Mobilklíma szakmai szemmel

2020-05-12 10:02:46 | Módosítva: 2020-05-18 14:53:46

MESTER+ A mobilklímák működési elvét érdemes érteni vásárlás előtt. A gépnek folyamatos hűtésre, levegőre is szüksége van. Ez a légmozgás nem a szobát hűti, hanem a gépet! Fontos tudni, hogy egy helyiségből levegőt elszívni vagy levegőt befújni akkor lehet, ha az adott légmozgásnak megvan a párja is. Ha befújunk, valahol ki kell engedni, ha elszívunk akkor valahol be kell engedni ugyanannyi levegőt. Ha ez nincs, megáll a gép, és elromlik!

Vegyem vagy ne vegyem?

A mobilklímáknak 2 fő csoportja van:
– egy csöves mobilklíma,
– több csöves mobilklíma.


Az egy csöves mobilklíma bent van a hűtendő helyiségben,
és a következőket teszi:

– beszívja a helyiségben lévő levegőt és hűti azt,

– kifújja ezt a levegőt, immár hidegen, hűti a szobát,

– az elvont hőt egy csövön keresztül kifújja a szabadba,

– a kifújással együtt „megpróbál beszívni” a szobába levegőt, erre lehetőséget kell adni.

Ebből adódnak az egy csöves mobilklímák hátrányai:

– A gép a hűtendő térben van a zajával együtt, tehát hangos.

– A kifújt hideg levegő alacsonyan távozik, közvetlen hideg és erős légáramba kerülhetünk.

– A helyiségben nem lesz jó az átöblítés, a hideg levegő csak a szoba alsó felét hűti, felül megállhat a melegebb levegő.

– A mobilklíma meleg levegőt vezet ki a gépből, ezért a cső is meleg, fűt is.

– A szobából kifújt levegőt pótolni kell valamivel. Légpótlás úgy lehet, ha beengedünk levegőt, tehát fűtjük is a szobát a kinti meleg levegővel.

– Ezt a pót levegőbevezetést valami nyílással meg kell oldani, mert ha ezt a levegőpótlást nem kapja meg a klíma, akkor tönkremegy!

Az egy csöves mobilklímát nem ajánlom, mert a hűtés jelentős része a veszteségekre megy el, és zajos is. Szerviz tapasztalat, hogy a legtöbb hibás klíma a légpótlás hiánya miatt „megfőzte magát.” Vészmegoldás lehet pl. egy irodá­ban, de hálószobába, de még nappaliba is sok kompromisszummal jár.

Több csöves mobilklíma

A két csöves mobilklíma egy jobb megoldás, két gondot kezel. Van egy plusz cső, ami kintről szív be levegőt, és azt bevezeti a gépbe, biztosítva a gép hűtését. Ezek erősebb ventilátorral készülnek! Hagyományos egy csövest nem érdemes ilyenné barkácsolni.

Ezzel a kiegészítéssel van légpótlás, de nem szívunk be meleg levegőt a szobába, nem fűtjük a szobát. A többi hátrány marad. Ezért a két csöves mobilklímát sem ajánlom, de kevesebb kompromisszumot jelent, és működni fog. Ha el tudja fogadni a hatékonyság-vesztést, zajt, megfelelő lehet.A Fisher FPR sorozat szinte a mobilklímák összes hátrányát képes kiküszö­bölni, mert más ventilátorokkal készül, 4 csővel is szerelhető, kültéren is elhelyezhető, pl. balkonon. Fűtésre is jó!

Ezzel a variációk kibővülnek, minden hátrány eltűnik:

1. Bent a hűvös, kint a zaj.

2. A beltérre 2 csővel csatlakozunk, a befúvást fel, az elszívást pedig távol a befúvástól tesszük, így jó lesz a levegőkeringés.

3. A gép hűtése is megoldható 2 csővel, így javítunk a hatásfokon, és nem szívunk a kezelt térbe kültéri levegőt.

4. Egy teraszon is elhelyezhető, 1 csővel kapcsolódva a kezelt térre, akár jelentős friss levegőhöz juthatunk, kezelt, kb. 16-18 °C-os hőfokkal.

5. A klíma egy alárendelt helyiségében is lehet, pl. egy előszobában. Ha innen 2 csővel dolgozunk a kezelt térre, és az előszobát szellőztetjük, az is működik.

6. Ha 4 csöves elrendezést választunk, akkor 2 csővel dolgozhatunk a kezelt térre, és a másik 2 csővel a gép is megkapja a hűtést. Ez már szinte egy split klíma: bent a hűvös, kint a zaj, a fali kezelővel vagy távirányítóval is kezelhetjük a klímánkat, jó a hatásfok, és a kezelt levegő és a visszaszívás helye is közel ideális lehet.


A Fisher mobilklímáit merem ajánlani annak, aki a split klímát nem tudja most választani, de korrekt megoldást szeretne.

További információ: www.fisherklima.hu/mobil-klima


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klimatizált utcák

A klimatizált közterületek olyan utcák, utak vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutak kerülnek kialakításra, világosabb az aszfalt. Ezeken a helyeken akár öt fokkal alacsonyabb a...


Öntözés, növényhűtés

MESTER+Az utóbbi években a szabadföldi növénytermesztés biztonsága egyre kockázatosabbá vált, ennek oka, hogy egyes időjárási elemek olyan időszakokban is megjelennek, amikor arra kevéssé lehet...