Minden, amit a napelemekről tudni érdemes

2019-09-20 11:45:35 | Módosítva: 2019-09-20 11:56:45

Napjainkban, ha hosszú távra szeretnénk megtervezni egy ingatlan (lakások, családi házak, illetve üzleti célú épületek) energiaellátását, akkor ajánlott olyan energiaforrást választani, ami stabilan tervezhető kiadásokkal működik. Az E.ON SolarHome napelemrendszer megoldásaira már ingatlanunk tervezésénél kérhetünk ingyenes felmérést.


A megújuló energiaforrások közül a napenergia elég népszerű, könnyű elérhetőségének és relatíve egyszerű használatának köszönhetően. Bár egyre elterjedtebb energiahasznosítási módszerről van szó, még mindig sok a kérdőjel a felhasználók között ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban. Cikkünkben bemutatunk pár érdekes tudnivalót a napelemrendszerekről.

Minden egyes napelemes rendszer két fő egységből áll, amelyek biztosítják az energia átalakítását és közvetítését. A Napból származó sugárzást a napelemek gyűjtik be, amely sugárzás magasabb energiaállapotba hozza az adott töltéshordozó részecskéket. Ezen töltéshordozó részecskék zártkörű elektromos áramlásával jön létre a villamos energia. A napelemek után lévő másik főegység az inverter, amely biztosítja a napelemek által szolgáltatott egyenáram (DC) váltóárammá (AC) való átalakítását.

A telepítést, beüzemelést követően a rendszer akár több tíz éven keresztül gond nélkül, folyamatosan termeli az energiát. Ráadásul környezetbarát megoldás az energiaellátásra, amely bizonyos esetekben nemcsak energiát, hanem akár bevételi forrást is teremthet a tulajdonosának.

Összefoglaljuk pár pontban, hogy a fentieken túl még mik lehetnek az előnyei a napelemes rendszernek:

– Ideális körülmények között a beüzemelés napjától kezdve stabilan termeli az energiát több évtizeden át: a napelemes rendszer már az üzembe helyezés után azonnal képes a maximális teljesítményt nyújtani, nincs szükség szakaszos üzemmódra vagy úgynevezett felterhelésre.

– Csendes és környezetbarát: a napenergia begyűjtése és átalakítása halk tevékenység, az inverter csendesen működik.

– Tartós: a gyártók és az eddigi tapasztalatok garantálják a napelemek tartósságát, ezek az eszközök gyakorlatilag 20 évig folyamatos termelésre alkalmasak.

– Egyre jobb, egyre olcsóbb: a technika természetesen folyamatosan fejlődik és egyre nagyobb teljesítményű napelemeket érhetünk el, egyre olcsóbban.

– Kimeríthetetlen energiaforrás: a napelemes rendszer üzemanyaga gyakorlatilag kimeríthetetlen, a napsugárzás tulajdonképpen ingyenes, a világon bárhol hozzáférhető. Pénzügyi botrányok vagy gazdasági összeomlás nem befolyásolja a működését, biztonságos és tervezhető felszerelése minden gondoskodó háztartásnak.


Ha Ön is azt fontolgatja, hogy a jövőben napelemes energiaellátásra vált, további információkért keresse fel eon.hu/solar oldalt, és kérjen ingyenes konzultációt.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Honnan vegyük az energiát?

A fűtési és használati meleg víz energiája különböző forrásokból származhat, és a költségeket nem mindig könnyű összehasonlítani. Magyarországon a leginkább szóba jöhető energiaforrás az...


A napelemes kerítés lehetőségei

A Gridcog ausztrál energiatechnológiai szolgáltató szerint a napelemes kerítések ígéretes hozambeli és bevételi potenciált mutatnak – számol be aPV Magazine.A cég kutatói szimulációt végeztek,...