Külső textil árnyékolók

2019-10-10 11:22:09 | Módosítva: 2019-10-10 11:27:52

A hosszú, forró nyár ismét ráterelte a figyelmet a meleg elleni védekezésre. Ennek egyik, a drágább lehetősége a klíma. Nyilván sokan most döntötték el, hogy lakásukat a következő nyárig felszerelik klímakészülékkel. A másik, sokkal gazdaságosabb megoldás az árnyékolás. Ezen belül is a külső árnyékolás, hiszen ez köztudottan sokkal hatékonyabb, mint az ablakokon belül elhelyezett reluxák, függönyök. A külső árnyékolás egyik viszonylag új lehetősége a kívülre szerelt textil árnyékoló.


A kilátás megmarad, de a napsugarakat kirekesztik

Európában már több évtizedes múltra tekint vissza a kültéri textil árnyékolók alkalmazása. Az energia-megtakarítás jelentőségének előtérbe kerülésével szükségessé vált egy olyan árnyékoló kifejlesztése, mely utólagosan felszerelhető, kis helyet foglal, kívánt mértékben szűri a bejövő fényt és meggátolja a helység átmelegedését. A külső textilárnyékolókat az építészeti trendek változásának köszönhetően, ma már elterjedten alkalmazzák lakóházak árnyékolására is. A hazai piacon is elérhetők a különböző változataik.

A textil árnyékoló nagy előnye, hogy nem borítja sötétbe a szobát – mint a redőny. Megmarad a szoba kellemes, nyitott érzete, sőt akár a jó kilátás is. Belső környezetünk élhetőbbé, komfortosabbá válik általa. A külső textil árnyékoló kis helyre is felszerelhető, és – annak ellenére, hogy az átláthatóságot megtartja – a nap hősugarainak jelentős részét kiszűri. A korszerű textil árnyékoló rendszereknek már a szél sem jelent problémát. A más néven sreen-nak is nevezett külső textil árnyékolóknak két alapvető változata van, a win-screen és a zip-screen.
A szélálló változat

A belga RENSON cég fejlesztette ki elsőként a zipzáras elven működő textilárnyékolót a zip-screen-t. A textilek szélére hegesztett, zipzár elvéhez hasonlóan működő rögzítő elem kerül, mely a lefutókba csúszva megakadályozza az árnyékoló lebegését, így szélállóvá válik, valamint megakadályozza a bogarak bejutását is. A zip-screen megoldásnál a textil extrém időjárási körülmények között is a helyén, biztonságosan rögzítve marad, nem deformálódik, nem zörög, nem szakad. Szélcsatornában végzett tesztek során 130 km/h szélben is a helyén maradt a textil, de biztonsági tartalék okán a gyártók a szélállóságot általában 80 km/h-ban határozzák meg. Zipzáras megvezetésének köszönhetően a lefutó és a textil között nincs fényrés. Mindig gördülékenyen működik. A rendszert leengedett állapotban folyamatos, intenzív szellőztetésre is használhatjuk, mivel a rovarok nem tudnak bejutni a lakásba. Gyakorlatilag helyettesíti a szúnyoghálót is.

Akár 20 m2-es egybefüggő felületeket is lehet árnyékolni vele, max. 6 m magasságig, illetve 6 m szélességig is elkészíthető. Külső és vakolható tokos kivitelben is elérhető, íves és szögletes tokformában is beszerezhető. Új építés vagy felújítás esetén a vakolt tokos rendszer is alkalmazható, sőt az egyedi megoldásának köszönhetően a lefutók is elburkolhatók, hogy az épület vonalait semmi ne törje meg. Modern és klasszikus épületekhez is tökéletesen illeszkedik. Külső tokos fix-screen árnyékolók önállóan is alkalmazhatóak teraszok, pergolák, kerti lakok teljes értékű árnyékolására. Ez esetben a szélállóság 80 km/h-ig garantált.És a mérsékelten szélálló

Az ún. win-screen megoldásnál a textil nem a lefutóban fut, vagyis annak széle nem csatlakozik a szerkezethez. A textilt a záróléc feszíti, amely a megvezető sínekben fut, de a vászon nem kapcsolódik a lefutókhoz. Ez változat nem szélálló, de használatával ugyanúgy megelőzhetjük a túlmelegedést, hiszen a hő ennél sem jut át az üvegen. Kis tokmérete által nem takar bele a nyílászáró üvegfelületébe, szinte részévé válik a nyílászárónak és a homlokzatnak. Kis helyigénye miatt egyszerűen szerelhető, és használata sem bonyolult. Nagyméretű üvegfelületek árnyékolhatók vele maximálisan 3 m szélességben és magasságban, számtalan textil beépítésének lehetőségével különböző árnyékolási, fényáteresztési fokozatban. A különböző perforáltságú textilek eltérő módon engedik a belátást, illetve a fényt. Lehetőség van fényzáró textilek alkalmazására is, melyekkel teljes sötétítés is elérhető. Tokmérete minimális, az ablakra egyszerűen szerelhető, kisebb szerkezeteknél akár a redőny alternatívája lehet. Rugós mechanikája a vásznat feszesen tartja, megvezetése a lefutókban történik. A win-screen függőleges kézi mozgatású kültéri árnyékoló alsó rögzítése akasztóval működik, hasonlóan, mint rolós szúnyoghálóknál. Ez is beszerezhető külső tokos és vakolható tokos kivitelben is – motoros vagy kézi működtetéssel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz és kerti árnyékolók

Közhely már, hogy a terasz, és annak folytatásaként bármilyen kis kertrész, előkert a lakásunk kiterjesztése a szabadba. Ilyenkor nyáron különösen hasznos, akinek lehetősége van otthona...


Árnyékolás változatosan

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...