Automata öntözőrendszer házilag

2020-04-06 14:29:46 | Módosítva: 2020-04-23 14:42:07

Minden kertbarát álma egy megbízható berendezés, mely nappal láthatatlan, éjszaka viszont mindent megöntöz helyettünk kertünkben. Ám tagadhatatlan, hogy a jót meg is kell fizetni. Az automata öntözés házilagos megvalósítása minden szempontból összetett, komoly feladat - de korántsem lehetetlen! Ha belevágunk az építésbe, biztosan örömünket leljük majd benne - és miért ne spórolnánk meg az építési költségeket, ha ebben még segítséget is kapunk!


Az automata öntözőrendszerek ma már nálunk sem számítanak ritkaságnak. Mivel minden alkatrész a föld alatt van, nem zavarják a szép látványt tekergőző slagok, itt-ott heverő locsolók. Jókor és észrevétlenül működik: mire felkel a nap, szigorú pontossággal megöntözi a kertet. Távollétünkben is számíthatunk rá,  megbízhatóan végzi a feladatát.

 

Mi kell hozzá?


Az öntözőrendszert jó néhány elem alkotja: KPE csövekből és kötőelemekből álló hálózat juttatja el a vizet a nyomás hatására kiemelkedő szórófejekhez vagy éppen csepegtetőkhöz, az automatika által kiadott elektromos áram hatására nyitó mágnes szelepek szakaszolják zónákra a kertet, esőérzékelő avatkozik közbe, ha az időjárás miatt fölösleges öntözni. Mindezek összerakása, teljes és működő rendszerré hangolása nem gyerekjáték, de a játékszabályokat betartva biztos a siker.


A kertfelmérés - mint első állomás - nagy jelentőségű, hiszen ez alapján készül el majd a terv. A felmérésnek pontosnak, méretarányosnak és mindenre kiterjedőnek kell lennie. A rajzon szerepeltetni kell az épületeket, a burkolt felületeket, a tereptárgyakat (kerti sütő, homokozó stb.), a gyepfelületeket, és az összes növényt: fákat, bokrokat, tujasort, virágágyat stb. A felmérés része a vízforrás pontos meghatározása is: hálózati víz esetén a vízbekötés és a vízóra mérete, valamint a víznyomás (ha nem tudja, az illetékes Vízművek segít). Ha kútról szeretnénk öntözni, szükséges a kút fajtája (ásott vagy fúrt), mélysége, a víz szintje, a szivattyú pontos típusa és jelleggörbéje.

 


Tervezés online - szakemberrel

A felmérés birtokában elkezdődhet a rendszer megtervezése. Az öntözőberendezés nem pusztán csövek és szórófejek halmaza, hanem egy "élő" hidraulikai vázra épített szerkezet, amelyben minden alkatrésznek megvan a maga szerepe. Érdemes tehát megterveztetni az öntözőrendszert, mert ezzel rengeteg időt, fáradságot és bosszankodást takaríthatunk meg. Ez ma már az interneten keresztül megvalósítható egy megfelelő szakcég segítségével. Még a járvány idején sem szükséges szaküzletbe elmennünk hozzá.

A számítógépes tervezés végeredménye egy olyan tervdokumentáció, amely alapján az öntözőrendszer házilagosan megépíthető. Ez tartalmazza a méretarányos terveket, az összesített és zónákra bontott anyagkimutatást, részletes, ábrákkal illusztrált szerelési útmutatót, valamint a főbb alkatrészek paramétereit és gépkönyvét. Ennek birtokában a szerelés már szinte gyerekjáték, de legalábbis nem sokkal bonyolultabb, mint egy lapra-szerelt bútor összeállítása.

 

Kivitelezés saját kezűleg

Maga az építés földmunkából, szerelésből és üzembe helyezésből áll. A kitűzés egyszerű cövekekkel és spárgával megoldható, a csőhálózat számára kb. 30 cm mély, és egy ásónyom széles árkot kell ásni. A szerelési munkákhoz nem szükséges semmilyen különleges szerszám: mérőszalag, ásó, kés, villáskulcs, fogó, fúrógép, csavarhúzó, fűrész - minden háztartásban megtalálható eszközökkel történik az építés. Minden kapcsolat bontható, ragasztásra, forrasztásra nincs szükség. A csőhálózat összeszerelése, a szelepek, szórófejek csatlakoztatása nem igényel képzettséget vagy gyakorlatot - ha mindent a szerelési útmutató szerint végzünk, nem történhet baj.

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés és aszály a növények szempontjából

A növényekben „átáramló” vízmennyiség hihetetlenül nagy, pl. egy napraforgó vagy kukorica növény azegész tenyészidő alatt 200 liter, vagy ennél is több vizet párologtat el. Száz kilogramm szőlő...


Öntözés esővízzel

Felhasználásának egyik legegyszerűbb módja, ha növények öntözésére fordítjuk, de a háztartásban is alkalmazhatjuk jó néhány dologra. Nagyobb esőzésekkor a lehulló vízmennyiség jelentős része nem...