Tetőtér-beépítés: a későbbi bővítés lehetősége

2020-05-28 10:05:08 | Módosítva: 2020-06-17 11:00:54

Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni a lehetőséget az ingatlan bővítésére, átalakítására.


A tetőteres családi házak nagyszerűsége abban rejlik, hogy az évek múlásával kis befektetéssel dinamikusan hozzáigazíthatók a tulajdonosok éppen aktuális elvárásaihoz. Ehhez az kell, hogy előrelátóan meg tudjuk fogalmazni, hogy a tetőteret mikor milyen célra fogjuk hasznosítani. Az adott építési telekre vonatkozó szabályozások és a padlástér beépítési lehetőségei határozzák meg azokat a korlátokat, amelyeken belül azonban szabadon gondolkozhatunk. A ház értünk van, a mi életünket szolgálja, ezért kialakítását a család összetétele, a családtagok igényei befolyásolják. Ráadásul a családtagok száma és életmódja is változhat az idő előrehaladtával, mely generációk különválásához vagy együttéléséhez vezethet.


Hol legyen a lépcső?

Amíg kicsik a gyerekek, csak bővítésre szeretjük használni a padlásteret, elsősorban a privátzónák kapnak itt helyet. Amikor a gyerekek felnőnek vagy idős szüleink hozzánk költöznek, már inkább önálló lakást képzelünk el a tetőtérben – az egészséges együttélés jegyében. Épp ezért a lépcső helyének kiválasztása a tervezés kulcskérdése. Ha a tetőtér alatti szint valamely helyiségéből indul, számít, hogy minél kisebb mértékű átalakítással hozhassuk létre. A szeparálódáshoz pedig az szükséges, hogy a tetőtéri lakás független és önálló bejáratot kapjon, az épülethez hozzá­épített külső lépcsővel.


Válaszfalakkal több funkcionális helyiséget alakíthatunk ki

Tetőtérnél a födém áttörésével járó előkészítést fűtésnek, víznek stb. érdemes már korán megcsinálni, mert az szinte semmilyen többletköltséggel nem jár az építkezéskor. A tetőtér akkor lesz igazán flexibilis, ha az épületgépészeti szempontból átgondolandó helyiségek, azaz a WC, a fürdőszoba, a konyha helyhez kötöttek, de a falak könnyen felhúzhatók, elbonthatók vagy áthelyezhetők, és biztonságosan rögzíthetők (padlóhoz, mennyezethez, egymáshoz). A helyiségek számát és méretét ilyen esetben a család változó igényei szerint megváltoztathatjuk. Ezek a válaszfalszerkezetek lehet, hogy drágábbak, de rugalmasságot nyújtanak.

Felnőtté váló gyermekünk valószínűleg a trendi egyterű lakást részesíti majd előnyben, amikor azonban ő maga is családot alapít, ismét előtérbe kerülhet további válaszfalak építése. A térképzés és a helyiségek elhelyezése, kialakítása akkor megfelelő, ha a funkcióváltást nem akadályozza, hanem inkább elősegíti.


Egy biztos, a padlástér utólagos beépítése esetén nem éppen átlagos, hanem sokkal inkább egyedi helyiségkapcsolatok jönnek létre. Minél kevesebb helyiségre szabdaljuk a rendelkezésre álló teret, annál nagyvonalúbb és annál inkább egyedi térélményt nyújtó belső tér alakítható ki, pl. a helyiség teljes megnyitásával felfelé, a tető formája felé. A tetőtér akkor lesz igazán az otthonunk, ha igazodik az igényeinkhez, esztétikus és egyedi kialakítású, kihasználja a tető alakját, megmutatja látványos szerkezeti elemeit és kényelmes napi használatot biztosít. A tetőteret a tetőtéri ablakok teszik teljessé, megfelelő természetes fényviszonyokat biztosítanak, segítségünkre vannak a friss levegő biztosításában és a tető szintjén nyújtanak páratlan kilátást.

VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Telefon: (+36-1) 436-0601
vevoszolgalat@velux.com


www.velux.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

A családi házak felújítása napjainkban talán még nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban, a szigorodó energetikai előírá­sokból adódóan. Ma már nem elég, és nem is gazdaságosegy „vékony...


Szálcement síkpala

A régi, azbesztcementet tartalmazó síkpala javítgatása már az eredeti anyag hiánya miatt sem lehetséges, viszont teljes cseréjük esetén a szinte teljesen hasonló, de sokkal előnyösebb,...