os hatékonysággal dolgoznak. Ez a szempont akkor kerül előtérbe, amikor a nagyvárosokban már kevés a szabad tetőfelület és magas az energia-igény. A klímaváltozás pedig rákényszerít minket arra, hogy a lehető leggyorsabban áttérjünk a megújuló energiák használatára.


Már most is léteznek olyan napelemek, melyek hatásfoka jóval a 18-20%-os érték felett van, ám ezek különleges anyagokat vagy eljárásokat használnak, és nagyon drágák. A lakossági felhasználásuk éppen ezért nem éri meg. A dupla hatásfokú napelem titka az eszköz kialakításában rejlik. A fejlesztők egy vékony műanyag réteg, és az azokon kialakított hatszögletű lencsesor segítségével a megfelelő területre koncentrálják a beeső nap sugarait. Kicsit hasonló ez a rovarok összetett, „nagy látószögű” szemlencséjére. A hatszögletű lencsék lényege, hogy összegyűjtik a fényt, és koncentrálják azt egy pontra, ráadásul követik a nap járását is, vagyis a gyűjtés-koncentrálás feladatait mindig ugyanazzal a hatékonysággal végzik, amíg fenn van a Nap. Ennek köszönhetően a lencsék képesek az átlag napelem hatékonyságát is 30% körüli értékre, de akár 37%-ra is feltornázni.

A fejlesztés azért biztató, mert egyszerű, nem drága anyagok felhasználására épül, így viszonylag hamar kereskedelmi forgalomba kerülhet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemes tévhitek és cáfolatok

A tragikus nemzetközi események valószínűleg még inkább a napelemek felé fordítják a lakosság figyelmét. Sokan, sok forrásból igyekeznek tájékozódni, és sajnos megbízhatatlan, rossz hírforrások...


Napelem 100%-os állami támogatással

Az innovációs és technológia miniszter nemrég jelentette be, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a hatalmas, 159 milliárd forintos lakossági napelemes...