Fürdőszobai titkok

2020-02-17 10:05:48 | Módosítva: 2020-02-17 10:12:11

Valóban válóok a WC-ülőke le (nem) hajtása, vagy ez teljesen hidegen hagyja a nőket? Képesek a férfiak ülve végezni a kisdolgukat? Van olyan ember, aki soha nem használ nyilvános WC-t? A RAVAK tabudöntögető felmérése számos olyan kérdést tisztáz, amit mindig is tudni akartunk, de nem mertünk feltenni. Eljött az igazság pillanata; lerántjuk a leplet a mellékhelységek nem mellékes kérdéseiről.


Nem kell a felhajtás


A le nem hajtott WC-ülőke számos háztartásban állandó konfliktusforrás. Az alapvetés az, hogy a férfiak nagy része nem hajtja le, ami a nők többségét kimondottan idegesíti. Egy több mint 500 fős online kutatásából kiderült, hogy mi is a valóság. A megkérdezett férfiak többsége, 62%-a, azt állítja, hogy dolga végeztével mindig lehajtja az ülőkét. Ezt jól is teszik, mert a nők 66%-a ezt el is várja. A férfiak 21%-a úgy nyilatkozott, hogy néha bizony felhajtva felejti, míg 17% büszkén vállalja, hogy soha nem hajtja le. Érdekes adalék, hogy a nők 44%-a szerint a kérdés vihar a biliben, és egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi ez a nagy felhajtás.

A 128 éves kérdés


WC-papír 1891 óta létezik, vagyis az, hogy a papírnak a fal felőli vagy az attól távolabbi felén kell-e lógnia, már 128 éve foglalkoztatja az emberiséget, annak ellenére, hogy a korabeli szabadalom erre egyértelmű választ ad: a WC-papírnak a faltól távolabb eső oldalon kell leereszkednie. Egyrészt, mert így könnyebb a végét megtalálni, másrészt állítólag csökken a baktériumok átvitelének kockázata. A válaszadók 62%-a szerint is ez a helyes, 22% a fal felől preferálja, míg 16%-nak teljesen mindegy.

Félelmetes a nyilvános?


Senki nem szereti a nyilvános illemhelyeket, de valljuk be, van, hogy életet ment. Vajon milyen túlélési praktikák léteznek? A megkérdezettek több mint fele (53%) a guggolós módszert alkalmazza, ha itt jön rá a kis/nagy szükség. Népszerű megoldás az ülőke WC-papírral történő kitapétázása is (30%), persze ez csak abban az esetben lehetséges, ha akkor mázlink van, hogy van papír. A válaszadók 9%-a azt állítja, hogy soha nem használ nyilvános WC-t, és nagyjából ugyanennyien (8%) használnak higié­nikus papír ülőkét.

Ülve, vagy állva?


A férfiak többsége (51%) állva végzi a kisdolgát, amiben nincs semmi meglepő. 42% azonban azt állítja, hogy otthon ülve (mínusz egy konfliktusforrás), míg idegen helyen állva oldja meg. Talán meglepő, de a férfiak 7%-a úgy nyilatkozott, hogy kizárólag ülve könnyít magán. A WC tisztasága szempontjából az ülve vizelés valóban jobb, hiszen úgy garantáltan célba ér minden, így az otthoni WC is tovább marad higiénikus.

Kéz kezet mos


A válaszadók nagy többsége (66%) heti egyszer takarítja a WC-jét, 25% viszont naponta, míg a maradék 9% kéthetente, vagy annál ritkábban. 59% WC-használat előtt és után is kezet mos, ami dicséretes, hiszen a szakemberek is ezt javasolják. (Elég csak arra gondolni, hogy a számítógépünk billentyűzete több baktériumot tartalmaz, mint maga a WC.) 41% csak a mosdó használata után teszi ezt meg. Ha már a tisztálkodásnál tartunk, akkor itt kell megemlíteni, hogy az internetezők nagy többsége (67%) inkább zuhanyozik, 17% fürdik kádban, míg 16% szereti ezt is, azt is. A válaszokból tisztán látszik az is, hogy a legtöbben a tusfürdőt kedvelik, szappant mindössze 10% használ fürdéshez.

Fogkrémálom


A WC-deszkához hasonló „válóok” lehet az is, ha valaki középen nyomja ki a fogkrémet a tubusból. A megkérdezettek több mint fele (56%) nem rebelliskedik, és szépen a végéről indulva nyeri ki a fogkrémet. 27% hol itt, hol ott nyomja, míg 14% kimondottan középen szereti. Fura ízlésre vall, de vannak olyanok, akik az elején nyomják, bár ez mindössze a válaszadók 3%-ra jellemző. Bár ezek bagatell kérdésnek tűnhetnek, némi odafigyeléssel valóban jelentősen csökkenthetők a fürdőhasználatból adódó konfliktusok. A családi béke fenntartása érdekében érdemes lehajtani a WC-deszkát. Vagy szemet hunyni.

Ha beleesik


A mobiltelefon szervizek tapasztalata szerint a készülékek jelentős része úgy kap nedvességet, hogy beleesik a WC-be. A nem vízhatlan típusoknak ez sokszor a végét is jelenti, ezért jobb az ilyet megelőzni; például azzal, hogy nem mobilozunk WC használat közben, és nem tartjuk a telefont olyan zsebben, amiből kicsúszhat. Ha mégis bekövetkezik a baj, akkor próbáljuk meg szétnyitni a készüléket – ha ez egyáltalán lehetséges –, kivenni az akkumulátort, és minél alaposabban kiszárítani. Egy nap múlva, az újbóli összeszerelés bekapcsolás után derül majd ki, hogy sikerült-e megmenteni a mobilt.

Sajtóinformáció


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8895/Furdoszobai_titkok