Leghatásosabb az alapos és gyakori kézmosás

2020-05-11 18:14:18 | Módosítva: 2020-05-11 18:17:47

Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen. A szakértők szerint nem csak a koronavírussal kapcsolatos fertőzések, de a tél végi szokásos megbetegedések miatt is érdemes fokozottabban ügyelni a tisztaságra.


Érdemes a tisztaságra is jobban ügyelni

A közintézményekben, iskolákban, óvodákban, valamint a szállodákban és éttermekben is, mert a fertőzések jelentős része elkerülhető a szabályok pontos betartásával.

A legfontosabb az alapos és helyes, megfelelő gyakoriságú kézmosás: ezzel megtizedelhetjük a mikroorganizmusok számát. A helyes mozdulatsor könnyen elsajátítható, és garantálja a kéz minden pontjának megtisztítását – sokan felejtik el az ujjak közötti részeket, az ujjbegyeket és a tenyeret is. A közintézményekben, de az éttermekben és szállodákban is fokozottan ügyelni kell arra, hogy a személyzet az előírásoknak megfelelően járjon el, de vírusos időszakban mindenkinek szükséges a megfelelő kézmosás. A kézmosást nem helyettesíti a kéz fertőtlenítése, ám jó kiegészítést jelent – miközben magát a kézmosást érdemes lehet fertőtlenítő hatású szappannal végezni (ami az élelmiszerrel foglalkozók esetében alapvető előírás). A kézfertőtlenítőket ma már szinte minden közintézményben meg lehet találni, ám elhelyezésük a mosdókban mindenképpen és mindenütt ajánlott.


Az alapos, fertőtlenítő takarítás jelenti a védekezés második vonalát. Azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran érintenek meg (kilincs, asztal, széktámla) érdemes fertőtlenítő hatású szerekkel, míg a tányérokat és poharakat fertőtlenítő hatású mosogatással megtisztítani. Ehhez léteznek már olyan környezetbarát, természetes alapanyagból készült fertőtlenítőszerek, amelyek alkalmazása nem károsítja sem az anyagokat, sem a bőrt. A mosogatógépet és a mosógépet ilyenkor nem érdemes alacsony hőfokon használni, mert a kórokozók nem pusztulnak el.

Fontosak a maszkokat is az influenzajárványos időszakokban, professzionális légtisztító berendezések alkalmazásával pedig a beltéri levegőben terjedő kórokozók és allergének 99,9 százaléka eltávolítható, így jelentősen csökkenthető a megbetegedések száma.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terjedhet-e szellőző rendszeren keresztül egy vírus?

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, a szabályozott szellőzés kialakítása mindenképpen...


Higiénikus otthon

A különböző fertőzések forrásai elsősorban a lakás vizes helyiségei (WC, fürdőszoba, de a konyha is). A meleg, magas páratartalmú levegő jó táptalaja a gombák, baktériumok, vírusok szaporodásának....