ATES: a hazai geotermikus hőszivattyú

2020-07-20 18:43:27 | Módosítva: 2020-07-20 18:46:20

Az ATES geotermikus hőszivattyút jövőnk megmentője. Az üvegházhatású gázok kibocsátása le van nullázva, és még a rezsi költség is összezsugorodik. ATES magyar találmány (részben), magyar gyártás, magyar viszonyokra kifejlesztve. Instabil áramellátás kivédésére kismegszakítók és fázisőr gondoskodik, vasas és mangános talajvizek miatt a SWEP hőcserélőket használja; saválló rozsdamenetes acélból készülnek, és szükség esetén mosható, mint a radiátor – pl. trisóval.


82 éve született az első víz-víz hőszivattyú (Zürich, városháza), ami máig a leghatékonyabb fűtési-hűtési hőforrás. Indirekt úton használja a napenergiát, amit a földkéregből kútvíz, talajkollektor vagy talajszonda segítségével szállít. Itthon 90% a kutas beruházás, ez a legolcsóbb, a talajszonda viszont bárhol kialakítható, de sokkal drágább. ATES hőszivattyú a kútvízen a leghatékonyabb és a talajszondán romlik valamelyest a hatékonysága. Az idéntől már nem kell Bányakapitánysági engedély sem a létesítéséhez.

Stabil a külső közeg (földkéreg)

Így az ATES kútvizes megoldás fűtésben legalább 2x hatékonyabb, mint pl. a levegő-víz hőszivattyú, vagy a kondenzációs gázkazán. Hűtésben verhetetlen a passzívhűtés, ami csak a kútvíz keringtetésével hűt, kompresszor nélkül. Direkt HMV modul beépítésével akár 70-75 °C meleg vizet biztosít a bojlerbe, és egyszerre fűt + meleg vizet gyárt.


Az ATES geotermikus hőszivattyú elsősorban a radiátorokra lett kifejlesztve, így nagyon jól működik a termoventilátoros radiátornál (fan-coil). Természetesen a felületi hőleadóknál még jobban működik. Új fejlesztés a víz-levegő befúvók, melyek kiválóan működtek a télen. Az ATES ezzel szeretné meglepni az ipari felhasználókat.


Régi családi házaknál a meglévő fűtési rendszerre nagyon könnyű applikálni az ATES hőszivattyút. Általában a meglévő hőforrás mellé szerelhető, és nem igényel nagyobb belső átalakítást, vagy külön fűtési puffert. HMV (meleg víz) gyártáshoz viszont igényel indirekt tárolót, egy vagy 2 hőcserélővel.

ATES egy kiváló minőségű (highquality) hazai gyártású geotermikus hőszivattyú. Az alkatrészek nagy többsége európai származású, a hozzáadott érték pedig kiváló magyar szakemberek szorgos keze. Egyedülállóan a piacon 5 év teljes körű garanciát biztosít és 30 év szavatosságot!

Felhasználási terület: régi családi házak, modern társasházak, középületek, szállodák, ipari objektumok, templomok, fólia sátrak stb.


ATES jellemzők: fűtés majdnem ingyen, hűtés szinte ingyen, meleg víz a ráadás!

Bővebb információ:
www.atesys.hu
info@atesys.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Infrapanel méretezése

Korábban szinte minden elektromos fűtés az elvetendő kategóriába tartozott, merthogy a villanyáram tarifája jóval magasabb, mint a gázé. A helyzet azonban változik, mostanában különösen sok...


Otthoni energiagazdálkodás

Az otthon elfogyasztott energia legnagyobb része fűtésre, újabban ehhez felzárkózva hűtésre, ezen kívül meleg víz előállítására, és elektromos készülékeink működtetésére fordítódik. Az első...