Polírozás gyakorlata

2020-07-20 16:57:27 | Módosítva: 2020-07-20 17:01:36

Ez a művelet végeredményben a felületek finom csiszolása. Ehhez azonban más eszközök szükségesek, mint a csiszoláshoz használtak. Különböző anyagú polírozó korongok, szabályozható fordulatú fúrógép, és különböző finomságú polírozó paszták. Polírozni azonban csak fémeket és műanyagokat, fényezett-, festett felületeket szoktak, faanyagokat nem. Ezek sima felületét más módokon (lakkozással, viasz-vagy politúr bevonattal stb.) lehet fényessé tenni.


Cél a felület fényesítése

A bőrcipők rendszeres ápolásakor a felületükön szétterített vékony viaszos krémet finomszőrű kefével szokás kifényesíteni, ami gyakori otthoni munka, és ez is polírozás. Fogósabb feladat a matt, homályos fényű autó lámpaburákat polírozó pasztával és puha textíliával átlátszóvá tenni. A lemattult gépkocsi karosszériákat is polírozással szokás ragyogó fényűvé tenni. Ezt kézzel, vagy a nagyobb felületeket polírozó géppel és különféle finomságú polírpasztákkal lehet elvégezni.

A polírozás előtt azonban az adott felületet mindig meg kell tisztítani zsíroldó hatású vízzel. Ha csak finomítani szeretnénk a felületen, akkor egy, a gyártók által a finomkoptatásúnak nevezett paszta használata ajánlott. Ha viszont erősen karcos és matt felület fényezése a cél, akkor két vagy három keménységi fázisban kell a polírozást végrehajtani. A mély karcok azonban még így sem távolíthatók el. A nagyobb koptató hatású pasztával kell elő polírozni, majd közepes-, utána pedig a finom összetételűvel lehet teljesen kifényesíteni a felületet. Általában két lépcső elég szokott lenni. A munka kézzel, finom textíliával, mikroszálas kendővel vagy alacsony, kb. 1500 fordulatú kézi polírgépre erősített polírszivaccsal, majd báránybőr koronggal végezhető el.

A paszták különféle szemcsenagyságúak, ami meghatározza az anyaglehordásúk hatásosságát. A durva szemcsések P8-P24, a közepesek P30-P60, a finomak P70-P220, a nagyon finomak pedig P240-P2500-as méretű szemcséket tartalmaznak. A kapható polirozó pasztákon ezt nem mindig szokták jelölni, a közkeletű autópolírozó paszták inkább az elérhető hatásuk szerint finom szemcsézetűek. Ezekkel azonban csak finomító polírozást lehet elvégezni.

A pasztát felhordásakor körkörös mozdulatokkal, egyenletesen kell a felületre felteríteni. Ezt csak kisebb területre, kb. 0,5 m2-re hordjuk fel, és utána polírozni is kell, mert hamar kiszárad a paszta. A műveletet közepes erőráhatással, körkörös mozdulatokkal végezzük. Ha a paszta kezd kiszáradni, kevés vízpermettel kell nedvesíteni, hogy felhíguljon. A 3-4 alkalommal átpolírozott felületről a maradék pasztát lemosva a felület végső fényesítő műveletéhez lehet fogni. Fontos azonban, hogy minden munkafázishoz külön polírozó eszközt kell használni, hogy a munka folyamán a különböző koptató szemcsék ne keveredhessenek össze egymással.
A polírozás hatékonyan végezhető el lemattult krómozott, illetve alumínium alkatrészeken is az e célra gyártott polírpasztákkal. E műveletek azonban eltérnek a festett és műanyag felületek polírozásától. Az ilyen munkáknál minimális anyagleválasztás történik, és a felületeket csak fényesítjük. A fémpolírozás ugyanis a fémfelületeken jelentősnek mondható anyagleválasztással jár, és a csiszolással keletkezett mikro egyenetlenségeket a polírpasztás korongokkal simítják el, kerekítik le. Ehhez speciálisan e célra készített paszták és különféle textilkorongokkal szerelt gépek szükségesek.

A polírozás végén puha pamut ronggyal töröljük le a paszta maradékát a felületről. Ezután mikroszálas törlőkendővel töröljük szárazra, fényesre a kezelt részt, hogy lássuk, mennyire volt eredményes a munka. Ha már fényesen csillog, akkor a lakkozott vagy műanyag felületeknél érdemes még egy kemény viasz réteggel is védeni a fényes felületeket. A vaxos réteg ugyanis vízlepergető, és védő réteget képez a kezelt felületen. Ez esetben a viaszos pasztát vagy sűrű folyadékot egyenletes, vékony rétegben kell felhordani, majd mattulása után, mikroszálas kendővel kell fényesre törölni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Forgódobos hőcserélő

Az új energetikai követelmények következtében előtérbe kerültek ahőcserélős lakásszellőztető berendezések. Ezek egy része alevegő páratartalmára nincs befolyással, mások viszont a helyiség...


Ablakok, ajtók mázolása

A lakások régebbi nyílászárói többnyire fából készültek és felületüket zománcfesték fedi. Eza bevonat elég időtálló, de 5-10évente – állapotuktól függően – felújításra szorul. Mivel főként...