Home office DIY

2020-04-01 16:47:51 | Módosítva: 2020-06-08 10:49:14

Nem egyszerű egyik napról a másikra átalakítani otthonunkat univerzális élettérré, ahol a felnőttek dolgozni is tudnak, a gyerekek pedig tanulni is. Igaz, elsősorban az irodai munkákat tudjuk otthon végezni, hiszen gyakorlatilag elég hozzá egy laptop, esetleg egy szkenner és nyomtató. Ezek önmagukban nem túl helyigényes tárgyak, de valódi munkavégzéshez szükség van privát térre, ahol el tudunk mélyedni saját feladatunkban, a gyerekek pedig a tanulnivalóban. És ne feledjük el azt sem, hogy számtalan olyan munka van még, ami legalábbis időlegesen hazaköltöztethető, de egy kis hely azért kell hozzá.

A legoptimálisabb, ha van külön dolgozószoba, de ez a magyar háztartásoknak csak egy igen kicsi hányadában valósítható meg. Az iskolás gyerekeknek sokszor van saját íróasztaluk, ott el tudják végezni a távoktatásban kapott napi feladataikat, de a szülőknek, ahhoz hogy a konyhaasztal szabadon maradhasson a közös étkezésekhez, gondoskodniuk kell maguknak dolgozósarokról.

Természetesen nincs különösebb kreatív ötletre szükségük azoknak sem, akiknek rendelkezésükre áll hely egy vagy akár több íróasztal elhelyezésére. Ők, a berendezett lakáshoz színbe és stílusban is illő asztalokat meg tudják készen vásárolni, és indulhat is a home-office. Azonban vannak, akik nem ilyen szerencsések. Nekik rugalmasan használható megoldásra van szükségük. Pl. összecsukható kisasztalra. A legkisebb is elegendő helyet biztosít egy laptop elhelyezésére, és általában még az egérpad is elfér rajta, hogy ne lógjon a karunk a levegőben, hiszen azért mert otthon kell dolgoznunk, egészségünk megőrzésére szükség van.Átmeneti megoldás lehet az ún. reggeliző asztalka is. Annyiban – sokban – különbözik az ölbe rakott laptoptól, hogy a készülék hűtőventilátora megfelelően tud működni. Amikor ölben van a laptop, belesüpped a ruházatunkba, és a test melegétől sem tud rendesen hűteni a ventilátor, sőt olyan is előfordul, hogy a laptop forró levegője megégeti a combunkat. Ez a néhány percre az ölünkbe rakott laptop használat során nem jelentkezik, de otthoni munkavégzés esetén 6-8 óra hosszat működik a gép. Jó lenne csak átmeneti megoldásnak tekinteni ezeket a reggeliző asztalokat, és idővel jobb megoldást keresni.Olcsón és gyorsan tudunk magunknak lehajtható asztalt készíteni, ehhez mindössze egy 60-80 cm-es üres hely kell a falon. Készen kaphatók ehhez vasalatok, konzolok, melyeket fel kell fúrni a falra, majd egy szintén készen kapható – vagy akár lapszabászatban levágatott és élfóliáztatott bútorlapot rácsavarozni erre a fali konzolra. Fontos, hogy a fal építőanyagának megfelelő dübelekkel és csavarokkal szereljük fel a konzolt.
Jó megoldás lehet az is, ha a meglévő könyvespolcot egészítjük ki egy asztallappal. Ekkor egyben plusz tároló helyet is nyerünk a munkához szükséges dolgainknak.


Több munkával és kicsit több anyagköltséggel készíthetünk fix fali konzolokra komplettebb asztalokat fiókokkal és tároló helyekkel. Ezek egyediségükön túl helytakarékosak is, használaton kívül nem foglalnak helyet, alattuk bármi elhelyezhető. Ha pedig a helyet alattuk teljesen üresen hagyjuk, akkor szellősebbnek mutatják a lakást, nem keltenek túlzsúfoltságot, sőt a lakás padlózata valóban nem lesz túlzsúfolt, könnyebb a tisztaságot megteremteni és megtartani is.Bármilyen asztalmegoldást is választunk, fontos, hogy a székünk megfelelő legyen, az egész napos munkavégzéshez. Legjobb lenne beszerezni egy irodai fotelt. Az irodai fotelek nem keltenek komplett munkahelyi hatást otthonunkban, mégis görgős székek, és rendszerint az egészséges ülést is biztosítják jól kialakított, de alacsony háttámlával, magasságállítási lehetőséggel, rendszerint karfával. Hogy melyiket választjuk, azt anyagi lehetőségeink és lakásunk egyéb berendezési tárgyai, színvilága határozhatja meg. Ilyen irodai fotel beszerzése akkor is fontos lenne, ha semmilyen külön asztalt nem tudunk kialakítani az otthoni munkavégzéshez, és csak a konyhai asztal marad. A konyhai asztalon dolgozva is elkerülhetjük a hát- és derékfájást, ha megfelelő széken ülünk, mert a konyhaszékek nem 6-8 órás ülésre lettek tervezve. És ha van gurulós irodai székünk vagy fotelünk, akkor az otthoni parketta szépségét is meg kellene őriznünk, ehhez szerezzünk be műanyag padlóvédő székalátétet vagy egy padlóvédő szőnyeget.


Otthoni munkavégzés esetén se feledkezzünk meg az alapvető higiéniáról. Pár naponként tisztítsuk meg az egeret és a billentyűzetet, még gyakrabban a telefonunkat, és mossunk rendszeresen kezet szappannal és meleg vízzel.Fotók: Internet


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...


Praktikus étkezőasztal

Amikor étkezőasztalt választunk, sok szempontot kell mérlegelnünk. Először is a rendelkezésre álló helyet, és hogy az étkezésen kívül másra is akarjuk-e használni.