Íme az egyik legjobb központi hővisszanyerős szellőztetőgép

Forradalom a szellőztetés területén

2020-02-04 11:21:56 | Módosítva: 2020-02-07 12:36:03

Az Ubiflux Vigor a szellőztetőgépek felső kategóriáját alkotó, kereszt-ellenáramú hőcserélővel felszerelt berendezések közül is kiemelkedik. Ez elsősorban átlagon felüli hővisszanyerő-hatásfokának és a ventilátoregységek különleges kialakításának köszönhető.


Miért fontos a megfelelő szellőztetés?

Kezdjük a legelején: mi az optimális szellőztetés jelentősége? A szellőztetés kulcsfontosságú tevékenység azoknak az épületeknek az esetében, amelyekben huzamosabb időt töltünk, legyen ez egy munkahely vagy egy lakóépület. A szellőztetés jelentősége nem pusztán az elhasznált levegő cseréje, hanem ezzel együtt számos egyéb fontos funkciót is ellát.

A nem megfelelő szellőztetés következtében a helyiségek légszennyezettsége igen magas lehet, ami hosszabb távon allergiás megbetegedéseket vagy asztmát okozhat. Rossz szellőzés esetén a túl magas páratartalom következtében a falakon penész jelenhet meg, de káros gombák, baktériumok is elszaporodhatnak. A szellőztetésre már nem az egyetlen lehetőség a klasszikus módszer, amikor egyszerűen kinyitjuk az ablakokat. 

A szellőztetési rendszerek fajtái: 

 • Természetes módon – az ablak kitárásával, kereszthuzat segítségével
 • Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyerés nélkül
 • Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyeréssel

A mechanikus, hővisszanyerés nélküli rendszerek esetében egy kis fogyasztású, halk központi ventilátor végzi a légcserét, azonban bármiféle hővisszanyerés nélkül. A hővisszanyerős rendszerek azonban egyesítik ennek és a hagyományos szellőztetésnek az előnyeit, miközben a szellőztetéssel járó hőveszteséget is kiküszöbölik. 

Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztetőrendszer?

A hővisszanyerős szellőztetési rendszer lényege, hogy a légcsere során az elhasznált levegő hője nem vész el, azt a rendszer újrahasznosítja. Ez technikailag úgy történik, hogy a levegő áthalad egy hőcserélőn. A befújt friss levegőt a hőcserélő melegíti elő, így az egyébként csak az utcát fűtő hulladékhőnek akár 90%-a is újrahasznosul.

 

Képek: easykit.hu

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer előnyei:

 • A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer a leghatékonyabb megoldás a légcserére
 • Segítségével elkerülhető az ablaknyitás során keletkező hőveszteség
 • Jelentős mennyiségű fűtési energiát spórolhatunk meg
 • Ha a hagyományos szellőztetés nem alkalmazható (például nincs otthon senki, vagy télen, nagy hidegben, illetve éjszaka, alvás közben), a hővisszanyerős szellőztetőrendszer akkor is működtethető
 • Optimalizálja a helyiségek relatív páratartalmát, megszüntetve a túl magas páratartalmat. A párás levegő többféle nem kívánatos jelenség (pl. penész, poratkák) melegágya
 • A többi szellőztetőrendszerhez hasonlóan az elhasznált, szén-dioxidban gazdag levegőt friss, oxigéndús levegőre cseréli
 • Megszünteti a dohányfüstöt és az ételszagot

 A hővisszanyerős szellőztetőrendszer elemei: 


 • Szellőztetőgép

Az elhasznált levegő elszívásáért és a friss levegő befúvásáért felelős egység. • Hőcserélő

A szellőztetőgép “szíve”, amely a benti és a kinti levegő hőjének átadását végzi. Télen a benti, elhasznált levegő hőjével melegíti fel a kintről befújt, friss, hideg levegőt. Nyáron pedig fordítva: a benti, elhasznált levegő segítségével hűti le a kintről befújt meleg levegőt.


 • A szellőztetőrendszer további elemei

Például szellőztetőcsövek, elosztódobozok, légszelepek stb.

