Garázsfödém-varázsfödém

2020-03-22 07:09:56 | Módosítva: 2020-03-30 17:57:08

Sok családi ház tulajdonosa van abban a szerencsés helyzetben, hogy a földszinti lakószint alatt méretes helyiségek találhatók, melyek pince, mélygarázs, teremgarázs célokra is jól kihasználhatók. Az esetek döntő többségében ezek a terek fűtetlenek vagy szobahőmérséklet alatt temperáltak, emiatt az épület lakószinti födémszerkezetének megfelelő hőszigetelése elkerülhetetlen.


A felhasználói igények korunkban a szigorú szabályozásoknak köszönhetően már magas hőtechnikai igényekkel is kötelezően kiegészülnek. Ez a lakók számára alapvetően előnyös, hiszen az ilyen ún. alulról hűlő födémek jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az alap követelményeket tudjuk kielégíteni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is kedvezően befolyásolni tudjuk: növelni a hőszigetelés nélküli födémszerkezethez képest.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban? Mindenképpen olyan hőszigetelő anyagot kell elhelyezni, amely egyben jó hangelnyelő képességgel is rendelkezik, így képes az adott tér (pince, mélygarázs, teremgarázs stb.) használati zajszintjét csökkenti, ezáltal pedig közvetetten a teljes födémszerkezet hanggátlási értéke növekszik.

Fontos feltétel a szigetelőanyag megválasztásánál az is, hogy a tűzvédelmi előírásokat betartsuk. Magántulajdonú házaknál sem haszontalan, egyéb épületeknél viszont elengedhetetlen kritérium a termék nem éghetősége. Az A1 tűzbiztonsági osztályba tartozás garantálja például menekülő útvonalak esetében is az alulról hűlő födém kívánt teljesítményét.

Nem elhanyagolható műszaki tény az sem, hogy az ilyen fűtetlen vagy csak temperált terekben a levegő páratartalom ingadozása sokkal nagyobb, mint egy állandóan fűtött térben, ezért az elhelyezendő szigetelőanyagnak hidrofó­bizáltnak is kell lennie.

Több olyan termék is létezik az URSA BiOnic üvegfátyol kasírozással ellátott táblás ásványgyapot termékei közül, amely minden fenti igényt tökéletesen kielégít.Nagytáblás URSA BiOnic FDP4/Vv hő- és hangszigetelő termék mérete 120x120 cm. Egyik oldalán törtfehér üvegfátyol kasírozással van ellátva, amely borítás adja majd a mennyezeten a végső felületképzést. Az optimális hatás érdekében a hőszigetelő táblákat egymáshoz szoros illesztésben kell csatlakoztatni, a sorokat egymás mellet eltolva, kötésben kialakítani, majd kizárólag mechanikailag – fém dübelekkel – rögzíteni a födém alsó síkján.

A szintén 120x120 cm-es nagytáblás URSA BiOnic AKP5/Vv és AKP5M/Vv szálas szigetelőanyag táblák egyik oldalukon ugyanúgy törtfehér üvegfátyol kasí­rozással ellátva készülnek. A mennyezeten végső burkolatként itt is az üvegfátylas oldal lesz látható. A termékek érdekessége, hogy a kasírozás a tábla két szemben lévő oldalán túlnyúlik, egyfajta „füles” kialakításban. A beépítés során a táblákat a födém alsó síkjára hálós kialakításban kell elhelyezni, és egymáshoz képest mindig 90-fokban elforgatva kell felerősíteni, kizárólag mechanikai – fém dübeles – rögzítéssel. Így a füles kasírozás mindig átnyúlik a szomszédos termék kasírozott felületére, ezért gyakorlatilag takarást kapnak a tábla toldások.

A legizgalmasabb „csináld magad” megoldásra született szigetelőanyag azonban a 0,032 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű URSA TERRA BiOnic 62 Ph/Vv Vk ásványgyapot! Mert ezt ragasztani is elég! Ez a szálas ásványgyapot termék nagyon könnyen kezelhető, mivel normál táblaméretű (60x120 cm). Két oldalán van különleges kasírozással ellátva: látszó felületén egy törtfehér (Vv) üvegfátyol kasír található, a nem látszó oldalán pedig egy ritkább szövésű sárgás színű üvegfátyollal (Vk) laminált, amely a teljes felületű ragasztás fogadására szolgál majd.

Ezt a terméket dübelezni nem kell, csak cementbázisú ragasztóval ragasztani oly módon, hogy a tábla teljes felületén a ragasztót 10 mm-es fogazott glettvas segítségével felhordjuk (elhúzzuk), ezután a táblát a födém alsó síkjára helyezve a födémhez nyomjuk. (Erre remek lehet akár egy egyéb szigetelésből ott maradt hőszigetelő tábla méretű 5 cm vastag URSA XPS tábla is.) Ezzel az eljárással tudjuk biztosítani, hogy a termék felületén lévő kasírozás ne sérüljön, ne gyűrődjön meg. Az egymás melletti sorokat természetesen itt is kötésben eltolva kell kialakítani.

Kiváló hő- és hangszigetelők, hidrofó­bizáltak, páraáteresztők, nem éghetők. A speciális kasírozásnak köszönhetően pedig elsődleges választás mindegyik alulról hűlő födém maradéktalan teljesítményt nyújtó és hosszú távú hő- és akusztikai szigetelésére.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vállalati iroda és gyártócsarnok

Ezúttal egy Szombathelyen található multinacionális vállalat irodája és gyártócsarnoka zajvédelmi megoldását szeretnénk bemutatni. A A Knauf Insulation csapatának megkeresését a Medio-Tech Kft....


Tetőszigetelő rendszer: Firestone RubberCover™ EPDM

Napjainkban, amikor a szakemberhiány aggasztó méreteket ölt, érdekes alternatívát nyújthat egy házilag is könnyen kivitelezhető tetőszigetelő rendszer, mind felújításhoz, mind új építéshez.