Klíma és vírus

2020-06-08 11:20:39 | Módosítva: 2020-06-08 11:21:37

A járvány időszakában sokakban felmerül a kérdés, hogy a klímaberendezések a levegő mozgatása, keringetése által nem járulhatnak-e hozzá a vírusok „szétszórásához” a lakásban. Nos, a gyakorlatban erre semmi bizonyíték nincs, de nem is lenne logikus ezt feltételezni.


A mobil klímákkal foglalkozó cikkünkben már említjük, hogy a split klímák és a mobil klímák is gyakorlatilag a belső levegőt keringetik, a külső térrel nincsenek kapcsolatban, illetve a mobil klíma is csak annyiban, hogy a lakás belső teréből szív ki levegőt, és továbbítja a szabadba.

A keringetett levegő különböző szintű szűrőrendszereken áramlik át, melyek egy valamire biztosan alkalmasak; a levegőben lebegő páracseppeket megfogják. Már pedig a cseppfertőzéssel terjedő vírusok ilyen lebegő cseppeken – tüsszentés, közeli beszélgetés, köhögés – tudnak utazni, a levegő egyéb összetevőin nem. Ha egyáltalán lenne is a légtérben vírus, azt inkább kiszűri a klíma, mint szétszórja. Sajnos ez a baktériumokra már koránt sem igaz, gondoljunk csak a klímaberendezések kapcsán gyakran említett legionellára. Éppen ezért fontos a légkondicionálók rendszeres tisztítása, fertőtlenítése.

Klímák és légtisztítók

A korszerű klímaberendezésekben és légtisztítókban összetett szűrőrendszer van. A fotokatalitikus szűrő felfogja a levegőben lebegő mikroszkopikus porszemeket, lebontja a polleneket, a penészgomba-spórákat, elnyeli a vírusokat, baktériumokat és más szerves szennyeződéseket, sőt, még a szagokat is lebontja. A fotokatalitikus szűrő az említett organizmusok 99,99 százalékát eltávolítja, így a berendezésből kiáramló levegő mindig tiszta lesz, valamint kiszűri a kellemetlen szagokat is.


Az ezüst ion szűrő bevonata nagyon kis méretű ezüst részecskéket, ezüstionokat tartalmaz. Az ezüstionok érintkezve a kórokozókkal, baktériumokkal behatolnak azok sejtszerkezetébe, és gátolják annak növekedését, illetve szétroncsolják azok szerkezetét.

Catechin szűrő egy nagyon különleges eljárás segítségével semlegesíti a baktériumok több, mint 95%-át. A szűrőkbe zöld tea kivonatát teszik bele, amely segí fertőtleníti a porrészecskéket. A HEPA szűrő nagy hatékonyságú részecske szűrő, melynek a baktériumoktól, elpusztult atkáktól és nagyon finom porrészecskéktől és pollenektől tisztítja meg a levegőt.

Plasmaszűrő

A vírusok és baktériumok által kiváltott fertőzések ellen sokféleképpen védekezhetünk még. Vannak olyan klímaberendezések, melyek a HEPA szűrők és a plasmaszűrő technológia ötvözésével érik el, hogy lakásunk levegőjében minél kevesebb szennyező vagy allergiakiváltó anyag, illetve vírusos vagy bakteriális kórokozó maradjon.

Plasmaszűrő technológiát alkalmazó légtisztító berendezései a levegő víztartalmából szabadítanak fel hidrogén (H+) és oxidionokat (O2–), majd a vírusok és baktériumok membránjának felszínén lezajló reakció során keletkező hidroxilgyökökkel (•OH) semlegesítik nemcsak az allergiakiváltó anyagokat, hanem a különféle vírusokat és baktériumokat is.


A légtisztító berendezések vírusokra és baktériumokra gyakorolt inaktiváló hatását tudományos vizsgálatok igazolták. Egy 2004-es vizsgálatban például sikerült kimutatni, hogy a légtisztító berendezések által előállított ionok a macskák fertőző hashártyagyulladását (FIP) okozó macska koronavírusok 99,7 százalékát inaktiválták 40 perc alatt. A plasma ionok nemcsak a macska koronavírus inaktiválásában bizonyultak hatékonynak, hanem többek között a járványos gyermekbénulásért felelős pólió és az egyes esetekben emberi fertőzéseket is okozó madárinfluenza vírusok (H1N1 és H7N9) elpusztításában is eredmé­nyesek.


A plasma ionok baktériumokkal szembeni hatékonyságáról szintén több tudományos vizsgálat készült. A baktériumok sajnos nemcsak a levegőben vannak jelen, hanem mindenütt, így a légtisztító berendezéssel történő teljes kiirtásukról nem beszélhetünk, mindössze a gyérítésükről, ez azonban orvosi szempontból még korántsem elég.

Egy kórház számára pl. egy streilszoba létrehozásához lehetne légtisztítót javasolni. Steril szobára azoknak a betegeknek van szüksége, akiknek az immunrendszere átmenetileg teljesen védtelenné vált, például mert csontvelő-átültetést végeztek rajtuk vagy nagy mennyiségű citosztatikumot kaptak. A steril szobában semmilyen kórokozó nincs jelen, és az ilyen szobák létrehozásakor lehet az egyik fázis a baktériumok, illetve a vírusok számának légtisztító berendezéssel történő gyérítése.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszivattyú választás

Lassan nem kérdés, hogy az új lakásokat mivel érdemes fűteni, de már az sem nagyon, hogy komolyabb felújításkor melyik technikához fordulunk. A hőszivattyú – vagy legalábbis egy hűtő/fűtő...


Vírus és élelmiszer

A koronavírus és a járvány kapcsán gyakran felmerül az élelmiszer és a fertőzés-veszély kapcsolata. Azt már megtanultuk, hogy a mostani járvány kórokozója elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel...