Lakásfestés télen!(?)

2020-01-31 08:56:19 | Módosítva: 2020-01-31 08:56:31

Igaz, hogy a lakásfestést, pontosabban a falfelületek megújítását a tavaszi, nyári netán a kora őszi időszakokban szokás elvégezni, ám adódhat számos indok és körülmény, amelyek ezt a munkát későbbre halasztják. Például korszerűsítéssel járó, és a falazatot is érintő műveletek, vagy a késői költözés is nyomós érv a késői festés kivitelezésére. Bár mindenkiben felmerülhet némi kétség a bevállaláskor, ám nem biztos, hogy ezek az ellenérzések valósak. Még akkor sem, ha a munkát magunk kívánjuk elvégezni.


Gondoljuk végig alaposan

Milyen felosztásban lehet a festést optimálisan elvégezni. Ha csak egy helyiségben kell a régi festést rendbe hozni, akkor se becsüljük alá az ezzel járó feladatokat. Ez bizony jelentős felfordulással jár, legfeljebb az elvégzéséhez kevesebb idő szükséges, mintha több szoba falát kellene felújítani. A falak festésekor talán a legfontosabb a helyiség falainak 20-25 fokos hőmérséklete. Ezt napokkal előbb jobban felfűtött lakással lehet biztosítani, nem elég ha csak a levegő hőmérséklete nő meg. A festékrétegek száradásához is több idő szükséges a pára miatt. Azért gyakori és hosszabb szellőztetés szükséges a kellő száradáshoz. Csapadékos, párás időben gyakori szellőztetés szükséges, szárazabb időben óránként pár percnyi légcsere is elégséges. A száradás ventilátorral keringetett levegővel segíthető elő.

A glettelés kiszáradására különösen figyelni kell. Az egyébként 2-3 órás rétegenkénti száradási idő megduplázható, hogy a felhordott festékanyag kötése most is megfelelő legyen. A mindenkor ajánlatos mélyalapozásról pedig most biztosan nem szabad lemondani. Ilyenkor csak jó minőségű, egy rétegben is kiválóan fedő, és gyorsan száradó festéket érdemes használni. Ezzel nemcsak jelentős idő takarítható meg, de minőségileg is szép felület készíthető fele annyi fáradsággal. Szerencsére a kész színűre kevert festékek bő választéka ezt lehetővé is teszi.


Arra is ügyelni kell a festékek beszerzésekor, hogy azokat megfelelő helyen tárolták-e, ahol nem hűlhetett 5 fok alá. Ez azért fontos, mert a festék kötőanyaga így nem károsodhatott, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy később leporladjon a falról. A nagy forgalmú festékboltokban erre aligha van esély.

Ha már sikeresen túl vagyunk a festésen, akkor a bútorok visszahelyezésekor ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek túl közel a falhoz. Ha 10-15 cm távolság van a fal és a bútorok között, akkor még a mélyebb rétegek is ki tudnak szellőzni. Így elkerülhető a nehezen hozzáférhető helyek penészes foltosodása, és a bútorok hátoldala sem károsodhat az esetleges párásodás miatt. Ezt nem érdemes megkockáztatni, mert ebből több kár származhat, mint azt bárki gondolná.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szellőztetés

Az elhasználódott, rossz levegő nem csak különböző testi panaszokat okozhat, hanem az épületben, az otthonunkban is kárt tehet. Ha nem szellőztetünk elég gyakran, akkor a belső levegő egy idő...


Téli penészesedés tavaszi elhárítása

A falak penészesedése jellemzően téli probléma, a fűtés, a hőszigetelés és a szellőztetés összetett hibáinak eredménye. A tél vége felé pedig azért kell foglalkoznunk vele, mert ha a korábbi...