SMART Liget

2020-02-17 09:21:26 | Módosítva: 2020-02-17 09:50:56

2023-ra egyedülálló okos-városrész jön létre a Városligetben. A SMART Liget tervezése során a tervezők gondoltak egy merészet, és részben a bécsi okos-városfejlesztéseket vették alapul, azok tapasztalatai alapján finomra hangolták a Városliget megoldásait.


Okos-városliget

Európában is egyedülálló infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét. Először is csökkentik a Ligetben lévő épületek energiafelhasználását. A hatékonyság növelése érdekében az épületeket úgy alakítják ki, hogy automatikusan mindig csak annyi energiát használjanak fel működtetésükhöz, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók maximális komfortérzetének kiszolgálásához szükséges. Növelik a belső terek növényzetét. Az épületek és a park digitális szolgáltatásainak összekapcsolása révén jövőbe mutató, hatékony látogatói élmény valósul meg. Ez pontosan azt jelenti, hogy a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó tevékenység – egy okostelefon alkalmazása segítségével gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető.A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő wifi-hálózat fogja segíteni. A Smart Liget alaprendszerhez kapcsolódhatnak a mindennapjainkban használt szolgáltatások, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. A rendszer támogatja az akadálymentességet olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Mindezek mellett a park teljes autómentesítésével, a megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává alakul, így a főváros leginkább környezetbarát helyének számít 2023-tól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hatástanulmány a Liget Budapest projektről

A tanulmány szerint a kulturális turizmus Európa turizmusának mintegy 40%-át teszi ki, s a Városliget egyik kiemelkedő új vonzereje lehet majd a nemzetközi kulturális célú utazásoknak is. A...


Városliget projekt

Aláírták a Magyar Zene Háza tervezői szerződését.