Hibrid technika a szerszámgépek piacán

2019-10-15 10:23:23 | Módosítva: 2019-10-16 10:49:07

Az akkumulátoros gépek térhódítása a szerszámiparban vitathatatlan, ám a felső korlátok a mai napig megvannak, ugyanis mind teljesítményben, mind folyamatos üzemidőben még elmaradnak a hálózati társaiktól. A több kilowatt teljesítményigényű gépeket még nem tudják pótolni, és az akkumulátorok egy feltöltésével elvégezhető munkamennyiség is véges, valamint a legjobb akkumulátorok töltési ciklusa is csak maximum négy számjegyű, de első számjegy bizony egy egyes.


Ezek alapján milyen gépet vásároljon az a szakember, aki hosszabb távon gondolkozik? Erős, nagy teljesítményűt, amivel megállás nélkül folyamatosan tud dolgozni, vagy hordozható akkumulátorost, amit bárhol elővehet és minden kötöttség nélkül használhatja?

Erre a kérdésre ad választ a Hitachi Koki, 2018. október 1. óta új nevén a HiKOKI. Vegyen olyat, amit működtethet akkumulátorral, de ha van lehetősége, használhatja hálózatról is. A HiKOKI MultiVolt akkumulátoros gépei ugyanis használhatók így is, úgy is, másnéven ezek a 36 Volt feszültségen működő gépek valójában hibrid gépek. Persze ehhez szükséges volt egy olyan hálózati adaptert készíteni, amit ezelőtt még senki sem tudott. A látszólag egyszerű feladat megvalósításához, valójában igazi mérnöki zsenialitásra volt szükség.Első körben egy olyan kis méretű és -tömegű transzformátort kellett tervezni, ami biztosítja a változó teljesítményfelvételhez a folyamatos és ingadozás mentes áramot. A mindössze 1,2 kg tömegű kis dobozban lévő elektronika a hálózati egyfázisú feszültségből, 3 fázisú nagyfeszültséget állít elő, hiszen a modern HiKOKI gépek szénkefementes léptetőmotorjainak kétszer 3 fázisra van szükségük a működésükhöz. A teljes elektronikát egy hűtőbordára helyezték és hőérzékelővel látták el, ami munka közben automatikusan kapcsolja ki-be a hűtőborda alatti ventilátort.

A létrehozott háromfázisú magasfeszültséget egy olyan 5 méter hosszúságú puha, de vastag munkakábel továbbítja az akkumulátor formájával megegyező csatlakozóházba, ami a világ összes országában érvényben lévő érintésvédelmi szabályzatnak megfelel. A munkakábel nem fixen van rögzítve a csatlakozóházhoz, hanem egy csukló segítségével, ami 90 fokos elfordulást tesz lehetővé, így bármilyen gépet is használunk az adapterrel, nem fogja a munkánkat akadályozni a munkakábel.A csatlakozóháznak nem csupán a formája, de a tömege is megegyezik egy MultiVolt akkumulátoréval, így a HiKOKI gépek megszokott tökéletes kiegyensúlyozottsága megmarad az adaptert használva is. A 80 dkg tömegű csatlakozóházban lévő miniatűr transzformátor állítja elő az üzemi feszültséget, és itt kapott helyet az inverter is, ami a megfelelő áramot biztosítja a szerszámgépben lévő léptetőmotor számára. Mivel a csatlakozóház már közvetlenül a szerszámgépre csúsztatható, pont úgy, mint egy akkumulátor, így az ebben lévő elektronikát teljes porvédelemmel látták el és szigetelték le. Természetesen ebben az egységen is megtalálható a hűtőventilátor és az ő működését vezérlő hőérzékelő. Persze a felhasználó az egész működésből csak annyit érzékel, hogy amikor az adaptert csatlakoztatja a hálózathoz, a transzformátorházon egy villogó zöld LED jelzi, hogy áram alatt van. Ahogy a szerszámgépre csúsztatja a csatlakozóházat, a LED villogása folyamatos fénnyé változik, ami arra utal, hogy üzemkész a rendszerünk. Az esetleges túlterhelést piros LED jelzi, utalva arra, hogy nem a gép és nem is az adapter hibásodott meg egy esetleges leálláskor, pusztán a túlterhelést kell megszüntetni, és utána folytatható a munkavégzés. Ugyanez vonatkozik a túlmelegedésre, aminek előfordulását azért nagymértékben csökkenti a transzformátorházba és a csatlakozóházba épített hűtőventilátor, melyek egymástól függetlenül kapcsolnak ki-be.

A rengeteg teszt elvégzése után megállapítható, hogy a felhasználóknak eddig ismeretlen biztonságot nyújt az, hogy minden HiKOKI MultiVolt akkumulátoros gépe használható hálózati gépként is ott, ahol kiépített hálózat van. Nem kell attól aggódnia, hogy elég-e az az akkumulátormennyiség, ami épp náluk van, mert biztosak lehetnek abban, hogy a tervezett munkájukat el tudják végezni függetlenül attól, hogy fúrógépet, fűrészgépet, sarokcsiszolót vagy bármilyen más HiKOKI MultiVolt akkumulátoros gépet használnak-e. Nem kell már külön hálózati és külön akkumulátoros gépeket vásárolniuk, elég, ha vesznek egyetlen ET36A típusú hálózati adaptert, és azzal az összes 36 V-os HiKOKI gépjüket használhatják már hálózatról is. Ráadásul ezek a gépek már 1 kilowatt feletti teljesítményre képesek, így attól sem kell félnie a felhasználónak, hogy adott feladathoz gyenge lesz a vásárolt gépe.

Hála a HiKOKI egyedülálló hibrid technikájának egyre több helyen jelenhetnek meg az akkumulátoros gépek. Legalábbis a MultiVolt akkumulátoros HiKOKI gépek.

www.hikoki-powertools.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Einhell - Red Line

Minőségi fejlődésen ment keresztül az Einhell márka, amit a belső tartalom változásán túl a színek is jelképeznek. A korábbi sárga, majd a következő lépcsőfokot jelentő kék színű gépek mellet mára...


18 voltos, akkus, többfunkciós fűnyíró

A Metabo RM 36-18 LTX BL 46 18 voltos akkus fűnyírója nagy zöldfelületeken alkalmazható. Rögtön három funkciót egyesít magában: füvet nyír és gyűjt, ezenkívül hatékonyan mulcsol anagy...