Szellőztetni pedig kell

2019-09-28 19:15:51 | Módosítva: 2019-09-28 19:21:18

Manapság, ha meglévő épület felújításáról, korszerűsítéséről van szó, akkor legtöbbször a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés, esetleg a régi fűtőberendezés korszerűbbre való cseréje valósul meg. Kevés szó esik a szellőzésről, sokszor elmarad annak tervezése is.


A régebbi nyílászárók (pl. a kapcsolt gerébtokos vagy a teschauer ablakok) nem éppen energiatakarékos módon, de egyfajta filtrációs szellőzést mégis biztosítottak csukott állapotban is (igaz szűrés nélkül…). A mai korszerű nyílászárók és homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a régi ablakoknál meglévő filtrációs szellőzés gyakorlatilag lecsökkent nullára. Éppen ezért új nyílászárókkal rendelkező épület esetén még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szellőzésre.

A munkával, pihenéssel és a szabadidővel eltöltött órák 90%-át általában zárt térben, zárt épületekben töltjük, innen vesszük a levegőt is, amit belélegzünk. Nagyon fontos ezért a belélegzett levegő minősége. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – mert például új nyílászárók vannak, és nincs szellőzőberendezés, ablakot nem nyitnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő vízgőz és a szennyezőanyagok koncentrációja.


Egy-egy kisebb szoba vagy iroda szellőzése megoldható például faláttöréses hővisszanyerős szellőztető ventilátorral is, ilyen a FISHER kínálatában az F-ERV-100CB típusú kerámiabetétes decentralizált hővisszanyerős szellőztető is. A hővisszanyeréses szellőztető kétirányú légmozgást biztosít, egyszer elszívó ventilátorként, majd 70 másodperc múlva befúvó ventilátorként üzemel – ezért egy légtérbe, hogy biztosítva legyen a kiegyenlített szellőzés, párban érdemes őket felszerelni, váltott üzemben (az egyik a frisslevegő befúvását, míg vele egy időben a másik az elhasznált levegő elszívását biztosítja, majd 70 másodperc múlva mindkét légirány automatikusan program szerint az ellenkező lesz).

A hővisszanyerős szellőztetők 30 és 60 m3/h légszállítást tudnak, mérettől függően. A szellőztető egy belső falra helyezendő egységből, egy faláttörésbe helyezett védőcsőből – mely tartalmazza a kerámia betétet és a G3-as szűrőket is – és egy külső fali elemből áll.

Kikapcsolt állapotban automatikus csappantyú biztosítja a faláttörés huzatmentességét. A szellőztető 250-400 mm falvastagságba építhető be a gyári védőcsővel, de szükség esetén ez meg is hosszabbítható akár 3 m-ig is. Minimális falvastagság: 250 mm. A hővisszanyerést egy kerámiabetét biztosítja, mely eltárolja az elszívott levegő által leadott hőenergiát, majd azt átadja a befújandó friss levegőnek. A hővisszanyerős szellőztető működési hőmérséklet tartománya: -30°C…+50°C, 80% RH. Két ventilátorfokozat kapcsolható, szénkefe nélküli axiálventilátorral van felszerelve.

Főbb műszaki jellemzők:

– Új építésű épületeknél és meglévő épületek felújításánál tehát tervezzünk mindig szellőzést is, még családi házaknál, kisebb épületeknél sem szabad ezt figyelmen kívül hagyni.

– A FISHER szellőzőventilátorokkal és egyéb, a Columbus Klíma által forgalmazott hővisszanyerős szellőztetőkkel kapcsolatban keresse a Columbus Klímaértékesítő Kft. munkatársait.


A FISHER kerámiabetétes hővisszanyerős szellőztető részei


Katona Zoltán, gépészmérnök mérnök-értékesítő

Columbus Klímaértékesítő Kft.
www.fisherklima.hu

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8772/Szelloztetni_pedig_kell