Energiamentes kis szennyvíztisztító

2019-12-15 11:27:53 | Módosítva: 2019-12-15 11:32:33

A FLEXIPAK® energiamentes berendezés nem rendelkezik mozgó alkatrésszel, kopó elemekkel, elektromos részekkel. Költségtakarékos az üzemeltetése, és nincs speciális üzemmód, ezért nem szükséges az ilyen jellegű ellenőrzés. A rendszer nem igényel elektromos- vagy egyéb energiát, segédanyagokat, így üzemeltetése rendkívül gazdaságos. A műtárgyban gravitációs áramoltatás van, gépi berendezés nélkül.


Építkezik, és nincs közcsatorna?

Akkor a megoldás egy saját szennyvíztisztító rendszer. A FLEXIPAK® berendezésben gravitációs áramoltatás van, gépi egység nélkül. A rendszer alapvető feladata a mechanikai előülepítés, iszaprothasztás és továbbiakban a biológiai szennyvíztisztítás, elektromos energia nélkül.

A szennyvíztisztító egyik lényeges eleme a TURBOPAK® műanyag kontaktelem, mely ferde (60°-os) elhelyezésű, és az átáramoltatás alulról felfelé történik. A műtárgyban a kontaktelem felületén biofilm alakul ki, mely a téli, hidegebb szennyvízhőmérséklet esetén is jól működik, így biztosítja kettős feladatát:

– a biológiai résztisztítást,
– és egyidejűleg a fokozott mechanikai utóülepítést.

A berendezés különböző nagyságban rendelhető, a várható terhelés, lakos szám függvényében. A legkisebb egység 1000 mm átmérőjű, köralakú kialakítás, mely alkalmas 2-5 lakos kiszolgálására, de nagyobb méretekben, pl. 6-10 fő, továbbá párhuzamos kapcsolással akár 40-60 lakos-egyenérték esetében is megvalósítható a rendszer. Az elmúlt években több mint 100 rendszer került megépítésre.


Ajánlott alkalmazás

Közcsatorna nélküli területeken – pl. családi házak, „tanyák”, menedékházak, kastélyok – szikkasztás (altalajöntözés) előtti szennyvíztisztításnál. A FLEXIPAK® kontaktelemes műtárgy alkalmas előtisztítóként, pl. gyökérmezős, tavas, erdőöntözéses vagy nyárfás, energiaerdős, természetközeli szennyvíztisztítási esetekben is. Csapadékvíz nem vezethető a rendszerbe!

Egyszerű beüzemelés

A berendezést tiszta vízzel (hálózati víz, vagy egyéb élővíz) fel kell tölteni. A biofilm teljes kialakulása, a rendszer bedolgozása kb. 3-4 hetet vesz igénybe, ez a biológiai beüzemelés és elkezdődik a biológiai szennyvíztisztítás.

A berendezést 1,5-2 évente le kell üríteni, lehet együtt a javasolt, időszakos – egyszeri – iszapelszállítással. A fenéken felhalmozódott iszapmennyiség egy részét kell leüríteni, és elszállíttatni jogosultsággal rendelkező szippantóssal. Ezt kb. 1,5-2 évente egy alkalommal kell elvégezni. Ilyenkor a kisberendezésnél kb.0,5 m3 iszapot kell elszállíttatni. A karbantartás után a rendszert ismét fel kell tölteni – pl. hálózati vízzel.


A berendezés tartós, időálló műanyagból készül, a komponensek, pl. UV-stabilizált PVC, polipropilén, így a szennyvíztisztítón általában nincs javítási, karbantartási igény. Fémrészek nincsenek a rendszerben, korrózió nem jelentkezik, védőbevonatokra nincs szükség.

Gyulavári Imre, okl. építő mérnök, szabadalmas
A rendszer magyar szabadalom, és a szabadalmas, Gyulavári Imre találmánya alapján USA szabadalom is.
A bemutatott rendszer a 8. Nemzetközi Feltalálói Kiállításon aranyérmet nyert.

Szaktanácsadás és tájékoztatás érdekében hívható telefonszám:
+36-30-210-7662
(+36-23) 545-187


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi szennyvíztisztító áram és mozgó alkatrészek nélkül

A kompakt szennyvíztisztító berendezéssel elsősorban családi házak, de éttermek, szállodák, iskolák, menedékházak és egyéb közösségi helyek szennyvize is tisztítható. A rendszer alkalmazásával a...


Otthoni testedzés

A járvány, és azzal összefüggésben hozott korlátozások sokunkat a lakásba zárt. Azokat is, akik korábban rendszeresen edzettek, és azokat is, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott. A napi séta...