Alternatív „csónakok”

2020-07-20 18:16:11 | Módosítva: 2020-07-20 18:32:16

A nyári időszakban a vízpartokon számtalan vízi járművet lehet látni. A puccos motoros jachtok, sport csónakok mellett azonban időnként felbukkannak furcsa vízi eszközök is. Ezek formájuk, kivitelük, illetve az alapanyaguk miatt keltenek meghökkenést. A céljuk, hogy viszonylagos olcsóságuk mellett a vízi játékra, rövid kirándulásokra, horgászásra legyenek használhatók. Kreativitásuk garantáltan feltűnést kelt, de azért ne vegyük nagyon komolyan őket.


PVC csövekből, PET palackokból, hordókból

Tagadhatatlan, hogy a túrahajók, csónakok birtoklása nem olcsó szórakozás, míg az alábbi eszközök megalkotási költsége alig haladja meg az egy-két tízezres „befektetést”. Az is igaz, hogy a megépítésükhöz csak néhány nap szükséges, ám a csövek, hordók „begyűjtése” már több időt igényel. Az elkészült eszköz tárolása és a vízpartra szállítása sem probléma mentes, ám egy vízparthoz közeli nyaralóban könnyen elhelyezhető bármilyen alternatív vízi eszköz.

Ha valaki beleáll pl. a kajak témába, az előzőleg az alapanyagok jegyzékét állítsa össze, amihez képeink is használhatók. A méreteket illetően a 105 mm-es esőcsatorna ejtőcsövekkel, vagy a 150-200 mm átmérőjű csatornacsövekkel lehet számolni, a terhelhetőségük, azaz vízkiszorításuk figyelembevételével. A 2,5 m hosszú esőcsatornacsövekből oldalanként biztosan két-két úszóra lesz szükség. A csövek lezárása ezeknél a 45 fokos könyökök végébe ragasztott záró idommal, vagy deszka koronggal oldható meg. Az áthidaló üléstartók készülhetnek akár a 2,5 m hosszú csövekre pántolt deszkalapokból is. A csatornacsövekből összeállított úszótalpakhoz 150-200 mm-es csövek kellenek, amelyek 2 m hosszúak és áttoló idomokkal kapcsolhatok össze. Lezárásukhoz a ragasztott dugóidomok használhatók. A talpak összekapcsolása is könnyen megoldható PVC csőidomokkal, vagy szalagpántos deszkákkal. Az üléshez levágott lábú műanyag kerti szék is megfelel. A jegyzék szerinti elemek költségét a beszerzési árak alapján lehet összegezni, és ha ez még belefér a projekt keretébe, akkor megrendelhető, majd következhet a csőkajak, vagy akár a katamarán kielboot, illetve az úszó stég megépítése. Ez utóbbiakhoz azonban már egy kis teljesítményű farmotor is kell, mert a haladáshoz az evezők nem igazán hatékonyak.

A vízi platformok egyébként a külhoni horgászok körében nagyon kedveltek. Úszóképességük sok 5 l-es műanyagpalack összefogásával is megoldható. A palackokat először négyes egységekbe kell erős ragszalagokkal összeerősíteni, majd egy léckeret vázra kötözve körbe bandázsolva kész is az úszóképes ponton. A fedélzetet már csak le kell deszkázni és kész is az úszó platform.

Sok 1,5-2 l-es műanyag flakonokból is lehet kisebb vízi tutajt csinálni. Ehhez csak egy deszkakeretet kell összeróni, majd megfordítva, a keret aljára szorosan egymásmellé állított palackok kupakját kell nagyfejű szegekkel felfogni. A kupakos rögzítést széles és erős ragszalagos bandázzsal is ajánlott megerősíteni, hogy a tutaj haladása közben ne szakadjanak le a flakonok.

Lábáztatós tutajjal azonban csak a part közelében és mentőmellényben szabad cirkálni, mert nehezen irányítható. A gyerekek azonban biztosan jó mókának találják.

Úszó platformot, vagy inkább tutajt 4 db fémhordóból is könnyű összehozni. Nem kell hozzá más, csak egy előre összeszegelt deszka fedélzet, ami alá fémszalag hevederekkel lehet felerősíteni a jól lezárt fémhordó pontonokat. Még vízi kempingezésre is használható, ha műanyag ponyvából készült sátor is a tutaj tartozéka. Ez még alkalmi vitorlaként, vagy árnyékvetőként is használható, ha van egy méretes kormánylapát is a tutaj végében. A tutajt megalkotó mai fiúk biztosan Huckleberry Finn hatására ütötték össze a járművüket, amivel csendes vizeken akár több napot is a szabadban tölthetnek. Igaz, a fémhordók nem olcsók – használtan 1000 Ft darabjuk –, ám a kalandért ez nem is olyan nagy ár, és még pecázni is lehet róla.


Ez a katamarán váz pár nap alatt készült el


Az összekötőkön ülve kipróbálható a kajak irányíthatósága


A pecázásra készült csőkajakot készítője elektromotoros meghajtású komfortos horgász platformmá alakította


Az úszótalpak közötti távolság növelésével páros evezős változat is kialakítható


Két vízmentesen lezárt végű csatornacsőből könnyű igénytelen, ám használható úszó eszközt készíteni


A szokványos horgászladikot is lehet csatornacsövekből készített úszó eszközzel helyettesíteniÖnjáró vízi platformok, amelyek mozgatásához már elektromotor szükséges


A nagyobb műanyagflakonokból összeállított ponton egységhez deszkaváz is szükséges


Deszkakeretre erősített sok műanyag flakonból akár egy délután összeüthető az ilyen deszkakeretes csónakpótló


Négy üres fémhordóval és egy hevenyészve összerótt vízi platformmal akár kempingezni is lehet a part mentén


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9053/Alternativ____csonakok___