Javítsuk vagy cseréljük?

2019-12-12 13:03:47 | Módosítva: 2019-12-12 13:07:27

Sokszor hallhatjuk azt az érvelést, hogy túlságosan gyorsan dobjuk ki használati tárgyainkat, gépeinket, ha a legkisebb gond van velük. Pedig még gond nélkül meg lehetne javítani, és utána újra évtizedekig szolgálna bennünket. Ezzel a gondolattal teljesen egyetértve mégis most egy kicsit megfordítanánk a logikát.


Mert hogy azzal is gyakran találkozhatunk, amikor az elrozsdásodott villanybojlert, a korszerűtlen – sőt veszélyes – kazánt, vagy éppen huszonéves gépkocsinkat rendszeresen javítgatva még évtizedekig próbáljuk használni. Tudjuk, hogy ennek rendszerint anyagi oka van, de sokszor a javítgatásokra fordított összeg már jóval meghaladja az új árát, miközben a 80-as, 90-es évek technikáját használjuk. Hajlamosak vagyunk – tisztelet a kivételnek –, az újdonságokra rámondani, hogy kevésbé jók, mint a régi berendezések. Pedig az esetek többségében csak az ismeretek hiánya beszél belőlünk, és valamilyen oknál fogva tartunk az újtól, az ismeretlentől. Olyan érveket hallani, hogy az új készülék finomabb, több karbantartást igényel, bele van kombinálva a tervezett elavulás, meg amúgy is, ez a világ az eldobható termékekről szól.

Ezek az érvek maximum részigazságok lehetnek

A gyártók, és a fejlesztők koncepciója olyan termékeket előállítani, melyek megbízhatóbbak, energiatakarékosabbak, komfortosabb működésűek, és felhasználó-barátabbak elődeiknél. Természetesen, mint mindig, ez esetben is létezhetnek kivételek, de nagy általánosságban ez a tendencia. Az új készülékek viszont új ismereteket kívánnak meg. Az a tudás – akár a felhasználóról, akár a szervizelést végző szakemberről beszélünk –, ami harminc, negyven évig jó volt, mára kevésre elég.


A piacon lévő szerelők közül csak egy szűk réteg vértezi fel minden friss tudással magát, aki így helyzeti előnyben van a régi szakemberekhez képest. Sokszor maguk a szerelők beszélik rá a régi, 20-30 éves készülékek javítására a tulajdonosokat, holott ez minden szereplő számára gazdaságtalan megoldás, és az alkatrészhiány miatt egyre inkább megoldhatatlan feladat. Vannak olyan régi gázkészülékek, amiket már csak használt, felújított alkatrészekkel lehet szerelni, ami semmiképp sem nevezhető korszerű, és a kor kihívásainak megfelelő megoldásnak. Maguk az alkatrészek is a kazánokkal együtt öregednek, az utángyártás is több éve megszűnt egyes típusok, márkák esetében. Így egy megbízhatatlan, korszerűtlen állapot konzerválódik a tulajdonosnál, amely bármikor tragédiát okozhat.

Az új készülékek több törődést, karbantartást igényelnek, mint a régiek ez tény. Cserében viszont sokkal nagyobb biztonságot, kényelmet, gazdaságosabb üzemeltetést kapunk. Ennek hátránya, hogy nem részletekben kell kifizetnünk – mint a folyamatos javítgatást –, hanem egyben. De azért érdemes a fentieket mérlegelni!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8839/Javitsuk_vagy_csereljuk_