Ha családi ház felújításába vágtál

5+1 tipp

2020-05-14 10:26:58 | Módosítva: 2020-05-25 16:24:55

Bár a jelenlegi helyzet mindenki számára megterhelő, mégis tartogat számunkra pozitívumokat ez az időszak. Lehetőségünk nyílik a felújítási-, betonozási munkálatok elvégzésére - akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése és a legalább minimális szintű szakértelem elsajátítása.


A megfelelő alapanyagok és eljárások kiválasztásában nyújt most segítséget hazánk meghatározó építőanyag-gyártója, a Duna-Dráva Cement Kft. 5+1 praktikus tippel.

 

1. Körültekintő alapozás: az első és legfontosabb teendő a megfelelő cement kiválasztása. Alapozás során fontos, hogy olyan cementet használjunk, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni.

 

2. Tartós megoldás az aljzatbeton: a családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. Az aljzatbeton készítéséhez könnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség, amelyhez olyan cementtípus szükséges, amely kedvező szilárdsági tulajdonságával biztosítja az elkészített aljzatbeton megfelelő minőségét.

 3. Fektessünk elegendő szakértelmet a tartószerkezetek kialakítására: az épületek egyik fő tartószerkezeti eleme a födém. Családi házak esetén ennek betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni, illetve amely biztosítja a megfelelő minőséget és a repedésmentességet.

 

4. Kölcsönözzünk új stílust otthonunknak a kültéri járófelületek felújításával: évek múltán járófelületeink, járdáink tönkremehetnek, egy-egy felsöprés alkalmával egy lapátnyi „betonpor” is keletkezhet, amely jelzi számunkra, hogy itt az idő újrabetonozni a járdát. Ebben az esetben olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható beton keveréket lehet készíteni, amely biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.

 

5. Betonozni nyári forróságban is lehet: betonkészítés szempontjából akkor beszélünk meleg időről, amikor a levegő hőmérséklete tartósan eléri a +25 °C-ot. A magas környezeti hőmérséklet és a napsütés a beton minőségének romlását eredményezheti a betonozás bármely fázisában. A károsodás különböző technológiai megoldásokkal és adalékszerek használatával kiküszöbölhető, emellett szükséges a gyors munkavégzés, a nedvesség biztosítása és a megfelelő utókezelés.

 + 1.  Ha betonoznál, de nem tudod, mekkora mennyiségre van szükséged, akkor kattints DDC betonkalkulátorára, amely segít az ajánlott mennyiség kiszámításában.

További hasznos tanácsért látogass el a DDC Hogyan építsem? aloldalára!

 

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, betonozás, DDC

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfestékek

A nyers, kezeletlen betonfelületek köztudottan nehezen tisztíthatók ésnem is esztétikusak. Ilyen, mondhatni igénytelenebb kivitelű betonpadlók, lábazatok általában csak simított betonból...


Beltéri gumiburkolatok

Gumiburkolattal leggyakrabban sportcsarnokokban, laborokban, nagy terhelésnek kitett raktárhelyiségekben találkozunk. Felhasználási területe azonban ennél sokkal tágabb, ezért bemutatjuk előnyeit.