Kertgondozás ősszel is

2019-10-10 11:09:11 | Módosítva: 2019-10-10 11:11:02

Ősszel a kert gondozása különleges odafigyelést igényel, mert a szélsőséges, hűvös időjárás növényeinkben és gyepünkben is könnyen kárt tehet, ha nem készítjük fel kellőképp a hidegre és a fagyokra. 


Amint bejönnek az első hűvös napok, mi is behúzódunk lakásunk melegébe, és inkább a beltéri programokat részesítjük előnyben. Ha a természet kegyes hozzánk, az ősz még sokáig a szép arcát fogja mutatni és nem kell állandóan a borús, esős idővel küzdenünk. Ám hiába nincs kedvünk ilyenkor annyi időt a kertben tölteni, a ház körüli teendőket akkor is el kell végezni, sőt, különös figyelmet kell szentelnünk kertünk megfelelő ápolására, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal ismét teljes pompájában ragyogjon.

A nyári időszakban a gyepfelület nagy stressznek van kitéve az intenzív használat és a kánikula miatt, ezért akárcsak nekünk, embereknek, a pázsitnak is egy kis pihenésre és kényeztetésre van szüksége. A nyáron kiégett, sárgás részeket mindig alaposan öntözzük meg. A talajt lazítsuk fel, és szórjunk rá friss földet, ha szükséges, füvezzük újra ezeket a foltokat. Füvesítésre a szeptember a legmegfelelőbb hónap, mert a talaj ilyenkor még elég meleg, és ha szerencsénk van, többször esik az eső. Ha később fogunk hozzá, a frissen kikelt fű elfagyhat.

A száraz időszakban kevesebb fűnyírás is elég, mert a nyári hónapok elteltével egyre lassul a gyep növekedése. A fagy beállta előtt érdemes levágni a füvet, de 5 cm-nél semmiképp ne nyírjuk rövidebbre, mert így elveszíti a védekezőképességét a hideg ellen. A STIHL akkumulátoros fűnyíróival könnyedén lenyírhatjuk a füvet, hiszen nincs elektromos vezeték, amely korlátokat szabna, legyen szó akár kisebb vagy közepes méretű kertről. A fűgyűjtő kosárnak köszönhetően a pázsitra hullott avart is könnyedén felszedhetjük. Azért, hogy a hidegebb időjárásra érzékeny növényeink is túléljék a telet, a tövüket takarjuk be jó vastagon mulccsal. Októbertől már ne végezzünk gyepszellőztetést, mert a hőmérséklet már túl alacsony ehhez.


A nagy mennyiségben, hirtelen lehullott, elszáradt falevelek nagy bosszúságot tudnak okozni, de ezeket könnyedén eltávolíthatjuk akár a nagyobb méretű kertünkből is a STIHL BGA 56 akkumulátoros lombfúvóval, amellyel meglepően gyorsan végzünk ezzel a hálátlan feladattal.

Az ősz a megfelelő időszak a virághagymák ültetésére és átültetésére, mert ilyenkor még nincs lehűlve annyira a talaj. A rózsák számára az ősz a legideálisabb ültetési idő, de csak szigorúan a fagyok előtt. Az új növényeket is bátran elültethetjük ilyenkor, így már tavasszal pompázni fognak.

A hideg időjárás ellenére se feledkezzünk meg a kertünkről, és ápoljuk körültekintően, mert meghálálja a gondoskodásunkat és szépségével örvendeztet meg kikeletkor!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ősz, kertgondozás, lomb, avar

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előszoba

Az előszoba nagyon fontos helyisége otthonunknak, bár sajnos amikor társasházi lakásban gondolkodunk, alig találkozunk úgy tervezett lakással, ahol az ne csak egy sötét belépő lenne, esetleg egy...


Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...