Kémény és szellőzés egyben

2020-05-28 10:13:00 | Módosítva: 2020-11-15 16:55:17

Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein a kályha, kandalló vagy később a gázkészülék égéséhez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. A fokozott hőszigetelésű nyílászárók alkalmazása számos nyilvánvaló előny mellett azzal a hátrányos tulajdonsággal jár, hogy a fokozott légzárás az eredeti állapothoz képest töredékére csökkenti a nyílászárón bejutó levegőmennyiséget.


Bakonytherm® kémények szellőzőkürtővel

Ezáltal az eredetileg engedélyezett állapot megváltozik. Ha az ablakcsere vagy felújítás során a készülékek légellátására nincsenek figyelemmel, akkor a nyílt égésterű tüzelőberendezés égéslevegő-ellátása leromlik, rosszabb esetben megszűnik. Ezzel pedig akár tudtunk nélkül is életveszélyes helyzetet idézünk elő. A ventilátorral ellátott páraelszívók óránként 350 m3 elhasználódott levegőt képesek eltávolítani, közvetlen fal áttörésen vagy kialakított csatornán keresztül. A hatékony működés előfeltétele, hogy a kiszívott levegő pótlása biztosított legyen.

Cserépkályha, kandalló égési levegő igénye

Működési idejüket tekintve a hőtárolós kályhák (cserépkályha, téglakályha) napi egyszer (ritkán kétszer) 80 percig üzemelnek, míg a kandallók naponta 3-4-szer 60 percig. Ezeknek megfelelő égéslevegő igény a kályháknál 100-150 m3/óra és a kandallóknál 35-60 m3/óra. A kályhákhoz szükséges levegő mennyiséget egy automatikus levegő-levegő hőcserélős szellőző-berendezés nem fogja tudni biztosítani számukra. Külső égéslevegő bevezetése esetén ezek az igények nem használják a lakótér levegőjét, de fali vagy nyílászáróba épített légbeeresztőknél a friss levegő keveredik a lakótér légterével, esetenként érezhetően lehűtve azt.


Megoldást ajánlanak akár a páraelszí­vók levegőjének elvezetésére, akár a fűtőberendezés égés levegő ellá­tá­sá­hoz a Pápateszéri Téglaipari Kft. BAKONYTHERM® márkanevű, 135x245 mm keresztmetszetű szellőzőkürtővel ellátott kéményei.


8556 Pápateszér, Téglagyári út 1.
Telefon/fax: (+36-89) 352-152
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag ablakok karbantartása

Egyes típusoknál az évszakváltozással egyetemben az ablakokat is át kell állítani télivagy nyári módra.


Kéménygondok helyett

Itt az esős évszak, hamarosan indul a fűtési szezon! És a kéménygondok: salétromos falak, átázott és kátrányszagú kémények… – ez az, amit minden háztulajdonos szeretne elkerülni. Az utóbbi évek...