Napelem dupla hatásfokkal

2019-09-16 12:23:45 | Módosítva: 2019-09-16 12:25:04

Egy német cég olyan napelemet fejlesztett ki, ami a jelenleginél kétszer több energiát termel. A piacokon nagyjából 2022-ben debütál majd az újdonság, mely a lakossági felhasználók számára is elérhető lesz.


Világrekord

Az Insolight nevű csapat laboratóriumi körülmények között érte el a minden bizonnyal világrekordnak számító majd 37%-os hatékonyságot, miközben a jelenleg a piacon kapató rendszerek 18-20%-os hatékonysággal dolgoznak. Ez a szempont akkor kerül előtérbe, amikor a nagyvárosokban már kevés a szabad tetőfelület és magas az energia-igény. A klímaváltozás pedig rákényszerít minket arra, hogy a lehető leggyorsabban áttérjünk a megújuló energiák használatára.


Már most is léteznek olyan napelemek, melyek hatásfoka jóval a 18-20%-os érték felett van, ám ezek különleges anyagokat vagy eljárásokat használnak, és nagyon drágák. A lakossági felhasználásuk éppen ezért nem éri meg. A dupla hatásfokú napelem titka az eszköz kialakításában rejlik. A fejlesztők egy vékony műanyag réteg, és az azokon kialakított hatszögletű lencsesor segítségével a megfelelő területre koncentrálják a beeső nap sugarait. Kicsit hasonló ez a rovarok összetett, „nagy látószögű” szemlencséjére. A hatszögletű lencsék lényege, hogy összegyűjtik a fényt, és koncentrálják azt egy pontra, ráadásul követik a nap járását is, vagyis a gyűjtés-koncentrálás feladatait mindig ugyanazzal a hatékonysággal végzik, amíg fenn van a Nap. Ennek köszönhetően a lencsék képesek az átlag napelem hatékonyságát is 30% körüli értékre, de akár 37%-ra is feltornázni.

A fejlesztés azért biztató, mert egyszerű, nem drága anyagok felhasználására épül, így viszonylag hamar kereskedelmi forgalomba kerülhet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektorok

Az első vízmelegítő napkollektorokat már a XIX. században használták, melyek egyszerű, feketére festett fémtartályok voltak. Ezeknek az eszközöknek azonban egész napba telt, míg felforrósították a...


Korlátlan teljesítményű akkumulátor

Részben az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi közleménye nyomán terjed az a hír, hogy megváltozhat a napelemes rendszerek jelenlegi elszámolási formája, és ezzel a benne lévő...