A világ legkisebb nyaralói

2020-05-11 17:47:28 | Módosítva: 2020-05-11 17:58:09

Ötletet meríthetünk e kis házakból a helytakarékosság és praktikum terén. Bár ezek külföldi példák, de hazánkban is trend, hogy egyre többen költöznek kisebb ingatlanokba, és ennek nem mindenkinél csak az anyagi helyzet az oka...


Érdekes és hasznos

Egy kis „házzal” vagy „lakással” sokkal kevesebb gond (és költség) van, mint egy nagyobbal. Kevesebb pénzbe kerül, a felújítások, javítások is egyszerű, alacsonyabb a rezsi – és még takarítani sem kell annyit. A lényeg: a tulajdonosnak emiatt több pénze és szabadideje marad, mint nagyobb ház fenntartása esetén, amit másra lehet költeni.

Az utóbbi időben rendszeresen bemutatják a sajtóban a Budapesten található és eladóvá váló minilakásokat. Ezek között vannak 8-10 négyzetméteresek is, ám áruk igen borsos, ha belvárosi, elegáns kerületben vannak, esetleg szép panorámás környéken. Az itt látható mini lakó-, és kirándulóházak némelyike inkább csak éjszakai menedék, mintsem ház, akik ilyet építtetnek, ők inkább egy kempinges életérzést keresnek, tehát nem állandó lakhelyüknek szánják.

A képek között találunk helyhez kötött építményeket (tehát ténylegesen ingatlanokat), de vannak kerekeken gurulók is, például a kerékpár „lakókocsit”. Érdemes megemlíteni azt a változatot is, mely gyakorlatilag egy ágy pár polccal, amihez mindössze egy lecsukható tetőt szerkesztettek. Más országokban, ahol a lakókocsis üdülés divatosabb, mint nálunk, ott megjelentek a kereskedelemben a kerékpárokhoz kapcsolható lakó-utánfutók. Több dán cég is foglalkozik ilyen szerkezetek fejlesztésével, de sokan saját, egyedi építésű utánfutókat készítenek.

A Dániában kapható, biciklihez csatolható lakókocsi akár 300 kilogrammnyi rakományt is elbír, és pár perc alatt összekapcsolható a kerékpárral. A fejlettebb változatok ráadásul kinyithatók, hosszabbíthatók. Az alapméretei szerint 1 méteres kocsi 3 méteres hosszúságra nyitható, a lakótérben egy négyszemélyes asztal van, amit kétszemélyes ággyá lehet alakítani. Tetejére extraként napelemek is kaphatók, így a világítás és kisebb energiaigényű eszközök külső áramforrás nélkül is működtethetők. Egy ilyen utánfutó ára 1 200 000 forint körüli összegbe kerül átszámolva, de saját tervezésűt nagy valószínűséggel olcsóbban is ki lehet hozni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...


Önjáró lakókocsi

A nagyobb lakókocsi, utánfutó, jacht és motorcsónak szállító utánfutó tulajdonosai tudják, hogy milyen körülményes a nehéz vontatmányt rávezetni a vontató autóra, ráakasztani a vonóhorogra. Nem...