Kémény és szellőzés egyben

2020-05-28 10:13:00 | Módosítva: 2020-06-08 08:26:20

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott hőszigetelésű nyílászárók alkalmazása számos nyilvánvaló előny mellett azzal a hátrányos tulajdonsággal jár, hogy a fokozott légzárás az eredeti állapothoz képest töredékére csökkenti a nyílászárón bejutó levegőmennyiséget.


Bakonytherm® kémények szellőzőkürtővel

Ezáltal az eredetileg engedélyezett állapot megváltozik. Ha az ablakcsere vagy felújítás során a készülékek légellátására nincsenek figyelemmel, akkor a nyílt égésterű tüzelőberendezés égéslevegő-ellátása leromlik, rosszabb esetben megszűnik. Ezzel pedig akár tudtunk nélkül is életveszélyes helyzetet idézünk elő. A ventilátorral ellátott páraelszívók óránként 350 m3 elhasználódott levegőt képesek eltávolítani, közvetlen fal áttörésen vagy kialakított csatornán keresztül. A hatékony működés előfeltétele, hogy a kiszívott levegő pótlása biztosított legyen.

Cserépkályha, kandalló égési levegő igénye

Működési idejüket tekintve a hőtárolós kályhák (cserépkályha, téglakályha) napi egyszer (ritkán kétszer) 80 percig üzemelnek, míg a kandallók naponta 3-4-szer 60 percig. Ezeknek megfelelő égéslevegő igény a kályháknál 100-150 m3/óra és a kandallóknál 35-60 m3/óra. A kályhákhoz szükséges levegő mennyiséget egy automatikus levegő-levegő hőcserélős szellőző-berendezés nem fogja tudni biztosítani számukra. Külső égéslevegő bevezetése esetén ezek az igények nem használják a lakótér levegőjét, de fali vagy nyílászáróba épített légbeeresztőknél a friss levegő keveredik a lakótér légterével, esetenként érezhetően lehűtve azt.


Megoldást ajánlanak akár a páraelszí­vók levegőjének elvezetésére, akár a fűtőberendezés égés levegő ellá­tá­sá­hoz a Pápateszéri Téglaipari Kft. BAKONYTHERM® márkanevű, 135x245 mm keresztmetszetű szellőzőkürtővel ellátott kéményei.


8556 Pápateszér, Téglagyári út 1.
Telefon/fax: (+36-89) 352-152
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi, jó kémény

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű...


Zehnder, a lakótér komfort szakértője

A Zehnder svájci központú vállalatcsoport története több mint száz éves múltra tekint vissza. A kilencvenes évek végén a svájci Minergie ésanémet passzívház standard elterjedésével együtt a...