Kosárlabdacsarnok akusztikai szigetelése

2020-06-23 12:03:04 | Módosítva: 2020-06-23 12:13:40

Az alább bemutatott kosárlabdacsarnok Budapest IV. kerületében került kivitelezésre. A kivitelezés előkészítése során alapvetően két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként. Elsősorban olyan modern sportlétesítményt szerettek volna kialakítani, amelynek belső környezete hozzásegíti a használókat a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. A műszaki tartalom egyik legfontosabb részét képezik az akusztikai követelmények.


Napjainkban az egyre növekvő minőségi elvárásoknak megfelelően egy sportcsarnokban elengedhetetlen a megfelelő hangtechnika telepítése, és ehhez kapcsolódóan a terek lehetőség szerint legkedvezőbb akusztikai tulajdonságainak kialakítása. A hangtisztasági fok, valamint az utórezgési idő (visszhangosság) előírásosnál gyengébb értékei nagymértékben rontják a pályát használók koncentrációs képességét, illetve zavarják a nézőket, is. Ha belegondolunk abba, hogy egy játékos hányszor pattogtatja a kosárlabdát egy edzés vagy mérkőzés alatt, máris egyértelművé válik, hogy nem megfelelő akusztikai anyagokkal felszerelt teremben nagyon könnyedén megfájdul az ember feje, de a zaj zavartságot, vagy akár a közérzet romlását is okozhatja.

 

Ezek súlyos problémák, amelyeket a Knauf Insulation legjobb akusztikai tulajdonságú anyagával, a Tektalan 037/2 termékek segítségével sikerült megelőzni. A Knauf Insulation Kft. által a Zalaegerszeg melletti gyárban előállított, építőipari és akusztikai célra alkalmazott fagyapot táblákat fém dübelekkel és önmetsző csavarokkal szerelték fel a mennyezetre. Az 50 mm vastagságú termék hangelnyelése kiemelkedő, így tökéletes volt erre a felhasználásra.

Az esztétika is rendkívül fontos szempont volt a termék kiválasztásánál, emiatt a terméket AK01-es élképzéssel (élletöréssel) látták el. A 600x1000mm-es táblákat natúr fagyapot színben építették be, ennek köszönhetően esztétikus megjelenést és természetesen az elengedhetetlen akusztikai teljesítményt biztosítják a felhasználók számára.

A Tektalan 037/2 A2 homlokzatok, födémek, garázsok hőszigetelésére, hőhidak kiküszöbölésére, alulról hűlő födémek szigetelésére, hanggátló szerkezetek, hangelnyelő burkolatok készítésére egyaránt alkalmazható.

 

Alapadatok:

* Hővezetési tényező - λ  = kőzetgyapot réteg: 0,037 / fagyapot réteg: 0,090 W/m.K

* Tűzvédelmi osztály: A2-s1, d0

Előnyei:

  • kiváló hőszigetelő képesség
  • kiemelkedő akusztikus jellemzők

  • alacsony páradiffúziós ellenállás
  • kiváló építésbiológiai tulajdonságokkal rendelkezik

  • ellenáll a mikroorganizmusoknak, rágcsálóknak,
  • kémiailag semleges – nem lép reakcióba a körülötte lévő anyagokkal

  • könnyen vágható a kívánt méretre és formára
  • mechanikai igénybevételekkel szemben rendkívül ellenálló

  • igény szerint átfesthető, RAL színekben rendelhető
  • kiváló idő- és időjárásállóság

 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Knauf, Heraklith, Tektalan

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis teherbírású tető bezöldítése

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.


Heraklith fagyapot lapok a Puskás Stadionban

Ahogy közeledik a Puskás Ferenc Stadion tervezett átadása (2019 november 15.), egyre látványosabb - mind kinézetében, mind pedig funkcióiban - ez a gigantikus építkezés.