Alumínium tető a környezetvédelemért

2020-07-13 14:20:14 | Módosítva: 2020-07-15 22:14:29

Az élet szinte minden területén találunk egyre népszerűbb megoldásokat, amelyek gyártása során kiemelt figyelmet kap a környezetterhelés csökkentése. Már nem divatból, hanem jól felfogott érdekünkből döntünk ezek mellett a textilzacskóktól, a hibridautókig, a ledes égőktől a környezetkímélő építőanyagokig.


Úgy látszik, hogy a klímahelyzettel kapcsolatos nagy médiazaj meghozta eredményét. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív felméréséből kiderül, hogy az emberek nagy többsége (89,5%) szerint a Földet érintő környezetvédelmi problémákat komolyan kell venni. A fiatalabb korosztályt célzó közösségi médiacsatornákon megjelenő kihívások közül is már számos a környezetvédelemmel kapcsolatos. Mivel a jövő generációjának jelentős része már napi szinten találkozik a problémával, érezhetően nyitottabb a témára.

Idén áprilisban ünnepeltük 50. alkalommal a Föld napját, amelynek alkalmából talán többen elgondolkodtak azon, mit tehetnek a bolygónkért, ami életet ad nekünk. A klímaváltozás már régóta egyre fontosabb és központi téma; pár éve sokkal népszerűbbek az öko-tudatos, a környezetet védő megoldások minden téren. Az építőiparban is találunk olyan megoldásokat, amelyek alkalmazásával nem pusztítjuk, hanem óvjuk Földünket.


Az építkezők és a felújítók egy sor környezetbarát, újrahasznosítható, vagy újrahasznosított megoldás közül válogathatnak az építőiparban is. Egyre kevesebbeknek okoz meglepetést, hogy az alumínium is ezek közé tartozik. Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható anyag, e művelet energiaigénye pedig az eredeti előállítási energiaigény mindössze 5%-a. Az alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok legnagyobb európai gyártója, a PREFA nagyrészt újrahasznosított alumíniumot használ a gyártáshoz, az anyag alacsony önsúlyának köszönhetően pedig a szállítás során nem csak energiát, CO2 kibocsátást is megtakarítanak. A PREFA burkolatai ezért ökológiai szempontból is ideális választást jelentenek új építéshez és felújításhoz egyaránt.

Az alumínium végtelen előnyei

Az alumínium felületén oxigénnel érintkezve oxidréteg képződik. Ez a réteg kiváló korrózióvédelmet biztosít és így rozsdaálló, tehát az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés esetén maguktól regenerálódnak. A PREFA kiselemes fedések indirekt, rejtett rögzítése, és az elemek kötésben történő fektetése miatt, szakszerű kivitelezés esetén, nagyon könnyű súlya ellenére a tető extrém széltehernek is képes ellenállni.

A színek terén is nagy a lehetőségek tárháza. Természetesen, aki szereti a natúr dolgokat, az az alumínium eredeti színét is élvezheti, de a PREFA több mint 25 alapszínből álló színpalettával rendelkezik, ami igény esetén bármely színnel kiegészíthető, a metálszínektől az irizáló színekig. Az alumínium a formavilág területén is rengeteg lehetőséget rejt magá­ban, szinte bármilyen építészeti igény kielégíthető vele, tetőn és homlokzaton egyedülálló effektusok valósíthatók meg.


A PREFA termékeire 40 év alapanyag-, és a legtöbb bevonata esetében 40 év színgaranciát ad. Az alumínium szinte az örökkévalóságig tart – az alapanyag erősségei mellett az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez. Így az épületburok vízzáró lesz, és az időjárás viszontagságai falakon kívül maradnak.

Az alumínium extrém tartós és törésálló, közel karbantartásmentes, veszteség nélkül újrahasznosítható, ugyanakkor hihetetlenül könnyű. Összességében ez egy mérföldekkel kedvezőbb ökológiai mérleget eredményez, mint amilyen a hagyományos tetőké.


További információ: www.prefa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kaláka munka ma

Különösen a vidéki kisvárosokban, falvakban gyakori volt, hogy az emberek otthonukat kaláka munkában készítették. „Ma én segítek neked – akár egy-két hétig, amikor szükség van rá –, aztán te...


Építési telek választása

A különböző családtámogatási rendszerek már most érezhetően megnövelték az építési kedvet. A leghatékonyabb támogatási formák – élükön a CSOK-kal – kifejezetten az új lakás, családi ház...