Ötszögű Powerhouse Telemark

Energiaforradalom

2020-02-19 15:33:06 | Módosítva: 2020-02-19 15:35:52

A Norvégiában tervezett Powerhouse Telemark gyémánt alakjával optimalizálja a napenergia gyűjtését, ugyanakkor minimalizálja az energiafelhasználást. A 17 millió dolláros, 6 500 m2 alapterületű, 11 emeletes irodaház előcsarnokot, irodákat, tornatermet, étkezőt és növényekkel körülvett tetőteraszt foglal magában.


A kikötő mellett elhelyezkedő épület hátsó végén található gyalogos hídon keresztül közvetlenül kapcsolódik Trondheim központi pályaudvarához.

A Powerhouse Telemark átlagosan több mint kétszer annyi villamosenergiát termel, mint a működéséhez felhasznált napi fogyasztása, így megújuló energiát szolgáltat a szomszédos épületek ellátására is, továbbá elektromos buszoknak, autóknak és a hajók számára is egy helyi mikrohálózaton keresztül.


A projekt célja, hogy maximalizálja az épület által termelt tiszta energiamennyiségét, minimalizálja az épület üzemeltetéséhez szükséges energiát, és kellemes teret szolgáljon bérlőinek és a lakosságnak. Az épület ferde, ötszögletű tetejére és a homlokzat felső részére csaknem 3 000 m2 napelemet telepítettek. Egy év alatt a napelemek serege körülbelül 500 000 kWh-t termel. Az épületbe elegendő hely van az energia tárolására, lehetővé téve a többlet energia tárolását a nyári hónapokban, amikor hét ágra süt a nap.

forrás: tervlap

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkumulátorok és töltőik

Háztartási gépeink, elektronikáink, számítástechnikai eszközeink ésszerszámgépeink egyre nagyobb része akkumulátorról működik. Azutóbbi évek fejlődése ezen a téren is hatalmas volt; az...


A kimeríthetetlen energia

Néhány évvel ezelőtt ismét előtérbe került a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Felhasználása szerint fűt, hűt és melegvizet állít...