Extrém szobák

2020-03-31 11:06:49 | Módosítva: 2020-03-31 11:07:22

Az extrém kifejezés alatt itt a nem átlagos, nem szabályosan merőleges oldalfalakkal határolt, a nagyon magas és keskeny, vagy szűk benyíló részeket magába foglaló lakóhelyiségekre utalunk. Az ilyen szobák berendezése többnyire nem oldható meg a szokásos módon, ha viszont megtaláltuk az ideális funkciójukat, akkor már könnyebb az ehhez megfelelő bútorzat kiválasztása is.


Adottságokhoz igazodj!

A régebbi tetőtér-beépítéseknél elég gyakran ablakfülke kialakításával oldották meg a helyiség kedvezőbb megvilágítását. Ám az ilyen fülkéket nem könnyű hasznossá tenni, különösen, ha az elég mély, ám nem túl széles. Ezt a helyet mégis hasznossá lehet tenni, ha 50-70 cm szélességben – az ablak alatti részt teljes szélességében – tároló hellyé változtatjuk egy lambéria fallal és nyitható fedőlappal. A felette levő teret pedig egy vastagabb habszivacs betéttel és díszpárnákkal ülőhelyként használjuk. A tárolóba azonban csak idényjellegű holmik kerüljenek, hogy a pihenőfülke párnáit ne kelljen gyakran lerámolni. Ezzel az átalakítással viszonylag kis ráfordítással hasznosítható ez a szobarész is.

Ablakfülkék a régi építésű lakásokban sem ritkák, némelyiknél a szoba kiöblösödő részét alkotják. Ha elég nagy az alapterülete, akár egy étkezőasztal is elhelyezhető itt, és így ez a terület átveheti az étkező szerepét is, vagy akár meghitt kis társalgóként is szolgálhat. A székek és az asztal akár eklektikusan kiválasztott darabok is lehetnek, amelyeknek nem feltétlenül kell a szoba többi berendezésével harmonizálniuk. A világos falfestés mellett a sötét tónusú székek érdekes kontrasztként hatnak a fehér színű asztal előtt, és hangsúlyosabbá teszik ennek a szobarésznek az elkülönülését a szoba többi bútorától és funkciójától.A kiöblösödő ablakfülke esetenként jelentősen megváltoztatja a szoba alakját. Ez különösen akkor okoz gondot, ha ez a helyiség egy kis alapterületű lakás lakószobája. Ilyenkor a területi adottságokat szem előtt tartava kell dönteni, hogy hol legyen a háziak fekhelye és még egyéb időtöltő funkciókat is figyelembe kell venni. Ha a belmagasság ezt lehetővé teszi, a hálóhely a magasba kerülhet. Alatta elhelyezhető egy kényelmes kanapé, az ablakfülke pedig mini társalgóként, kétszemélyes étkezőhelyként is hasznosítható.

A magas fekhely kialakítása azonban nem nélkülözheti a szakiparosi kivitelezést, hiszen a fekhelynek két személy súlyát kell biztonságosan megtartania. A váz szögvasból összehegesztett keret, amit két oldalról az oldalfalakra kell rögzíteni, míg az ágyváz levegőben függő sarkát a mennyezethez kell felerősíteni. A mennyezettől a fekvőfelület legalább 120 cm-re legyen és a váz alatt is legyen 230 cm szabad magasság, hogy a kanapén ülők ne érezzék nyomasztónak a szűkös teret. Az ágyhoz felmenni és onnan lejutni fém vázas, széles fellépő lapokkal szerelt létrán lehet, aminek a dőlésszöge15-25 fokos. A szoba többi berendezési tárgya két modern kagylófotel, kisméretű étkezőasztal és az azonos színű kárpitozott kanapé. A többi bútordarab is hasonló stílusú és színvilágú, amit majd egy kontrasztos színű, mintás szőnyeg egészíthet ki.És mi van akkor, ha a szoba nemcsak kicsi, hanem ráadásul még trapéz alakú is? Igazodni kell hozzá, ami ötletes a bútorzattal, még előnyössé is tehető. Ehhez nem is kell más, mint egy a falsíkokhoz igazodó fali polc együttes, és egy hasonló alakú, fiókos íróasztal a hozzá való székkel. A fiókoknak hátul természetesen nem kell követniük a fal ferdeségét, elég, ha az asztal kávája követi azt. Az ablak melletti fal mellé kerülhet a kanapéágy, ami fölé pedig már könnyű egy szerény ruhás gardróbszekrényt, és az azt kiegészítő rakodó áthidaló bútort elhelyezni. Mindez természetesen egyedi kivitelű, ívelt vonalvezetésű darab.

