Saját napelem az elektromos hálózatban

2020-03-09 08:06:13 | Módosítva: 2020-03-09 08:07:12

Nézzük meg, milyen feltételekkel lehet a házunkon lévő energiatermelőt az országos hálózatba bekapcsolni. Természetesen alapfeltétel, hogy legyen csatlakozási pont, és előírás, hogy csak a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítménynél nem nagyobb napelemes termelői kapacitás építhető be.


Napelemes fogyasztói csatlakozások

Egyfázisú napelemes fogyasztói csatlakozás esetén max. 5 kVA-es napelemes berendezés csatlakoztatható, akkor is, ha a rendelkezésre álló teljesítmény lehetőséget adna nagyobb csatlakozási teljesítményre. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a napelemes berendezés egyfázisú (max. 5 kVA), kétfázisú vagy háromfázisú csatlakozása (maximum a rendelkezésre álló teljesítményig, de legfeljebb 50 kVA-ig) is megvalósítható. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén egyfázisú napelemes termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható. 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezhetik. Ha a csatlakoztatni kívánt termelő berendezés három fázisra csatlakozik, de nem háromfázisú, hanem fázisonként beépített berendezésekkel rendelkezik, a fázisaszimmetria nem haladhatja meg az 5 kVA-t. Többfázisú napelemes rendszer csatlakozása esetén törekedni kell a termelői teljesítmények szimmetrikus elosztására. Napelem csatlakozása csak fixen történhet, bontható csatlakozás (pl. dugaszolóaljzaton keresztül) nem engedélyezett.

Saját napelem rendszerünk hálózatra csatlakoztatásának nincs csatlakoztatási költsége. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be napelemes berendezésünk, a csatlakozás megerősítésére nincs szükség. A meglévő mérőberendezés cseréjét, vagy elektronikus mérő esetén annak átprogramozását a szolgáltató saját költségére elvégzi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minden, amit a napelemekről tudni érdemes

Napjainkban, ha hosszú távra szeretnénk megtervezni egy ingatlan (lakások, családi házak, illetve üzleti célú épületek) energiaellátását, akkor ajánlott olyan energiaforrást választani, ami...


Napkollektor kontra napelem

Az utóbbi években a napenergia energetikai célú hasznosításának területén lényeges változás következett be. Régebben szinte kizárólag napkollektoros hőtermelő berendezések valósultak meg,...