Mi is az a smoothie?

2020-01-01 19:23:28 | Módosítva: 2020-01-01 19:39:44

Megmosott, megtisztított gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készített krémes ital, ami egész évben nagyon jó vitaminforrás. Alapvetően növényi összetevőkből áll, így nem tejjel, hanem gyümölcslével vagy vízzel van hígítva. De lehet tenni hozzá rizsitalt, mandulát, kókuszt, bármilyen gabonát, magitalokat is, és fűszerezéssel egyedi italok is készíthetők. A szezonnak megfelelő alapanyagokon túl akár mirelit élelmiszerekből is elkészíthető. Gyümölcspréssel és turmixgéppel is készíthető smoothie (szmúti vagy szmúszi), de a kettő nem ugyanaz, az elkészült ivólevek több mindenben különböznek egymástól.




Préselés

Egy erős csiga nekinyomja egy szűrőnek a gyümölcsöt/zöldséget. A szűrőn lévő kicsi lyukakon keresztül el tud folyni a lé, így szétválasztva a gyümölcs és/vagy a zöldség levét a többi résztől. Szűrt, könnyen emészthető lé lesz a végeredmény, minden mást kidobunk. A préselésnek 50-80 percenkénti a fordulatszáma, eközben nem keletkezik jelentősebb hő, ami azért fontos, mert a hőmérséklet emelkedésével csökkenne a lé tápanyag- és vitamintartalma. A legújabb készülékek már csak 40-es percenkénti fordulatszámmal működnek (lassú préselés), így még több vitamin tud maradni a lében.






Turmixolás

Nem választja szét a gyümölcshúst a gyümölcs levétől, az egész gyümölcsöt vagy zöldséget alakítja át ivólévé, beleértve a rostokat is. A turmixolás során nincs hulladék sem, minden rost és lé benne van az italban. Emiatt a turmixolt smoothie sűrűbb. Szervezetünknek hosszabb időre van szüksége a sűrűbb, rost dús smoothie megemésztéséhez, lassabban is szívódik fel, hosszabb időre csökkenti az éhségérzetet is. A turmixolók között találhatunk olyat is, melyek képesek a keményebb magvakat is egyenletesen felaprítani. A turmixolt smootie-hoz keverhető kevés tej vagy joghurt.





Vákuumos turmixolás

A legújabb módszer, amikor először vákuummal kiszívja a gép a levegőt a kehelyből, így megakadályozva az alapanyagok oxidálódását, ezért a feldolgozott alapanyagok tovább maradnak frissek. Az ilyen készülékekhez általában tartozik egy hordozható „TO GO” tartály is, melyben szintén vákuum alatt van elzárva a smoothie, így azt akár magunkkal is vihetjük; frissen, biztonságosan és cseppmentesen. Szintén népszerűek az ún. egyadagos csésze-turmixgépek is, melyeknek a turmixgép éleiről leválasztható része egyben egy fedeles kulacs is. Így az ital elkészülte után nem kell azt átönteni másik pohárba, akár a fedelet rácsukva már indulhatunk is. Ezek a kis gépek útközbeni, munkahelyi turmoxilásra is nagyon alkalmasak.

Préselés vagy turmixolás?

A két módszer – a préselés és a turmixolás – közötti választásban nincs jó vagy rossz döntés, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, illetve ízlés és emésztési állapot kérdése is, hogy a rostos vagy szűrt italokat isszuk-e szívesebben. Amikor készüléket választunk, fontos szempont még, az adagolónyílás mérete. Minél nagyobb darabokkal tudjuk működtetni a gépet, annál kevesebb dogunk lesz a gyümölcsök és zöldségek előkészítésével. A gyümölcsöket/zöldségeket smoothie készítés előtt mindig mossuk meg, ugyanúgy készítsük elő, mintha egyben megennénk. Ha szükséges hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk fel az adagolónyílás méretének megfelelőn, és csak ezután tegyük a gépbe.



Frissítő smootie

Könnyen emészthető gyümölcsök, akár reggeli kávé helyett:
1 alma,
25 dkg magozott cseresznye,
25 dkg sárgadinnye,
15 dkg friss málna.


Méregtelenítő smootie

Segíti a máj és az emésztőrendszer működését:
3 paradicsom,
2 kígyóuborka,
1 lime,
1 cékla.

 

Immunerősítő smootie

Véd a téli betegségek, és a téli rossz kedv ellen:
1 lime,
2 alma,
25 dkg áfonya,
2 sárgarépa.

 

Felmelegítő smootie

Vérkeringést serkenti a gyömbér és a fahéj, hőt termel szervezetben:
2 savanykás alma,
1 banán,
gyömbér,
fahéj,
fél csésze tej.

 

Fogyasztó smootie

Gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést, fokozza a vizeletürítést és csökkenti a vízvisszatartást:
15 dkg ananász,
1 alma,
2 kiskanál méz.

 

Szem-barát smootie

A zeller gazdag A-, B-, C- és K-vitaminban, a répa magas rost- és béta-karotin tartalmú a monitortól és sok olvasástól fáradt szemekre:
2 sárgarépa,
zeller,
1 paradicsom,
1 alma,
2 dl hideg víz,
édesítés ízlés szerint.

 

Bőr-, haj- és szembarát smootie

A-vitaminban gazdag, javítja a bőr szerkezetét, csökkenti a szem fáradtságát:
60 g főtt sütőtök,
1 banán,
2 dl tej,
édesítés ízlés szerint.

 

Szépség smootie

Magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek elősegítik a bőr, a haj és szem egészségét:
4 paradicsom,
2 vérnarancs,
1 evőkanál citromlé,
édesítés ízlés szerint.

 

Immunerősítő, fiatalító smootie

Magas a C-vitamin tartalma, a szőlő megsemmisíti a szabadgyököket, ami fiatalít és felfrissít:
10 eper,
20 szőlőszem,
1 joghurt,
édesítés ízlés szerint.

 

Tisztító, fiatalító smootie

Serkenti a vérkeringést, feldobja a szervezet vitaminellátását és megtisztítja a mérgező anyagoktól:
8 körte,
gyömbérgyökér,
5 dkg friss zöldpetrezselyem.




Egészségünkre!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8853/Mi_is_az_a_smoothie_