 

Az egyik legjobb hővisszanyerős szellőztetőgép, az Ubiflux Vigor

A magyar piacon számos szellőztetőgép kapható. Még akkor is viszonylag széles a választék, ha csak a legmodernebb, leghatékonyabb, kereszt-ellenáramú hőcserélős gépeket vizsgáljuk. Ezek közül is kiemelkedik azonban az Ubiflux Vigor. Nézzünk néhány olyan jellemzőt, ami indokolja az Ubiflux Vigor vezető helyét a kereszt-ellenáramú hőcserélős szellőztetőgépek között. 


 • Első osztályú európai minőség

Az Ubiflux Vigor gyártója, a Brink Climate Systems B. V. egy hollandiai székhelyű vállalat, amely az USA-ban és több európai országban is rendelkezik leányvállalatokkal (például: Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Írország). A Brink neve egyet jelent a legmodernebb, világszínvonalú technikával, a kimagasló műszaki minőséggel és az értékálló, tartós műszaki berendezésekkel. A Brink termékei nemcsak a szellőztetés, de a hűtés, a fűtés és a melegvíz-ellátás terén is garanciát jelentenek a korszerű, környezetbarát, egészséges és komfortos életkörülmények kialakítására és hosszú távú fenntartására. 


 • Hőcserélő 

Az Ubiflux Vigor központi hővisszanyerős szellőztetőgép a jelenleg elérhető legmagasabb műszaki színvonalat képviseli. Kereszt-ellenáramú hőcserélővel van felszerelve, amely a Passzívház Intézet minősítése szerint a benti és a kinti levegő hőcseréjét 91%-os hatásfokkal végzi. Ez a magyar piacon jelenleg az egyik legjobb hatásfok.


 • Ventilátor

Az Ubiflux Vigor egy új fejlesztésű ventilátorral van felszerelve, amelynek hatásfoka jóval nagyobb, mint a többi hasonló szellőztetőgép ventilátoráé. Ez a digitális mérőrendszernek köszönhető, amely szoftveresen monitorozza a rendszer, illetve a légáramlás változásait. Majd a beérkező adatok függvényében módosítja az állandó áramlású ventilátor működését. 


Ez lehetővé teszi, hogy mindig optimális hatásfokkal működjön a rendszer, miközben a ventilátor innovatív formatervezésének köszönhetően energiafogyasztása jóval alacsonyabb, mint ami a hasonló szellőztetőgépek esetében megszokott.


 • COP - jósági fok

A COP (coefficient of performance - jósági fok) egy teljesítménymutató érték. A hővisszanyerős szellőztetőgépek esetében ez a legfontosabb paraméter, amely a gép végső, összesített hatékonyságát jelzi. Pontosan azt mutatja meg, hogy a hővisszanyerős szellőztetőgép a villamos teljesítmények felhasználásával milyen hatékonysággal képes hőteljesítmény előállítására.

Minél nagyobb a COP értéke, annál hatékonyabb a szellőztetőgép. Összehasonlításul: egy villanykazán COP értéke 1, egy jó minőségű hőszivattyú pedig 3,5-4,3 közötti COP értékkel rendelkezik. Az Ubiflux Vigor COP értéke 19,6, amely a kereszt-ellenáramú hőcserélős szellőztetőgépek között a legmagasabb.


 • Passzívház minősített hatásfok (PHI)

Ez a Hőcserélő című bekezdésben már említett hővisszanyerési hatásfok, amely a Passzívház Intézet minősítése szerint az Ubiflux Vigor esetében ugyancsak kiemelkedő, 91%-os érték. 

Összegzés


Az Ubiflux Vigor egy felső kategóriás szellőztetőgép elérhető áron. Ár-érték arányát tekintve verhetetlen jelenleg a hazai piacon, mivel mind hővisszanyerési hatásfoka, mind COP értéke kiemelkedően magas. További előnye új fejlesztésű, az eddigieknél jobb hatásfokú, mégis alacsonyabb fogyasztású ventilátora. 

A cikk elkészítéséhez az EasyKit, az Ubiflux Vigor hazai forgalmazója nyújtott szakmai segítséget. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ÚJ ELS EC ventilátor

Az elszívó ventilátorok legkorszerűbb képviselője a Helios ELS típus, amely most energiatakarékos EC motorral is elérhető. Az ultraSilence® ELS évek óta a mérték, ha egycsöves lakásszellőztető...


Lakótérszellőzés

A szellőzés leggyakrabban a penész vagy a CO-balesetek kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, ami a levegőminőségen keresztül hatással van az egészségünkre. A...