Külső textil árnyékolók

2019-10-10 11:22:09 | Módosítva: 2019-10-10 11:27:52

A hosszú, forró nyár ismét ráterelte a figyelmet a meleg elleni védekezésre. Ennek egyik, a drágább lehetősége a klíma. Nyilván sokan most döntötték el, hogy lakásukat a következő nyárig felszerelik klímakészülékkel. A másik, sokkal gazdaságosabb megoldás az árnyékolás. Ezen belül is a külső árnyékolás, hiszen ez köztudottan sokkal hatékonyabb, mint az ablakokon belül elhelyezett reluxák, függönyök. A külső árnyékolás egyik viszonylag új lehetősége a kívülre szerelt textil árnyékoló.


A kilátás megmarad, de a napsugarakat kirekesztik

Európában már több évtizedes múltra tekint vissza a kültéri textil árnyékolók alkalmazása. Az energia-megtakarítás jelentőségének előtérbe kerülésével szükségessé vált egy olyan árnyékoló kifejlesztése, mely utólagosan felszerelhető, kis helyet foglal, kívánt mértékben szűri a bejövő fényt és meggátolja a helység átmelegedését. A külső textilárnyékolókat az építészeti trendek változásának köszönhetően, ma már elterjedten alkalmazzák lakóházak árnyékolására is. A hazai piacon is elérhetők a különböző változataik.

A textil árnyékoló nagy előnye, hogy nem borítja sötétbe a szobát – mint a redőny. Megmarad a szoba kellemes, nyitott érzete, sőt akár a jó kilátás is. Belső környezetünk élhetőbbé, komfortosabbá válik általa. A külső textil árnyékoló kis helyre is felszerelhető, és – annak ellenére, hogy az átláthatóságot megtartja – a nap hősugarainak jelentős részét kiszűri. A korszerű textil árnyékoló rendszereknek már a szél sem jelent problémát. A más néven sreen-nak is nevezett külső textil árnyékolóknak két alapvető változata van, a win-screen és a zip-screen.
A szélálló változat

A belga RENSON cég fejlesztette ki elsőként a zipzáras elven működő textilárnyékolót a zip-screen-t. A textilek szélére hegesztett, zipzár elvéhez hasonlóan működő rögzítő elem kerül, mely a lefutókba csúszva megakadályozza az árnyékoló lebegését, így szélállóvá válik, valamint megakadályozza a bogarak bejutását is. A zip-screen megoldásnál a textil extrém időjárási körülmények között is a helyén, biztonságosan rögzítve marad, nem deformálódik, nem zörög, nem szakad. Szélcsatornában végzett tesztek során 130 km/h szélben is a helyén maradt a textil, de biztonsági tartalék okán a gyártók a szélállóságot általában 80 km/h-ban határozzák meg. Zipzáras megvezetésének köszönhetően a lefutó és a textil között nincs fényrés. Mindig gördülékenyen működik. A rendszert leengedett állapotban folyamatos, intenzív szellőztetésre is használhatjuk, mivel a rovarok nem tudnak bejutni a lakásba. Gyakorlatilag helyettesíti a szúnyoghálót is.

Akár 20 m2-es egybefüggő felületeket is lehet árnyékolni vele, max. 6 m magasságig, illetve 6 m szélességig is elkészíthető. Külső és vakolható tokos kivitelben is elérhető, íves és szögletes tokformában is beszerezhető. Új építés vagy felújítás esetén a vakolt tokos rendszer is alkalmazható, sőt az egyedi megoldásának köszönhetően a lefutók is elburkolhatók, hogy az épület vonalait semmi ne törje meg. Modern és klasszikus épületekhez is tökéletesen illeszkedik. Külső tokos fix-screen árnyékolók önállóan is alkalmazhatóak teraszok, pergolák, kerti lakok teljes értékű árnyékolására. Ez esetben a szélállóság 80 km/h-ig garantált.És a mérsékelten szélálló

Az ún. win-screen megoldásnál a textil nem a lefutóban fut, vagyis annak széle nem csatlakozik a szerkezethez. A textilt a záróléc feszíti, amely a megvezető sínekben fut, de a vászon nem kapcsolódik a lefutókhoz. Ez változat nem szélálló, de használatával ugyanúgy megelőzhetjük a túlmelegedést, hiszen a hő ennél sem jut át az üvegen. Kis tokmérete által nem takar bele a nyílászáró üvegfelületébe, szinte részévé válik a nyílászárónak és a homlokzatnak. Kis helyigénye miatt egyszerűen szerelhető, és használata sem bonyolult. Nagyméretű üvegfelületek árnyékolhatók vele maximálisan 3 m szélességben és magasságban, számtalan textil beépítésének lehetőségével különböző árnyékolási, fényáteresztési fokozatban. A különböző perforáltságú textilek eltérő módon engedik a belátást, illetve a fényt. Lehetőség van fényzáró textilek alkalmazására is, melyekkel teljes sötétítés is elérhető. Tokmérete minimális, az ablakra egyszerűen szerelhető, kisebb szerkezeteknél akár a redőny alternatívája lehet. Rugós mechanikája a vásznat feszesen tartja, megvezetése a lefutókban történik. A win-screen függőleges kézi mozgatású kültéri árnyékoló alsó rögzítése akasztóval működik, hasonlóan, mint rolós szúnyoghálóknál. Ez is beszerezhető külső tokos és vakolható tokos kivitelben is – motoros vagy kézi működtetéssel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sínes paletta

Előző számainkban többféle árnyékolási megoldást bemutattunk már. Most egy olyan mobil megoldásra figyeltünk fel, aminek előnye, hogy mindig ott árnyékol, ahol épp szükség van rá. Sőt takarást is...


Függönyök és ablakok

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő...