Rejtett fekhelyek

2020-06-17 09:31:31 | Módosítva: 2020-06-17 10:35:42

Az ágyak elhelyezése sokszor még akkor is gondot okoz, ha kimondottan hálószobába kerülnek. Ezek ugyanis általában nem nagy alapterületű helyiségek, a divatos dupla fekhelyek pedig helyigényesek, egy kis alapterületű lakás szobájába elhelyezni szinte lehetetlen. Ezért kedveltek az ún. ágyazható kanapék vagy a fotelágyak. E mellett azonban folyamatosan terjednek a szekrényágyak is, amelyeknél a használaton kívüli fekhelyet napközben a szekrény mélye rejti, és csak lefekvéskor nyitják le.


Szépek és helytakarékosak

Legfőbb előnyük tehát a helytakarékosság, de csak napközben, mert lefekvés előtt az ágy lenyitásához méretének megfelelő szabad helyet kell biztosítani. A helyiségek adottságaihoz igazítható a kivitelük, ezért szinte kivétel nélkül rendelésre készülnek, és ezért elég sokba kerülnek. Különösen akkor, ha az ágy szekrénysorba lesz integrálva. Ám az ideális helykihasználás, igényes kialakítás és használatuk egyszerűsége miatt mégis jelentős irántuk a kereslet. A különféle kisvállalkozások műhelyeiben készült változatok könnyen igazodnak a megrendelők egyedi igényeihez, ami viszont készbútorok esetében nem lehetséges.

Az igényesebb változatok alapanyaga nagy szilárdságú laminált forgácslap vagy tömörfa. A lenyíló ágyszerkezet könnyen mozgatható a gázrugós csukló vasalatoknak köszönhetően. A lábak is nagy teherbírásúak, kihajthatók és becsukódás ellen biztosítottak. Az ágy rácsbetétei a legtöbb esetben bükkfából készülnek. A matracokat széles gumiszalag rögzíti az ágykerethez. Az ágyszerkezetet felcsukott helyzetben lebillenés ellen is biztosított. Kivitelük a többi bútor stílusához igazodik.

Az ágyak igény szerint egy-, illetve kétszemélyesek lehetnek. Napközben a szekrény kávája, illetve a frontfelülete rejti el az egész ágyszerkezetet. Az ágyak nyitási iránya attól függ, hogy lenyitáskor a szoba egyéb berendezési tárgyait hová lehet áthelyezni. Az ilyen kombinált funkciójú szoba – ami egyben nappali és háló helyiség is – berendezését már eleve célszerű a lenyitható szekrényágy helyigényéhez igazodva megválasztani. Azért is kedvelt a szekrénysorba illesztett szekrényágy, mert ez egyben a szoba meghatározó berendezési tárgya is lesz. Kivitelük azért olyan változatos, mert mindig az adott helyre, igény szerint lesznek kialakítva. A fekhelyek hossza 210-220 cm, szélességük pedig 80-100 cm között választható. A fekhelyek magassága attól függ, hogy az ágy kávája milyen szélességű és milyen mélységű szekrénykorpuszba kerül. Ez 35-50 cm, illetve a kanapékra nyitható változatoknál azok magasságához igazodó. A szekrénykávákat többnyire a falhoz kell szilárdan rögzíteni, hogy az ágy lenyitásakor ne dőlhessen a szekrény kávával együtt előre.


Léteznek ötletes szekrény-ágy kombinációk is, amelyek egyik fele tolóajtós ruhás szekrény, és mellé kerül a lenyitható egyszemélyes fekhely. Ezt ugyancsak tolóajtó fedi el, amelyhez mégy egy kis munkaasztal is csatlakozik. E fedőlap, és az erre fixen felszerelt a görgős lábú munkaasztal oldalra tolásával válik lehajthatóvá a fémvázas ágy. Így az ágy lenyitásakor szinte szükségtelen más bútordarabokat áthelyezni, és egyben kombinált szekrényként is használható.

Az ágyat akár egy függőlegesen elfordítható polcos szekrényelem hátoldalára is fel lehet erősíteni. Így akár két egymásmellé szerelt ágy is elhelyezhető a szekrény korpuszában, és a polcos szekrényrészt különféle célokra lehet felhasználni. Mellette akár még egy ruhás szekrényrész is helyet kaphat. Ennek ajtaját pedig a szekrény belső oldala mellé csúsztatva lehet kinyitni. E szekrényágy előnye, hogy az egyik, vagy mind a két fekhely előtti polcos felület kihasználható, és nem kell jelentős sík frontfelülettel számolni.

Újdonság a teljesen láthatatlan és elektromos működtetésű szekrényágy. A szekrény frontfelülete rekeszes tárolóként van kialakítva, ám az alsó rekeszes elem már a fekvőhely ágyfejét vagy lábvégét alkotja. Maga az ágytest két részből áll, az 5 zónás és légcsatornás hideghab matracból, és az egymásba csúsztatható fém ágykávából. A két egység szinkronizáltan egyszerre nyílik ki. Az ágyat távirányítóval lehet kinyitni és becsukni. Az elektromos működtetésű ágyszekrény egy- vagy kétszemélyes változatban is megrendelhető, és egy változatos elrendezésű elemes szekrénysorba is könnyű beilleszteni.

Egy másik lehetőség a nagy belmagasságú lakóhelyiségekbe való. Az ágy fémvázát, és alul teljesen zárt felületű ágykeretét a matraccal együtt csendes elektromos meghajtás emeli egészen a mennyezet szintjéig. Ezt a falra erősített elem elrejtett siklópályája és a mennyezetre erősített csévélő egység szinkronizált emelőrendszere teszti lehetővé. A használaton kívüli ágy alatti területre akár egy kanapé is elhelyezhető, amelyet nem szükséges az ágy használatakor sem áthelyezni, ha ülőfelülete nem magasabb 40 cm-nél. Ez ugyanis kényelmetlen fekvőmagasságot okozna, mivel az ágykávát így csak a kanapé ülőfelületéig lehet leereszteni. A felemelt ágy alatti terület esti megvilágítását az ágykávába épített szabályozható fényerejű világítótestek biztosítják.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Éjjeliszekrények

Függetlenül attól, hogy kinek-kinek mekkora lakása van, és abban a hálóhely hogyan van kialakítva, éjjeliszekrényre – vagy funkciójában éjjeliszekrényre – szükség van.


Emeletes és magas ágyak

Régebben a panellakások kisméretű félszobái tették szükségessé, hogy a gyerekeknek emeletes ágya legyen. Manapság újra divatba jöttek, kimondottan multifunkciós bútordarabként. A magasított...