Ablakok és tájolások

2020-05-18 09:46:40 | Módosítva: 2020-05-18 14:57:28

Egy ház tervezésekor ma már természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a tájolásra, az ablakfelületek nagyságára és a nyílászárók minőségére is. Mindezek együtt jelentősen fogják befolyásolni a lakók komfortérzetét, és az épület energetikai besorolását is. A jó minőségű ablakok mindezeken felül az egész ház élettartamát meghatározzák, illetve a felújítás szükségességének idejét is jelentősen kitolják. A legnagyobb hőveszteség egy épületnél az ablakokon keresztül távozik, így a minőségi nyílászárókkal rengeteg energia takarítható meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat.


Az ablakok engedik be a fényt a lakásba

És védik otthonunkat a kinti időjárás változékonyságától. A nagy ablakokkal sok természetes fényt engedhetünk be az otthonunkba, és a modern technológiáknak köszönhetően ma már akár minimális energiaigényű, sőt passzívházak is kialakíthatók jól megválasztott nagyméretű nyílászárókkal. Az új technikákkal kivételesen nagy, egybefüggő üvegfelületek készíthetők, így természetes fényben úszhat az otthonunk.

Akár passzívházban gondolkozunk, akár pénztárcabarátabb megoldásokban, mindenképp vegyük figyelembe az épület elhelyezkedését. Erre különösen érdemes hangsúlyt fektetni, ha még csak most épül a ház, de meglévő otthonunk adottságait is előnyünkre fordíthatjuk. Vegyük figyelembe mind az épület, mind az egyes helyiségek tájolását, mert a nap hőenergiája hasznos lehet, ha együttműködünk vele: a tájolástól függ ugyanis, hogy a napsugarak mennyire melegítik fel az otthonunkat.

A déli és nyugati irányba néző ablakok különlegessége, hogy rajtuk keresztül sok napsugár érkezhet a lakásba, így például az őszi-téli hónapokban kaphatunk egy kis segítséget a naptól a lakás melegen tartásához, különösen akkor, ha nagyobb ablakokat teszünk ide. Azonban ne feledjük, hogy ebben az esetben gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásról és/vagy légkondicionálásról, hiszen a nap nyáron is melegíti ezeket a szobákat. Ha ezt inkább elkerülnénk, válasszunk alacsony hőátbocsátású nyílászárókat ezekbe a helyiségekbe, mert azok nyáron kevésbé engedik be a meleget, viszont télen jól bent tartják. Sok szempontból legkedvezőbbek a déli tájolású nagy ablakok, mert ezek a laposan sütő téli nap melegét jól hasznosítják, míg magasról érkező nyári napsugárból kevesebbet engednek be. A legtöbb meleget a nyugati ablakoktól kapjuk; ez télen jó, nyáron viszont védekezni kell ellene.

Az északi homlokzatokon lévő nyílászárók jellemzően erősebb hőszigetelést igényelnek, azaz az ablak és ajtó hőátbocsátásának minél alacsonyabbnak kell lennie. Ez függ az üvegezéstől is, ám nagymértékben hatással van rá az is, hogy milyen nyílászáróprofilt választunk.  Ha fa nyílászárókat választunk, számítanunk kell rá, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel. Akár évente speciális anyaggal kell kezelni, hogy a fa ne károsodjon és ne pattogjon le a festék, és így is számolnunk kell azzal, hogy a nedvesség, a fagy és az UV-sugárzás hamar kikezdi a faanyagot. A PVC profilokkal ezzel szemben szinte alig kell foglalkoznunk, elég, ha néha letisztítjuk róluk a port. Azonban nagyon figyeljünk a szakszerű beépítésre és válasszunk jó minőségű profilt, ugyanis ezek kulcstényezők az ablakok élettartama szempontjából.


A PVC profilokban ún. kamrák találhatók, amelyek többek közt a keret hőszigetelő képességét is meghatározzák. A legtöbb, a piacon elérhető műanyag ablakprofil 5-6 kamrás, ami már kiemelkedő hőszigetelést tesz lehetővé, azonban a hőátbocsátás természetesen nem csak ettől függ. Hatkamrás profilok már olyan alacsony hőátbocsátást érhetnek el, amelyek passzívházakhoz is megfelelnek. Bár vannak próbálkozások a kamrák számának növelésére, a kutatások azt bizonyítják, hogy hat kamra kialakítása optimális a hőátbocsátás szempontjából, ennél több szükségtelen.

A műanyag ablakok elsősorban fehér színben terjedtek el, ezért a legtöbbünk fejében egy unalmas, sablonos kép él róluk. Bár a fehér szín továbbra is nagyon népszerű a lakosság körében, a dizájn terén több lehetőségünk van, mint gondolnánk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tűzgátló nyílászárók

Egy felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős hányadának van komoly félelme a tűzesetekkel kapcsolatban, vagyis tartanak tőle, hogy ingatlanjukban tűz üt ki, és így elveszhet lakásuk és...


Nyílászárók

Ez a kérdés az elmúlt időszak erősen széles napjai és a fűtésköltségek emelkedése miatt valószínűleg sokakban felmerült, akiknek nem zártak jól az ablakai. Erre pedig csak a különféle szempontok...