Zárt cellás PUR-hab szigetelés

2020-01-20 09:45:23 | Módosítva: 2020-01-20 10:28:10

A víz tökéletes szigetelése, a páradiffúzió átengedése és – nem utolsó sorban – kiváló hőszigetelő tulajdonsága tette a PUR-habot az építő- és a szerelőiparban fontossá. A poliuretán szigetelőhabot két folyékony halmazállapotú komponens (isocyanat és poliol) keveredése folyamán kialakuló kémiai reakció hozza létre. Alkalmazása pedig több előnnyel is jár. A zártcellás PUR-hab lég- és párazáró – megakadályozza a kondenzációs párakicsapódást, valamint hőszigetelési képessége a magas nyomó- és tapadószilárdságával együtt egészen újszerű épületszerkezetek kialakítására ad lehetőséget.


Kiváló víz- és hőszigetelő anyag

Kétféle típusú poliuretán hab létezik, a zárt- és a nyitott cellás. A térfogatának akár 100-szorosára is táguló nyitott cellás szigetelőhab kiszórása folyékony állapotban történik. Felhordását követően a termék perceken belül kikeményedik, kitöltve minden repedést és hézagot. A kicsiny cellák olyan gyors ütemben tágulnak, hogy leszakadnak és levegővel töltődnek a csaknem szivacsszerű végtermékké alakulás során. A nyitott cellás purhab gyors kitágulása során tökéletesen légzáró tömítést alakít ki.

A zártcellás PUR-hab makro molekuláris, zártcellás szerkezetében a cellafalak mikroporózusúak, ezért a kész szigetelőrendszer nemcsak tökéletes hő- és vízszigetelő, de még a páradiffúziót is átengedi. A habosodás folyamán kialakult zárt cellák következtében a hőszigetelése jobb minden más szigetelőanyagnál. Mérésekkel igazolt értéke: 0,022 W/mK. A cellák határoló falai mikroporózus szerkezetűek, ezért a nagy vízmolekulákat nem, a páradiffúziót vagyis a vízgőznyomást azonban átengedi. Ezért ideális szigetelő anyag számos célra.


Az első és talán legfontosabb lépés, hogy meghatározzuk, milyen funkciót kell ellátnia a szigetelőanyagnak. A zárt cellás purhab alkalmas csapadékvíz elleni szigetelésre, hőszigetelésre és párakicsapódás megszüntetésére is.

A hőszigetelés a purhab legkézenfekvőbb funkciója. Egy adott felületre felszórva képes megteremteni az épület hőhídmentes szigetelését. Célszerű a költséghatékonyság miatt az épület felhasználásának megfelelő vastagságú szigetelést választani, ami az adott funkciótól függően 2-4 cm-től megfelelő, illetve szükség esetén a vastagság növelése több réteg felszórásával érhető el. Ez 8 cm vastagság esetén a passzívházakra jellemző szigetelési értéket is elérheti.

A párakicsapódás elleni védelem már összetettebb kérdés. Ez nem vízszigetelés, ám egy vékony réteg PUR-hab még a fémfelületeken is megszünteti a felületi hőkülönbséget, és ezáltal párakicsapódás sem jöhet létre. Azonban az esetleges tetőbeázás – ami eddig nem volt felfedezhető a pára kicsapódás miatt –, az megmarad, mivel a teljes héjazat nincs lezárva, így a víz utat találhat benne. A zárt cellás PUR-hab vízszigetelő hatásának is van egy minimális megkövetelt vastagsága, azonban ennél az a legfontosabb, hogy a tetőszerkezet (héjazat, gerendák, szelemenek) minden része teljesen össze legyen zárva. Amennyiben ezek a zárások nincsenek meg, akkor a tetőzet megfelelő vízszigetelése nem garantálható. Az épület állagmegóvása miatt fontos, hogy a víz kívülről ne juthasson be a tetőszerkezetbe. Csak a zártcellás PUR-hab vízzáró az egyedi cellaszerkezete miatt, a nyitott cellás PUR-hab szigetelőanyag nem.A szigetelőanyagot Airless rendszerű speciális szórógéppel terítik a szigetelendő felületre. A szórópisztolyból a folyékony halmazállapotú, kevert PUR-hab alapanyag 100-120 bar nyomással kerül a felületre, ahol rövid reakcióidőn belül kihabosodik. Rétegenként 10-15 mm vastag hab szórható ki, a szükséges hőtechnikai méretezéssel megállapított  rétegvastagság azonban több réteg felszórásával érhető el. A PUR-hab vízszintes és függőleges felületekre egyaránt felteríthető, minden felületi görbületet monolitikusan követ. Így ezzel az anyaggal hézag-, toldás- és hőhíd-mentes szigetelés hozható létre. A felhordás technológiája gyors, és ideális körülmények között napi 300-500 m2 nyi szigetelés is elkészíthető 3 rétegben ebből a szigetelőanyagból.

A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad. Így a PUR-hab szigetelés beton felületeken, cserépen, palán, téglán, bitumenes lemezen, gumilemezeken, fán, fémeken, vakolaton egyaránt alkalmazható. Épületek felújításánál, régi, hibás vízszigetelések felújításánál fontos a felület megfelelő előkészítése. Nem szükséges viszont a régi szigetelés teljes eltávolítása, a szigetelő habréteg felszórása előtt csak víz-, por-, pókháló- és zsírmentes felület-előkészítést igényel, és a legkülönfélébb anyagú felületre is kiszórható. A zárt cellás poliuretán hab anyagsűrűsége 35-55 kg/m3, hővezetési tényezője 0,023-0,024 W/mK, nyomószilárdsága 150-200 kPa, és a kiszórt habanyag tűzvédelmi besorolása alapján önkioltó tulajdonságú szigetelő anyag, amely az építőiparban nagyon sokoldalúan felhasználható.

Anyagok hővezetési képessége

Hővezetési-képesség kifejezéssel akkor találkozik az ember leggyakrabban, ha hőszigetelő anyagokat próbál összehasonlítva, eldönteni, hogy melyik éri meg a legjobban, és melyik alkalmazás nyújtja a legjobb megoldást.

A hővezetési tényező mértékegysége: W/mK. Ez az adott anyagra jellemző szám, amely megmutatja, hogy annak egységnyi felületén mekkora hőmennyiség áramlik át egységnyi hőmérsékleti különbség esetén. Minél kisebb ez a szám, annál kevesebb hő áramlik át rajta, és annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.

Néhány anyag hővezetési tényezője:

Fagyapot: 0,08 W/mK
Habüveg: 0,05 W/mK
Expandált polisztirol: 0,04 W/mK
Poliuretán hab: 0,02 W/mK

A nagyobb sűrűségű anyagok hővezetési tényezője nagyobb, a laza, szálas, porózus anyagoké kisebb. A lazább szerkezetű anyagok hajlamosak a terhelés, vagy önsúlyuk miatti tömörödésre, ami a hővezetési képességük romlását okozhatja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8867/Zart_cellas_PUR_hab_szigeteles