Hatékony és egészséges illatosítás

2019-11-25 11:43:44 | Módosítva: 2019-11-25 11:47:20

A beltéri illatosítók terén rendkívül sok megoldással találkozhatunk. Ezek között megtalálhatók a primitív – sokszor egészségkárosító – megoldások és az elérhető árú profi illatosítók is. Érdemes egyszer pár ezer forintot rászánni, hogy egészséges, tartós és harmonikus illatokkal biztosíthassuk lakásunk egészének harmóniáját.


A különböző illatok különböző érzelmeket váltanak ki az emberekből. Az orrunk az egyik legősibb érzékszervünk. Bár az állatvilág szagérzékenységétől már messze járunk, de az orrunk még így is körülbelül 10 ezer különböző illatot tud megkülönböztetni. A szagok befolyásolják érzelmeinket, tudat alatti döntéseinket, hangulatunkat – még ha nem is tudunk róla. A szagok befolyásoló hatását sok helyen tudatosan alkalmazzák. Ki ne ismerné azt a hatást, amikor a pékségből áradó friss kenyér illatára szinte automatikusan befordulunk az üzletbe, vagy a cipőbolt friss bőr illata bevonz minket a cipőboltba. A kínai bolt egyen illata bezzeg nem!

Az illatosítás nem csak marketingcélokat szolgál, hanem az adott légtérben tartózkodók hangulatának alakulásához is nagyban hozzájárul. Érdemes kipróbálni: egy citromillatú helyiségben tovább maradunk frissek, élénkebbek leszünk, nagyobb figyelemmel vagyunk képesek végezni a munkánkat is. Megfelelő illatosítással csökkenthető az ebéd utáni álmosság időszaka, vagy délután később következik be az elfáradás.

Illatosítók egyszerűen és színvonalasan

Sokan használják a kerámia illatmécseseket, melynél az apró mécses egy kerámia házikóban ég, a tetején párolgó tálkába illatos olajjal kevert vizet öntünk. Ahogy a víz a melegtől elpárolog, úgy járja át az illat a szoba egészét. A hatása kellemes, de maximum pár percig tart. A csöpp kis víz negyed óra alatt elpárolog. Mások vegyi anyagot párologtató illatosítókat, a különböző zseléket és illatgyertyákat alkalmaznak. Ezek semmilyen szinten nem szabályozhatók. Ha a dobozukat kinyitjuk, akkor kisebb-nagyobb intenzitással illatosítanak egy darabig, amíg ki nem száradnak. Addig viszont éjjel-nappal.

A profi illatosításhoz olyan eszközre van szükségünk, mely hosszú időn keresztül, elég intenzíven képes ugyanazt az illatot árasztani anélkül, hogy ezzel valami más, kellemetlen hatás is járna. Például ne legyen hozzá füst (füstölők kizárva), ne legyen szükség élő lángra, mécsesre (veszélyes lehet). Az illat intenzitását lehessen szabályozni, akár ki is kapcsolni, ha nincs rá szükség.

Az elektromos, professzionális légtér illatosító készülékek folyékony, olajos állagú illat aroma hideg porlasztásával működnek, ezáltal rendkívül költséghatékonyak. Egy profi légtér-illatosítótól ma elvárjuk, hogy időzíthető legyen. Ne kézzel kelljen minden alkalommal ki/be kapcsolgatni, hanem be lehessen programozni, hogy hány órától hány óráig szolgáltassa a megfelelő illatanyagot. Az illatosítás ne csak 20 percig tartson, a profi illatosító akár 10-12 órán keresztül is képes változatlan, szabályozott intenzitással illatosítani a helyiség levegőjét. Legyen állítható az illatosítás intenzitása, és ne csak úgy, hogy ha túl erősnek érezzük, akkor kikapcsoljuk a készüléket. Az intenzitás állítása azt jelenti, hogy a készüléken szabályozni lehet, hogy mennyi porlasztott illatanyagot juttasson ki a levegőbe.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szagtalan WC titka

A lakóterekben a levegőt többféle terhelés éri, melyek a mindennapi tevékenységünkből adódnak. A levegő elhasználását a CO2 feldúsulását nagyon nehezen tudjuk érzékelni, a páratartalom...