A sarokszobák ablakai néha nincsenek is egy síkban, ezért azután a szoba sem lehet szabályos alakú. Ez viszont nem lehet akadálya egy hangulatos berendezés kialakításának. A fehér és pasztell pink színvilágú helyiséget például kreatív birtokosa a mennyezet szélén körbe érő, süllyesztett szegéllyel álmodta meg, amiben LED spot világítótestek biztosítják a derített fényű esti világítást. Az antik jellegű, nyolcágú csillár ugyan felkapcsolható, ám fényeit csak ritkán használják, inkább érdekes szobadísz. Sötét rózsaszínű ernyői azonban illenek az egész szoba hangulatához. Ebben a szobában ugyanis a kettős színvilágnak különös jelentősége van, ami még a fehér színű sarok íróasztal egyik fiókján is érvényre jut. Ez a következetesség uralja ez egész szobát, a szokatlan alakú képkeretek, a sötétítő függöny és az egyik falrész színéig bezárólag. Ezért aztán már nem is olyan zavaró a szoba szabálytalan alakja.Ez van, ezt kell szeretni, tartja a régi mondás, ha nincs választási lehetőségünk. Egy parányi, extrém alakú szoba birtokosaként bizonyára senki sem ugrálna örömében, ám lakni mégis kell valahol, még ha szűkösen is. A problémát korához méltó lazasággal oldotta meg huszonéves birtokosa. A fekhelyét a magasba emelte a saját kezűleg felépített „alvógalériájával”, vállalva a szűkös felső helyet. A galériát a nagyon szűk lakóhelyiség sarkaiban rögzített négy 80x80 mm-es oszlop támasztja alá, amelyet hajópallóval fedett rész borít be.

Mivel a kis szoba nem szabályos alakú, az ajtó feletti rész nem lett beburkolva. Az alsó rész bebútorozását tekintve is jellemző az egyszerűségre törekvés, így csak egy régi csővázas, díszpárnákkal komfortosított ágy szolgál ülő alkalmatosságként. A kis fém ülőke pedig a dohányzó asztal szerepét tölti be. Kényelmesnek ugyan nem mondható a berendezés, ám célszerű, és a puritán igényeknek megfelelő. A szobácska szerény méretére jellemző, hogy még az ajtót is csak félig lehet kinyitni, mert ebben a heverőágy oldala gátolja. Nem lakájos, de lakható berendezés.

A lakószobákat jelentősebb méretű beugrók is eltorzíthatják. Ezt az adottságot azonban előnyösebbé is lehet változtatni. Az adott esetben a konyhát a beugró részbe telepítették, így annak a helyiségét más célra lehet használni. A szobában viszont egységes pultrendszerbe került beépítésre a tűzhely és a mosogató, így szinte észrevétlen a jelenlétük. A világítást a mennyezetbe épített LED szalagok és spotok biztosítják, amelyeket egymástól függetlenül, vagy együtt, a mindenkori fényigényeknek megfelelően lehet bekapcsolni. Az egységes jellegű pultrendszernek köszönhetően az összhatás az eltérő funkciók ellenére is töretlen.

A leválasztott lakásokban adódhatnak igazán nehezen kihasználható beugrók is. E szűk zugok azonban szintén nem reménytelenek. Lehet itt beépített szekrény, vagy akár üvegajtós tároló is, ha ere van szükség. Ám arra is célszerű gondolni, hogy e terület több célra is használható berendezéssel tehető hasznossá. Ehhez elég néhány polc, és egy – a falak közé felszerelt - kis írópult egy kis székkel. Így még munkaasztalként is használható, és a berendezése nem is foglal el a szobából hasznos helyet. A bevilágítására azonban figyelmet kell fordítani, mert ilyen szűk helyen nem lehet asztali lámpát alkalmazni, a fényforrásokat is a falba célszerű beépíteni. A helyük kiválasztásánál pedig főként azt kell szem előtt tartani, hogy ne vakítsa az asztalnál ülőt, és elég fényt is adjon. A mennyezetbe épített, állítható LED spotok e célra jól megfelelnek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8935/Extrem_szobak_