ATES: a hazai geotermikus hőszivattyú

2020-07-20 18:43:27 | Módosítva: 2020-07-20 18:46:20

Az ATES geotermikus hőszivattyút jövőnk megmentője. Az üvegházhatású gázok kibocsátása le van nullázva, és még a rezsi költség is összezsugorodik. ATES magyar találmány (részben), magyar gyártás, magyar viszonyokra kifejlesztve. Instabil áramellátás kivédésére kismegszakítók és fázisőr gondoskodik, vasas és mangános talajvizek miatt a SWEP hőcserélőket használja; saválló rozsdamenetes acélból készülnek, és szükség esetén mosható, mint a radiátor – pl. trisóval.


82 éve született az első víz-víz hőszivattyú (Zürich, városháza), ami máig a leghatékonyabb fűtési-hűtési hőforrás. Indirekt úton használja a napenergiát, amit a földkéregből kútvíz, talajkollektor vagy talajszonda segítségével szállít. Itthon 90% a kutas beruházás, ez a legolcsóbb, a talajszonda viszont bárhol kialakítható, de sokkal drágább. ATES hőszivattyú a kútvízen a leghatékonyabb és a talajszondán romlik valamelyest a hatékonysága. Az idéntől már nem kell Bányakapitánysági engedély sem a létesítéséhez.

Stabil a külső közeg (földkéreg)

Így az ATES kútvizes megoldás fűtésben legalább 2x hatékonyabb, mint pl. a levegő-víz hőszivattyú, vagy a kondenzációs gázkazán. Hűtésben verhetetlen a passzívhűtés, ami csak a kútvíz keringtetésével hűt, kompresszor nélkül. Direkt HMV modul beépítésével akár 70-75 °C meleg vizet biztosít a bojlerbe, és egyszerre fűt + meleg vizet gyárt.


Az ATES geotermikus hőszivattyú elsősorban a radiátorokra lett kifejlesztve, így nagyon jól működik a termoventilátoros radiátornál (fan-coil). Természetesen a felületi hőleadóknál még jobban működik. Új fejlesztés a víz-levegő befúvók, melyek kiválóan működtek a télen. Az ATES ezzel szeretné meglepni az ipari felhasználókat.


Régi családi házaknál a meglévő fűtési rendszerre nagyon könnyű applikálni az ATES hőszivattyút. Általában a meglévő hőforrás mellé szerelhető, és nem igényel nagyobb belső átalakítást, vagy külön fűtési puffert. HMV (meleg víz) gyártáshoz viszont igényel indirekt tárolót, egy vagy 2 hőcserélővel.

ATES egy kiváló minőségű (highquality) hazai gyártású geotermikus hőszivattyú. Az alkatrészek nagy többsége európai származású, a hozzáadott érték pedig kiváló magyar szakemberek szorgos keze. Egyedülállóan a piacon 5 év teljes körű garanciát biztosít és 30 év szavatosságot!

Felhasználási terület: régi családi házak, modern társasházak, középületek, szállodák, ipari objektumok, templomok, fólia sátrak stb.


ATES jellemzők: fűtés majdnem ingyen, hűtés szinte ingyen, meleg víz a ráadás!

Bővebb információ:
www.atesys.hu
info@atesys.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tömegkályha- és tömegtűzhely

Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek a tömegkályhák és a tömegtűzhelyek. A tömegkályha háromhéjú,...


Kazáncsere 2016. július 1. után

Július elsején letelt a kazáncserékre adott, tavalyról meghosszabbított türelmi idő, és egyben megszűnt az a választási lehetőség, hogy kicseréltetjük-e még régi kazánunkat egy újra – turbós...