Marley spirálcsövek oszlopzsaluzáshoz

2020-04-27 10:50:28 | Módosítva: 2020-04-27 11:29:02

A Marley Magyarország Zrt. 1991. elején ausztrál cég licence alapján kezdte gyártani a PVC profilokból spiráltekercselt műanyag csöveket. A tekercselés készülhet üzemi körülmények között, illetve helyszínen pl. csatornabélelés esetén a csatornaaknában. A szállítás is történhet akár megrendelésre készített egyedi méretű csőként, vagy tekercsben (helyszíni tekercseléshez).


A spirálcsövek lehetséges felhasználási területei:

– körszelvényű oszlopok külső zsaluzásánál,
– régi csatornák béleléssel történő felújításánál,
– építési törmelékek csúszdáinál,
– takaréküreges beton- és vasbetonszerkezeteknél,
– bennmaradó zsaluzásnál,
– szerelő- és vízóraaknák oldalfalazataként,
– terménycsúszdáknál,
– utcai vízelvezető csatorna átereszeként,
– szellőzővezetékek építésénél.

Körszelvényű oszlopok zsaluzatánál is számos előnnyel alkalmazható a spirálcső más hagyományos zsaluzatokkal szemben. Az alacsony tömegnek köszönhetően a Marley spirálcsöveket könnyen (emelődaru nélkül) fel lehet állítani. Az oldalirányú elmozdulásokat kitámasztásukkal kell megakadályozni. Oldalmegtámasztás 4D távolságokban ajánlott tartótámasz és keret segítségével. A Spirálcső könnyen és gyorsan eltávolítható a kész oszlopról, szalagjának megvágása után letekercselhető a zsaluelem.

A spirálcső egyik nagy előnye a méretválasztékból adódik, mert abszolút igazodik a megrendelők igényeihez. A gravitációs oszlopzsalu csöveket 1 bár belső nyomásig 250-900 mm-es átmérővel ajánlják.
Beépítésük roppant egyszerűen kézi mozgatással történik:

1. A zsaluzatot függőleges helyzetbe állítjuk.
2. A palást mentén 120°-onként 4d (d=átmérő) távolságokban egy-egy padlót végigfuttatunk.
3. A padlókat oldalirányban kitámasztjuk.
4. A betonozásnál egy ütemben max. 6 m készíthető, e feletti magasságok esetén a betonozás csak 2 óra szünet után folytatható, amikor már nem kell számolni a friss beton oldalnyomásával.
5. A beton megszilárdulása után a zsaluzatot le kell fejteni, amit igen egyszerűen, gyorsan elvégezhetünk, ha egy helyen sarokköszörűvel átvágjuk a szalagprofilt, majd kézzel letekerjük a maradékot. Az így lefejtett zsaluzatot újra felhasználni már nem lehet!

A Marley spirálcső nagy előnye, hogy a cső belső felülete sima, kis áramlási ellenállású, érdességi jellemzője kedvező. Ezen kedvezőbb érdességi jellemzők miatt, a spirálcső rendszerű csövek azonos átmérő esetén lényegesen nagyobb vízszállító kapacitással rendelkeznek, mint a betoncsövek.

A Marley spirálcsövek rendkívül kis súlya lehetővé teszi a kézi erővel történő mozgatást, emiatt a szállítás és fektetés emelőgép alkalmazása nélkül megoldható. Ez a tény a kivitelezési idő jelentős lerövidülését, és ezáltal jelentős költségmegtakarítást eredményez.


Marley Magyarország Zrt.
7100 Szekszárd, Palánki út 6.
Telefon: (+36-74) 529-821, -822, -823
Fax: (+36-74) 529 830
keriroda@marley.hu

www.marley.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakorlati jótanács betonozóknak - III. rész

A betonozás általában egy kemény, fizikailag fárasztó, de látványos eredménnyel járó munka, ami elégedettséggel tölti el azt, aki végezte. Látványos munkát jó végezni, viszont az utólag elvégzendő...


Kompozit csövek gyártási folyamata

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. 2008 őszétől, elsőként a hazai csőgyártó cégek közül, megkezdte a PEX/Al/PEX és PE-RT/Al/PE-RT kompozit csövek gyártását az alábbi méretekben: 16x2 mm, 18x2...