Növekvő tetőtéri ablakok

2020-03-09 08:13:57 | Módosítva: 2020-03-09 08:18:37

A tetőtéri ablakokban az a jó, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek. A fénnyel tervezés a tervezői program azon eleme, amikor eldől az épület majdani lakóinak a mindennapi közérzetét befolyásoló természetes fény mennyisége. Mely évszakban és napszakban, hová és mennyi fény fog jutni. A nagy, transzparens, jellemzően üvegezett épületelemek – megfelelő formában és elhelyezésben – sok lehetőséget nyújtanak a természetes megvilágítás megtervezéséhez, és műszaki jellemzőikkel hozzájárulnak a teljes épület energiaháztartásának optimális szinten tartásához.


Nagyobb, világosabb, jobb

Mivel a városiasodás folytán egyre inkább híján vagyunk a beépíthető területeknek, és minden épület rendelkezik tetővel, érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a benapozást a tetőfelületen keresztül, nagyméretű ablakok beépítésével oldjuk meg. Magastetőkhöz a tetőtéri ablakok kínálják a legkézenfekvőbb megoldást. Óriási előnyük, hogy mind vízszintesen, mind függőlegesen csoportosíthatók, az üvegtáblák között ily módon létrejövő belső burkolatok szinte láthatatlan keretet adnak, és kívülről is a tetőbe integrált, harmonikus megjelenésű a burkolólemez-rendszer.

A tetőtéri ablakok egymás melletti, vonalszerű beépítésével egyszerűen megnövelhető a szükséges üvegfelület, és ezáltal a fénymennyiség a helyiségben. A belső teret nagyobbnak, tágasabbnak érzékeljük, szélesebb spektrumú lesz a kilátás. A szükséges kombi burkolókereteket a gyártók az ablakok közötti 10 cm, 12 cm, 14 cm és 16 cm távolság esetén előregyártva kínálják, de egyedi méretek is rendelhetők.
Ha a tetőtéri ablakokat egymás fölé soroljuk, és függőleges fénysávokat képzünk, a fényt a helyiség belsejébe is el tudjuk juttatni. Ilyen ablakkombinációk környezetében úgy érezzük, mintha odakint lennénk a szabadban. Ideális keskeny helyiségekbe, például lépcsőházakba, előszobákba és fürdőszobákba, ahol a fényre mélyen, a helyiség belsejében is nagy szükség van. Jó döntés lehet azonban akkor is, ha a szoba nagy alapterületű, és ablakokat csak egy oldalon tudunk elhelyezni. A szükséges kombi burkolókeretek ugyancsak készen megvásárolhatók.

Az ablakcsíkok kiindulási pontja akár a padlósík is lehet, azaz a normál tetőtéri ablak lefelé egy fix ablakelemmel kiegészíthető. Ilyen esetekben az alsó ablak nem nyitható, maximális a biztonság, nagyszerű kilátás mellett.

Minél több tetősík-ablakból áll, és minél nagyobb összfelületű az ablakcsoport a tetőn, annál lenyűgözőbb megjelenést kölcsönöz a helyiségnek, gyakran annak középpontjává is válik. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tetőtéri ablakok a tetőgerinc mentén is sorolhatók. Ezzel a nem mindennapi koncepcióval a tetősík-ablakok utánozhatatlan dizájnelemeivé válnak a nagy belmagasságú, katedrálisokra emlékeztető mennyezetű tereknek.

Az ablakfülke kiváltására egy annál innovatívabb, esztétikusabb, hasznosabb és impozánsabb megoldást kínálnak a manzárdablakok. Ez az ablakcsoport teljesen átalakítja a teret: drámaian megnövekszik a bejutó természetes fény és utolérhetetlen a nyitottság érzése.

Ugyanúgy kiemelkedik a tetősíkból, mint az ablakfülke, és jóval több hasznos teret biztosít ezáltal. Miközben a hagyományos ablakfülke homlokzati ablak és tető kombinációja, addig a manzárdablak tetősík-ablakokat használ a tető helyett is, különlegessége, hogy a „fülke” teteje is tetőtéri ablakokból áll. Így a manzárdablak 2,5-ször több fényt enged be, mint az ugyanakkora üvegfelülettel rendelkező hagyományos ablakfülke.

A távvezérlésű tetőtéri ablakváltozatoknak, illetve a minden igényt kielégítő árnyékoló- és redőnyválasztéknak köszönhetően mindegyik ablak használata egyszerű, a fényviszonyok pedig dinamikusan változtathatók.

A manzárdablak beépítési csomagja tartalmazza a teljes hőszigetelt megoldást, az ablakok beépítéséhez szükséges minden elemmel együtt. Akár egy nap alatt beépíthető, így jelentős mértékben lecsökkenti a tető megbontásának időigényét és az időjárásnak való kitettséget.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fény a tetőtérben

A tetőtér beépítés folyamata ugyan elég bonyolult, sok buktatót rejt, mégis sokan választják ezt a megoldást. A legfontosabb, hogy átgondolt tervezéssel - a műszaki és rendeleti lehetőségeken belül...


URSA SECO: a varázsfólia

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát, vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. Abeépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit...