Szagelszívás WC-ben

2020-05-18 09:43:01 | Módosítva: 2020-05-28 08:22:24

A WC-ből történő szagelszívásra különböző lehetőségek vannak, melyek között találunk olcsó és utólag is egyszerűen beszerelhető megoldásokat – amik természetesen a kevésbé hatásosak –, és költségesebb, de az előbbieknél lényegesen színvonalasabb, hatékonyabb rendszereket is.


Már a lakótelepi lakások központi elszívója is egy bizonyos szinten megoldotta ezt a problémát. A központi elszívók csonkja minden esetben a fürdőszobában illetve a WC-ben van, aminek következtében egyenletes légáramlás alakul ki a lakás felöl a WC-be, illetve onnan az elszívó kürtőjébe. Ha a légcseréhez van egy kis idő – egy jól működő központi elszívónál egy perc is elég –, akkor a WC helyiségben a teljes légcsere megtörténik, a kellemetlen szagok az elszívón keresztül távoznak.

Ha az elszívás nem elég hatékony, akkor már jelentkeznek a gondok, és a szagok a WC helyiségből a lakás felé is terjednek. Ezen szoktak segíteni egy pára/szagelszívó motor beépítésével, ami mintegy rásegít a központi elszívóra. Ezzel sincs gond addig, amíg az elszívó kürtő képes kivinni a ventilátor által benyomott levegőt. Ha azonban – akár a központi elszívó-motor gyengesége, akár szűkületek, tömítetlenségek miatt – a központi elszívás nem elégséges, akkor a rásegítő motor visszanyomja a szagokat a strangon lévő lakásokba, amiből hamar viták kerekedhetnek.

Nem jelentkezik ez a probléma akkor, ha a WC helyiségben használt elszívó motor oldalfalon van elhelyezve, és az elszívott levegőt közvetlenül a szabadba nyomja. Itt azonban megint csak az a helyzet állhat elő, hogy az elszívó motor nem elég erős, szívási teljesítménye kevés ahhoz, hogy rövid idő alatt kicserélje a helyiség levegőjét. Márpedig ha a WC ajtaját idő előtt kinyitjuk, akkor már a kellemetlen szagok a lakás felé is áramolnak.


Mindezek miatt fejlesztették ki azokat a WC szagelszívó rendszereket, melyek közvetlenül onnan szívják el a levegőt, ahol a kellemetlen szagok keletkeznek, a WC csészéből. A különböző megoldásokban az közös, hogy az elszívó működése alatt a légáramlás a WC helyiségből a WC csészén keresztül történik, így a szagok egyáltalán nem jutnak ki a kagylóból.

A konkrét megoldásokban már vannak különbségek. Van olyan megoldás, amelynél az elszívás az öblítő csövön és az öblítő szelepen keresztül történik a fal mögötti szerelvényakna felé, ahol a működtető-lap mögött elhelyezkedő, aktívszenet tartalmazó kerámia-méhsejtszűrőnek köszönhetően a szagok megbízhatóan semlegesítésre kerülnek, majd a tisztított levegő ismét visszajut a WC helyiségébe. Ennél a megoldásnál tehát a levegő kering, csak közben megtisztul.

Arra is vannak megoldások

Az elszívás ugyanígy megtörténjen közvetlenül a WC csészéből, de a levegő nem szűrőbe kerül, hanem teljesen eltávozik. Bevezetheti a rendszer a központi elszívóba, vagy oldalfalon keresztül közvetlenül a szabadba. Végül az is lehetséges, hogy az elszívott levegőt a csatornába vezessük be. Ennek a megoldásnak – és a szűrősnek is – az az előnye, hogy bármelyik WC-vel megvalósítható, nem szükséges hozzá sem központi elszívó, sem az elszívott levegő kivezetése, elvezetése a szabadba.

Összességében elmondható, hogy a közvetlenül a WC csészéből elszívó bármelyik megoldás sokkal hatékonyabb, mint az olyanok, melyek a WC helyiség falán bárhol – jellemzően felül – lévő elszívó motorokkal működnek, hiszen ezeknél a szagok ki sem jutnak a csészéből.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Folyamatos alapszellőztetés

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani...


WC kiegészítők

A WC magasítók a gyógyászati segédeszközök egy fontos csoportja. Funkciójuk az, hogy a már meglévő WC kagylót átalakítsa kellő magasságúra. A mozgásában nehezítettek számára a 6-15 cm magasítás...