Saját napelem az elektromos hálózatban

2020-03-09 08:06:13 | Módosítva: 2020-03-09 08:07:12

Nézzük meg, milyen feltételekkel lehet a házunkon lévő energiatermelőt az országos hálózatba bekapcsolni. Természetesen alapfeltétel, hogy legyen csatlakozási pont, és előírás, hogy csak a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítménynél nem nagyobb napelemes termelői kapacitás építhető be.


Napelemes fogyasztói csatlakozások

Egyfázisú napelemes fogyasztói csatlakozás esetén max. 5 kVA-es napelemes berendezés csatlakoztatható, akkor is, ha a rendelkezésre álló teljesítmény lehetőséget adna nagyobb csatlakozási teljesítményre. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a napelemes berendezés egyfázisú (max. 5 kVA), kétfázisú vagy háromfázisú csatlakozása (maximum a rendelkezésre álló teljesítményig, de legfeljebb 50 kVA-ig) is megvalósítható. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén egyfázisú napelemes termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható. 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezhetik. Ha a csatlakoztatni kívánt termelő berendezés három fázisra csatlakozik, de nem háromfázisú, hanem fázisonként beépített berendezésekkel rendelkezik, a fázisaszimmetria nem haladhatja meg az 5 kVA-t. Többfázisú napelemes rendszer csatlakozása esetén törekedni kell a termelői teljesítmények szimmetrikus elosztására. Napelem csatlakozása csak fixen történhet, bontható csatlakozás (pl. dugaszolóaljzaton keresztül) nem engedélyezett.

Saját napelem rendszerünk hálózatra csatlakoztatásának nincs csatlakoztatási költsége. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be napelemes berendezésünk, a csatlakozás megerősítésére nincs szükség. A meglévő mérőberendezés cseréjét, vagy elektronikus mérő esetén annak átprogramozását a szolgáltató saját költségére elvégzi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az ivóvíz útja

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a...


Napelem 100%-os állami támogatással

Az innovációs és technológia miniszter nemrég jelentette be, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a hatalmas, 159 milliárd forintos lakossági napelemes...