Akusztikai hangcsillapítás Heraklit C lapokkal

2019-11-27 11:54:15 | Módosítva: 2019-11-27 11:57:57

Az építőiparban mindig voltak érdekes műszaki megoldások, mindig vannak új és érdekes igények, kihívások.


A Győri Sportuszoda 2014-ben épült, és ebben a létesítményben akusztikai hangcsillapításhoz Heraklith C lapokat alkalmaztak. A termék sokoldalúságát mutatja, hogy mind extrém klimatikus viszonyoknak (állandó magas relatív páratartalom és hőmérséklet), mind esztétikai szempontoknak (tálcaként függesztett álmennyezetben) megfelelnek, akár natúr, akár festett változatokban.


2016-ban a Győri Richter János Zeneiskolában vált szükségessé speciális műszaki megoldás zaj csillapítására az egyik gyakorló teremben. A direkt rögzítéssel elhelyezett Heraklith C lap itt is megtalálta méltó helyét. Ez azt eredményezte, hogy a lapok hatására teljesen megváltozott a teremnek az akusztikája, a tanárok és diákok teljes megelégedésére.

2018-ban ismét szükségessé vált egy másik terem „átalakítása” a hangok, rezgések kordában tartására. Ez meg is valósult a nyár folyamán. A lapok élképzése és színre fújása a telephelyen történt meg, a helyszínen a szerelés maradt hátra. A lapok hátoldalára 50 mm-es szálas üveggyapot került, kasírozással, ami tovább javította a hangelnyelést. Szárazépítésben használt válaszfal rendszer profilra kerültek rögzítésre, és véletlenszerű elrendezésben felkerültek az oldalfalakra. A lapok megdöntésével még nagyobb hatásfokot lehetett volna elérni, de idő hiányában ez sajnos nem vált valóra. A befejezés után a terem kipróbálásra került, és megfelelőnek bizonyult ez a fajta megoldás is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Heraklith C, Knauf

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zajvédő kerítés

A helyszín a Salgótarján külvárosi részén, de még belterületen működő fémhulladék-feldolgozó vállalkozás. Eszköz, technológia és tevékenység bővítése tette indokolttá a telephely – egyébként...


Piacon a környezetbarát üveggyapot

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut az építőiparban. A kivitelezők és lakásépítők ma már nem csupán arra törekszenek, hogy épületeik "ökológiai lábnyoma" minél...