Finombeton

2019-11-04 19:21:29 | Módosítva: 2019-11-04 19:21:29

A finombeton egy új anyag, melynek összetevőire a szemcsék jóval kisebb mérete jellemző. Szilárdsága akár a hagyományos beton tízszerese is lehet. A finombeton több alkotóelemből készül, mint egy hagyományos beton. A technológiát illetően egy ultranagy szilárdságú öntömörödő betonról beszélünk. A minta öntéssel kerül a formába vagy a zsaluzatba, és akár 3D-s eljárással is nyomtatható.


Egy új lehetőség

A finombetont elsősorban belsőépítészeti célokra; például csempék, padlóburkolatok, dizájnburkolatok, konyhapultok, dísztárgyak, ablakpárkány kialakítására használják. Alkalmazásával új területeken jelenik meg a beton; ezzel az anyaggal különböző felületeket lehet létrehozni, és a színek széles tárháza érhető el. Anyagában lehet színezni, így egy esetleges sérülés esetén nem kopik a szín. Számos formálási lehetőséggel bír, nagy szilárdsága révén különböző funkcionális erőhatásoknak ellenáll. Például kültéri padoknál, pultoknál vagy asztalnál nagyobb méretekben lehet tervezni - különböző segédanyagok és alátámasztások nélkül.

A belsőépítészetben az egyszerű paneleken és burkolatokon kívül számos dizájntermék jelenik meg finombetonból kültérre és beltérre egyaránt. Falburkolatoknál a standard termékeken kívül lehetőség van személyre szabásra, teljesen egyedi tervezésre és gyártásra is; például a padló-, vagy falburkolatok és csempék egyedi méretezésére, hogy az tökéletesen, vágás- és toldásmentesen töltse ki a rendelkezésre álló teret. 3D-s csempékkel szinte képszerű megjelenést kölcsönözhetünk egy-egy falfelületnek vagy helyiségnek. Akár egy négyszög fal- vagy padlóburkolatból is szinte végtelen számú kombináció hozható létre kikülönböző designbeton struktúrák és színek segítségével, illetve egyedi méretezéssel. A mozaik méretű pl. 10x10 cm-es burkolatoktól, akár 100x200 cm-es lapok is elkészíthetők a megrendelő igényei és a belső design szerint.

A finombeton felhasználásának számtalan módja lehet, a designbeton bútorok és dísztárgyak tervezésének csak a képzelet szabhat határt. A bútorok és dísztárgyak a megrendelő igénye szerint egyedileg tervezhetők, személyre szabhatók – egyedi méretezés, struktúrák, színkombinációk, felületkezelések – legyen az egy étkező-, vagy íróasztal, kandalló- vagy TV-állvány, finombetonból öntött mosdó és fürdőszobapult, lámpabúra vagy például egy kaspó. A beton sokszínűségének, változatos struktúráinak köszönhetően kiválóan illeszthető akár fával és fémmel, például bútorlapként, vagy sima, felületkezelt formában fényes üveg felületekkel is.

Az ultranagy-szilárdságú finombeton jól ellenáll a konyhapultot érő megnövekedett fizikai megterheléseknek. A tökéletes éleknek köszönhetően, a mosogató teljesen a munkalap szintjébe illeszthető, amely különösen exkluzív megjelenést kölcsönöz. Lehetőség van akár ragasztás-mentes, egy darabból álló, a pult végét lezáró, a padlóburkolatig lefutó munkalap elkészítésére is, egészen 4 méteres méretig. A speciális felületkezelés kiváló vegyszerek elleni védelmet biztosít. A konyhapultokhoz illeszkedő padlóburkolatok és falburkolatok is készíthetők.

A nagy szilárdságú beton jól ellenáll a kültéri fizikai terheléseknek is, így ablakpárkányok, kerítés- és lépcső fedőlapok készítésére is alkalmas, egyedi méretezéssel és tervezéssel. A speciális felületkezelésnek köszönhetően, kiváló vízlepergető képességgel rendelkezik, és ellenáll az esetleges vegyi behatásoknak, mint például az ablaktisztító vegyszerek vagy a savas eső.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete

A bécsi Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Egyetem Könyvtárának és Tanulóközpontjának homlokzata FiberC betonburkolattal készült – a bécsi épületet üvegszál erősítésű beton burkolati elemek...


Vízszigetelés és burkolatragasztás forradalma: Mamut DuoFlex L8600

Új megvilágításba helyezzük a vízszigetelés és burkolatragasztás világát! A legújabb épületkémiai fejlődésnek hála olyan új anyagokkal bővült a Den Braven termékpalettája, ami forradalmasíthatja...