Automata öntözőrendszer házilag

2020-04-06 14:29:46 | Módosítva: 2020-04-23 14:42:07

Minden kertbarát álma egy megbízható berendezés, mely nappal láthatatlan, éjszaka viszont mindent megöntöz helyettünk kertünkben. Ám tagadhatatlan, hogy a jót meg is kell fizetni. Az automata öntözés házilagos megvalósítása minden szempontból összetett, komoly feladat - de korántsem lehetetlen! Ha belevágunk az építésbe, biztosan örömünket leljük majd benne - és miért ne spórolnánk meg az építési költségeket, ha ebben még segítséget is kapunk!


Az automata öntözőrendszerek ma már nálunk sem számítanak ritkaságnak. Mivel minden alkatrész a föld alatt van, nem zavarják a szép látványt tekergőző slagok, itt-ott heverő locsolók. Jókor és észrevétlenül működik: mire felkel a nap, szigorú pontossággal megöntözi a kertet. Távollétünkben is számíthatunk rá,  megbízhatóan végzi a feladatát.

 

Mi kell hozzá?


Az öntözőrendszert jó néhány elem alkotja: KPE csövekből és kötőelemekből álló hálózat juttatja el a vizet a nyomás hatására kiemelkedő szórófejekhez vagy éppen csepegtetőkhöz, az automatika által kiadott elektromos áram hatására nyitó mágnes szelepek szakaszolják zónákra a kertet, esőérzékelő avatkozik közbe, ha az időjárás miatt fölösleges öntözni. Mindezek összerakása, teljes és működő rendszerré hangolása nem gyerekjáték, de a játékszabályokat betartva biztos a siker.


A kertfelmérés - mint első állomás - nagy jelentőségű, hiszen ez alapján készül el majd a terv. A felmérésnek pontosnak, méretarányosnak és mindenre kiterjedőnek kell lennie. A rajzon szerepeltetni kell az épületeket, a burkolt felületeket, a tereptárgyakat (kerti sütő, homokozó stb.), a gyepfelületeket, és az összes növényt: fákat, bokrokat, tujasort, virágágyat stb. A felmérés része a vízforrás pontos meghatározása is: hálózati víz esetén a vízbekötés és a vízóra mérete, valamint a víznyomás (ha nem tudja, az illetékes Vízművek segít). Ha kútról szeretnénk öntözni, szükséges a kút fajtája (ásott vagy fúrt), mélysége, a víz szintje, a szivattyú pontos típusa és jelleggörbéje.

 


Tervezés online - szakemberrel

A felmérés birtokában elkezdődhet a rendszer megtervezése. Az öntözőberendezés nem pusztán csövek és szórófejek halmaza, hanem egy "élő" hidraulikai vázra épített szerkezet, amelyben minden alkatrésznek megvan a maga szerepe. Érdemes tehát megterveztetni az öntözőrendszert, mert ezzel rengeteg időt, fáradságot és bosszankodást takaríthatunk meg. Ez ma már az interneten keresztül megvalósítható egy megfelelő szakcég segítségével. Még a járvány idején sem szükséges szaküzletbe elmennünk hozzá.

A számítógépes tervezés végeredménye egy olyan tervdokumentáció, amely alapján az öntözőrendszer házilagosan megépíthető. Ez tartalmazza a méretarányos terveket, az összesített és zónákra bontott anyagkimutatást, részletes, ábrákkal illusztrált szerelési útmutatót, valamint a főbb alkatrészek paramétereit és gépkönyvét. Ennek birtokában a szerelés már szinte gyerekjáték, de legalábbis nem sokkal bonyolultabb, mint egy lapra-szerelt bútor összeállítása.

 

Kivitelezés saját kezűleg

Maga az építés földmunkából, szerelésből és üzembe helyezésből áll. A kitűzés egyszerű cövekekkel és spárgával megoldható, a csőhálózat számára kb. 30 cm mély, és egy ásónyom széles árkot kell ásni. A szerelési munkákhoz nem szükséges semmilyen különleges szerszám: mérőszalag, ásó, kés, villáskulcs, fogó, fúrógép, csavarhúzó, fűrész - minden háztartásban megtalálható eszközökkel történik az építés. Minden kapcsolat bontható, ragasztásra, forrasztásra nincs szükség. A csőhálózat összeszerelése, a szelepek, szórófejek csatlakoztatása nem igényel képzettséget vagy gyakorlatot - ha mindent a szerelési útmutató szerint végzünk, nem történhet baj.

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus kerti újdonságok

A téli időszakban, míg növényeink többsége pihen, ráérünk kicsit tervezgetni a jövő évre. Rengeteg újdonság jelenik meg, melyek könnyíthetik, vagy mégélvezetesebbé tehetik a kertészkedést, és...


Szobanövényeink öntözése

Van egy rossz hírünk: minden növény vízigénye más és más, és a vízigény nem csak fajonként változó, hanem évszakonként, sőt a növény fejlődési szakaszától és a környezeti tényezőktől függően is....