Kertgondozás ősszel is

2019-10-10 11:09:11 | Módosítva: 2019-10-10 11:11:02

Ősszel a kert gondozása különleges odafigyelést igényel, mert a szélsőséges, hűvös időjárás növényeinkben és gyepünkben is könnyen kárt tehet, ha nem készítjük fel kellőképp a hidegre és a fagyokra. 


Amint bejönnek az első hűvös napok, mi is behúzódunk lakásunk melegébe, és inkább a beltéri programokat részesítjük előnyben. Ha a természet kegyes hozzánk, az ősz még sokáig a szép arcát fogja mutatni és nem kell állandóan a borús, esős idővel küzdenünk. Ám hiába nincs kedvünk ilyenkor annyi időt a kertben tölteni, a ház körüli teendőket akkor is el kell végezni, sőt, különös figyelmet kell szentelnünk kertünk megfelelő ápolására, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal ismét teljes pompájában ragyogjon.

A nyári időszakban a gyepfelület nagy stressznek van kitéve az intenzív használat és a kánikula miatt, ezért akárcsak nekünk, embereknek, a pázsitnak is egy kis pihenésre és kényeztetésre van szüksége. A nyáron kiégett, sárgás részeket mindig alaposan öntözzük meg. A talajt lazítsuk fel, és szórjunk rá friss földet, ha szükséges, füvezzük újra ezeket a foltokat. Füvesítésre a szeptember a legmegfelelőbb hónap, mert a talaj ilyenkor még elég meleg, és ha szerencsénk van, többször esik az eső. Ha később fogunk hozzá, a frissen kikelt fű elfagyhat.

A száraz időszakban kevesebb fűnyírás is elég, mert a nyári hónapok elteltével egyre lassul a gyep növekedése. A fagy beállta előtt érdemes levágni a füvet, de 5 cm-nél semmiképp ne nyírjuk rövidebbre, mert így elveszíti a védekezőképességét a hideg ellen. A STIHL akkumulátoros fűnyíróival könnyedén lenyírhatjuk a füvet, hiszen nincs elektromos vezeték, amely korlátokat szabna, legyen szó akár kisebb vagy közepes méretű kertről. A fűgyűjtő kosárnak köszönhetően a pázsitra hullott avart is könnyedén felszedhetjük. Azért, hogy a hidegebb időjárásra érzékeny növényeink is túléljék a telet, a tövüket takarjuk be jó vastagon mulccsal. Októbertől már ne végezzünk gyepszellőztetést, mert a hőmérséklet már túl alacsony ehhez.


A nagy mennyiségben, hirtelen lehullott, elszáradt falevelek nagy bosszúságot tudnak okozni, de ezeket könnyedén eltávolíthatjuk akár a nagyobb méretű kertünkből is a STIHL BGA 56 akkumulátoros lombfúvóval, amellyel meglepően gyorsan végzünk ezzel a hálátlan feladattal.

Az ősz a megfelelő időszak a virághagymák ültetésére és átültetésére, mert ilyenkor még nincs lehűlve annyira a talaj. A rózsák számára az ősz a legideálisabb ültetési idő, de csak szigorúan a fagyok előtt. Az új növényeket is bátran elültethetjük ilyenkor, így már tavasszal pompázni fognak.

A hideg időjárás ellenére se feledkezzünk meg a kertünkről, és ápoljuk körültekintően, mert meghálálja a gondoskodásunkat és szépségével örvendeztet meg kikeletkor!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ősz, kertgondozás, lomb, avar

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai innovatív ötletek

A fürdőszoba kialakítás, felújítás gyors, tiszta és hatékony módja az évtizedek óta széles körben alkalmazott WEDI építőlemezek használata, melyek Styrofoam, extrudált polisztirol habból...


3+1 tipp a sikeres sövénygondozáshoz

A több éves sövény a lehető legszebb „élő” kerítés, de a sövény a kert bizonyos részeinek elválasztására is alkalmas. Választhatunk lombhullató és örökzöld növényeket is, viszont jó, ha tudjuk,...