Havazás, hófúvás

2020-01-31 08:32:36 | Módosítva: 2020-01-31 08:50:33

Téli időszakban, havazás esetén a közúton közlekedőknek egy speciális veszéllyel, hófúvással is számolniuk kell. Hófúvás esetén a földfelszín közelében fújó szél, illetve a feltámadó erős szélrohamok a frissen hullott aprószemcsés, úgynevezett porhót felkapják, és nagy sebességgel szállítják, különféle alakzatokat, torlaszokat, akadályokat formálva belőle.


Ez a jelenség rendkívül rossz látási viszonyokat, illetve különösen veszélyes közlekedési helyzetet teremt az utakon, és akár bizonyos útszakaszok, forgalmi sávok, területek, települések elzáródásához, elszigetelődéséhez vezethet. A hófúváshoz nem feltétlenül szükséges szélsőséges szélvihar, hiszen akár már néhány tíz km/h szélsebességnél is létrejöhet, bár nagyobb gyakorisággal inkább az erős széllökések esetén alakul ki.

A hófúvás közlekedési szempontból kritikus helyzeteket idézhet elő, mely következtében bárki könnyen elakadhat, és akár órákig, vagy szélsőséges esetben napokig is az autóban ragadhat. Ezért nagyon fontos az, hogy havazás és hófúvás lehetőségének veszélye esetén még elindulás előtt minden közlekedő tájékozódjon az időjárási előjelzésekről, a várható hó mennyiségéről, a szél erősségéről, és a tervezett útvonalon kialakult, illetve ott várható közlekedési helyzetről.

Havazás, különösen hófúvás esetén a láthatósági és útviszonyok, a jármű stabilitása, az abroncsok tapadási tényezője rendkívüli módon megváltozhat. Fő szabály, hogy hófúvás esetén lehetőség szerint senki ne induljon útnak. Különösen igaz ez, ha gyermek is utazna a gépkocsiban. Ha ez nem lehetséges, akkor az utazás megkezdése előtti előzetes tájékozódás, valamint az előre gondoskodás alapvető fontosságú, azaz nem mindegy, mit viszünk magunkkal a gépjárműben. A gépjármű megfelelő műszaki állapota, a téli gumiabroncsok használata, a fényjelző és világító eszközök kifogástalan működése, a megtankolt gépkocsi és a feltöltött mobiltelefon alap a biztonság szempontjából. Ezen kívül ital (pl. termoszban tea), némi étel vagy snack (lehetőség szerint magas energia tartalmú), meleg takaró, zseblámpa, kis méretű ásó, valamint ha szükséges, gyógyszer is legyen nálunk.


Haladás közben vezessünk lassabban és fokozott figyelemmel, tartsunk nagyobb követési távolságot és már előre tervezzünk hosszabb menetidővel. Ne feledjük: hófúvás esetén bármikor számíthatunk az úttesten elakadt gépjárműre, valamint hótorlasz képződésére, melynek késői észlelése komoly gondot is jelenthet! Ezért az óvatos vezetés mellett a kormányt az azonnali reagálás lehetősége, valamint a megcsúszás veszélyének elkerülése érdekében mindig fogjuk két kézzel, mellőzzük az előzést, a hirtelen kormánymozdulatokat és a vészfékezést, továbbá vegyük fel a forgalom kialakult ritmusát – még ha azt esetleg lassúnak találjuk is. A figyelmet elvonó tényezők használatát (mobiltelefon kihangosító, rádió, GPS, egyéb kezelőszervek) mellőzzük, illetve a csökkentsük minimálisra az utasokkal a beszélgetést is.

Fontos továbbá, hogy az ablaktörlő lapátok megfelelő állapotúak, törlésképesek legyenek, ellenkező esetben a szélvédőre hullott, és ott olvadásnak induló hótömeg összetapad, és csak szétkenődik, ami igen hamar megakadályozhatja a járműből való kilátást, a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül fontos információk megszerzését. Hosszabb út, vagy intenzív havazás esetén a fényszórókra rárakódhat a hó, így azok nem képesek megfelelően megvilágítani az előttünk lévő útszakaszt, illetve meghiúsíthatják azt, hogy más közlekedők minket észleljenek. Ezért időnként a fényszórókat meg kell szabadítani a rárakódott, rátapadt hótól, amit soha ne az úttesten, vagy az út jobb szélére húzódva, hanem biztonságos helyen megállva tegyünk meg (pakolóhelyen, benzinkútnál félreállva stb.). Sűrű havazás, hófúvás esetén lakott területen kívül se használjunk távolsági fényszórót, hiszen a hószemcsékről visszaverődő intenzív fény vakító hatású.

Számítani kell arra is, hogy szélsőséges viszonyok esetén az áramszolgáltatás szünetelhet, a közúti jelzőlámpák, illetve a közterületi világítótestek nem működnek, ezáltal a veszélyek észlelése lakott területen belül (például a gyalogosok közlekedése, az úttesten elakadt, vagy az úttest szélén álló jármű) tovább korlátozódik.


Néhány fontos tanács utazás esetére

– Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!

– Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegyük, és csak abban az esetben, ha meggyőződtünk róla, hogy úti célunkat van esélyünk biztonsággal elérni, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

– Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtenni, öltözzünk rétegesen, felsőruházatunk lehetőleg legyen vízhatlan, vigyünk magunkkal feltöltött mobiltelefont, lámpát, meleg kávét, teát.

– Gépkocsival csak akkor induljunk útnak, ha az feltétlenül szükséges, továbbá a gépjármű megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.


– Legyünk felkészülve rá, hogy a gépkocsi bármikor elakadhat, és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözzünk úgy, hogy szükség esetén gyalog is képesek legyünk folytatni az utat (meleg kabát, gyaloglásra alkalmas meleg cipő, nagyobb táska stb.).

– Amennyiben hosszabb időt kénytelen vagyunk az álló gépjárműben tartózkodni, a motor járatásával fűtsük az utasteret, de ne felejtsünk el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halált okozhatnak.

– Alkoholt soha ne fogyasszunk a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

">Forrás: ORFK-OBB

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Porhó elleni védekezés

A magas tetős épületeket leggyakrabban ún. kiselemes fedőanyagok védik az esőtől és a hótól. Az ilyen tetőfedő anyagok vízzárók, ami annyit jelent, hogy a lejtés és kereszt irányban is a...


Télen is biztonságosan!

A közlekedésbena téli időszak tudatos felkészülést igényel.Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.