Itt a tavasz, hozzuk formába a kertet!

2020-05-03 18:01:48 | Módosítva: 2020-05-03 18:07:18

Végre itt a tavasz, ami a kertben sok-sok feladatot tartogat számunkra. A szabadban töltött idő akkor a leghatékonyabb, ha a kerti munka elvégzésében profi gépek állnak rendelkezésünkre.


Kezdődhet a gyepápolás!

Amint már nem várhatók éjszakai fagyok, megkezdhetjük a gyep gondozását egy fűnyírással, majd jöhet az első gyepszellőztetés. A talajfelszín lazítása során eltávolítjuk a fűszálak közötti filcréteget, ennek köszönhetően a fűszálak gyökerei újra levegőhöz, vízhez és tápanyagokhoz jutnak majd. A gyepszellőztetésnek hála a pázsit néhány héten belül újult erőre kap, amit tovább fokozhatunk gyeptrágyák kiszórásával. Tavasszal nitrogénben gazdag gyeptrágyát alkalmazzunk, de a komposzt kiszórásával is látványos növekedést érhetünk el.

Sövényvágásra, aprításra és komposztálásra fel

A sövény hagyományos nyírása igen időigényes és megterhelő munka, viszont egy profi, akkumulátoros sövénynyíróval rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A kiváló akkumulátoros sövénynyíró ismérve, hogy rendkívül jó vágásteljesítménnyel működik, súlya könnyű, a biztonságos munka érdekében beépített vágásvédelemmel, felcsavarozott ütközésvédővel van ellátva, és működése csak minimális zajjal jár. A sövénynyírásra válasszunk száraz időt.

Nagy segítségünkre lesz a sövény formára nyírásában egy egyszerű zsinór, mely kifeszítve mutatja a megfelelő formát. A nyírást végezzük alulról fölfele, hogy a hajtások ne a növényre essenek, hanem a földre. A sövényt nyírjuk enyhén trapéz alakúra, hogy a teljes növény sűrű legyen. Ezzel a nyírásformával megakadályozhatjuk a sövény felkopaszodását, ritkulását, mert így a sövény legalsó ágai is elegendő fényhez jutnak.

Sok fáradozástól kíméljük meg magunkat egy akkumulátoros ágvágóval. Az új, sokoldalúan használható STIHL GTA 26 fogantyús ágvágó alkalmas a fák és cserjék visszametszésére, valamint a levágott faanyag gyors és hatékony felaprítására is. A levágott sövény és a gallyak is a komposztálóba kerülhetnek, de ezeket előtte apróra kell vágni, mert sokkal hatékonyabban és gyorsabban zajlik a komposztálás folyamata, ha a komposztálóba kerülő növényi részeket kisebb méretűre daraboljuk. Ez egy erős aprítógéppel valósítható meg a legegyszerűbben, melyből már választhatunk olyan gépet is, amely a 3-4 cm átmérőjű ágakat is hatékonyan felaprítja. Az aprítógép sokoldalúan felhasználható a kertben keletkezett növényi hulladék darabolására. A gallyak aprítása mellett alkalmas a levágott fű, az avar és a növényi nyesedék apróra vágására is.

Végre előkerülnek a kerti bútorok!

A magasnyomású mosókkal gyerekjáték a kerti bútorok tisztítása, nem beszélve a térkő és a különböző falfelületek gyors és hatékony mosásáról. Érdemes olyan gépet választanunk, amely tisztítószer-rendszerrel van ellátva, azaz tisztító- vagy ápolószerek adagolására is alkalmas. A magasnyomású mosók természetesen a gépjárművek külső takarításában is nagy segítségünkre lehetnek.

www.stihl.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertfelújítás állami támogatással

Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert...


Zöldhulladék gyűjtés

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos,hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő...