Helyi zápor a kertben

2020-07-20 20:33:47 | Módosítva: 2020-07-20 20:36:39

Fülledt nyári napokon gyakran kívánjuk: add már, uram az esőt! Ám az enyhet adó zápor nem megrendelhető szolgáltatás, ha csak nincs a nyári párásítókhoz hasonló, saját készítésű esőztető eszközünk. Az ilyet viszont időben kell elkészíteni, hogy bármikor használni lehessen. Az alábbiakban egyszerű „esőztető” eszközöket mutatunk be, és elkészítésükhöz is adunk tippeket.


Nagyon egyszerűen

Egy 1,5-2 literes műanyag flakon egyik oldalának több soros kilyuggatásával gyorsan elkészíthető a kerti öntözést is megkönnyítő öntözőfej. A lyukak 1,5-2 mm átmérőjűek legyenek, amelyek akár felhevített vékony szeggel vagy árral is kialakíthatók.

A locsolótömlő csatlakoztatása ugyan okozhat némi problémát, de ez áthidalható. A flakon kupakjába akkora lyukat kell készíteni, ami lehetővé teszi a tömlőcsatlakozó csonk palackra rögzítését. Ezt egy 5-7 cm hosszú PVC csődarabból hevítés utáni elperemezéssel lehet kialakítani. A csőcsonk külső átmérője a locsoló tömlő belső átmérője szerinti legyen, és a kupakkal rögzíthető a palackra. A tömlőt pedig egy csőbilinccsel, vagy locsolótömlő csatlakozóval lehet a csonkra szorítani. A palackos esőztető a talajra helyezve gyepöntözésre, vagy a palack alsó részén körbe lyuggatva és a magasba akasztva kerti zuhanyozóként is használható.PVC lefolyócsövekből és 90 fokos könyökidomokból gyorsan összeragasztható egy négyzet alakú keret, amelynek palástjába fúrt apró lyukakból szerte-szét spriccelhetnek a vízsugarak, a gyerekek nagy örömére. A vizes tömlőre csatalakoztatása is megoldható az azonos méretű, gyors tömlőcsatlakozók valamelyikével. A csőidomokból álló keretek is kialakíthatók, amelyekhez legalább 2 collos PVC lefolyócsöveket és különféle csőcsatlakozó idomokat célszerű választani.

A lyukakat különböző irányból fúrva lehet a vízsugarak irányát és vízbőségét megválasztani. A lyukak száma is meghatározza a vízsugarak erősségét, amit persze a hálózati csappal is lehet szabályozni. Ha viszont a keret néhány furatába mikro spray fúvókákat erősítünk, akkor kerti párásítóvá alakítható az esőztető keret.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan használjuk a klímaberendezéseket?

A klímaberendezés helyes megválasztása mellett fontos szerepe van a berendezésünk megfelelő, szakszerű használatának is. Főleg nyáron nem szabad, hogy a hőmérsékletkülönbség a benti és kinti...


Kerti zuhanyok

A zuhanyzás a szabadban nagyszerű élmény kisebbeknek és nagyoknak egyaránt! Mi sem kellemesebb a nyári hőségben: a kerti munkák végeztével megmosakodni; kempingezéskor, egész napos túrák végén...