Padlófűtés a Schlüter®-től

2020-08-09 21:04:41 | Módosítva: 2020-08-09 21:18:25

Télen jólesően meleg – nyáron frissítően hűvös. Aligha van még egy olyan variálható, energiakímélő és hosszú élettartamú padlófűtés, mint a Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló. A vékony szerkezetvastagság rövid kivitelezési idő alatt megvalósítható – hála az okos rendszertechnikának.


Inteligens megoldás új építésnél és fűtés korszerűsítésnél

A Magyarországon korábban Construma díjat nyert BEKOTEC-THERM-padló­fűtés alapja a BEKOTEC-EN korongmintás esztrich-lemez, amely különböző változatokban, vastagságokban kapható. A korongok közé kell bepattintani a magas minőségű BEKOTEC-THERM-HR fűtőcsöveket, majd ezt hagyományos esztrich-réteggel fedjük el. A minimális teljes szerkezetvastagság így az esztrich felső széléig mérve összesen 20 mm (EN 12 FK) és 52 mm (EN 2520 P) között van. Az alacsony szerkezetvastagság révén a padlófűtés alacsonyabb előremenő hőmérsékletet igényel (csupán 27 °C és 32 °C között), így a korszerű fűtéstechnika kombinációjával energiaköltséget takarít meg.

A rendszer nagy előnye a vékony szerkezet. A csekély mennyiségű esztrich-tömegnek, és annak köszönhetően, hogy a fűtőcsövek a padlófelülethez közel futnak, a BEKOTEC-THERM rendkívül gyorsan reagál a hőmérséklet-változásokra. Így a padlófűtés – hála a rövid felfűtési időnek – hamar jóleső melegről gondoskodik az otthon négy fala között.


A rendszer a BEKOTEC-THERM-HVT és HVP fűtőkör-elosztóval szinte bármely meglévő fűtőberendezéshez csatlakoztatható. Az alacsony energiaigény által kiválóan alkalmas a megújuló energiaforrásokkal való működtetésre is, mint amilyen a hőszivattyú. Ha megújuló energiára csatlakozik, akkor a padlófűtés energia-megtakarítása még erőteljesebben érvényesül: a megtakarítás akár 9,5% is lehet – ami már a pénztárcán is megérződik. A BEKOTEC-THERM már a kivitelezés közben egy sor jó pontot szerez. A kerámia-klímapadló beépítésével alig merül fel várakozási idő az egyes kivitelezési szakaszok között. A fűtőcsöveket a kongok közé pattintjuk be, a beépítendő esztrich az anyag-megtakarítás okán a minimumra korlátozódik, és a DITRA-lemezekre – az esztrich járhatóvá válása után – azonnal lerakható a hidegburkolat. Nem kell számolni az esztrichnél várakozási idővel, ami a kivitelezési időt jelentős mértékben lecsökkenti. A burkoláshoz kerámia- és természetes kőburkolatok mellett más padlóburkolat is használható; pl. parketta, laminált padlólapok és szőnyegpadló is.


A BEKOTEC-THERM-et nyári időszakban hűtésre is használhatjuk úgy, hogy  a hőszivattyús rendszert egyszerűen átkapcsoljuk a fűtésvezérlés hűtési üzemmódra. Így padló­fűtésünkkel a lakóhelyiségeket nagy rá­fordítás nélkül, a padlóhőmérséklet temperálásával folyamatosan hűsen tudjuk tartani, alaphűtést biztosítva. A hűtőrendszer a helyiségek hőmérsékletét a nem hűtött helyiségek hőmérsékleténél akár 3 °C-kal alacsonyabban tudja tartani.

Energiát és pénzt takarítunk meg

A felületfűtés a hagyományos fűtéssel összehasonlítva jóval alacsonyabb hőmérsékletű vízzel működik, mivel a fűtött felület és a helyiség levegője közötti hőmérséklet-különbségnek nem kell annyira nagynak lennie ahhoz, hogy hatékony hőmérséklet-emelkedést érhessünk el. A víz előremenő hőmérséklete így jó néhány fokkal alacsonyabb lehet. Mivel a nagy felületről érkező enyhe sugárzó hőt különösen kellemesnek érezzük, a helyiségek hőmérséklete körülbelül két fokkal alacsonyabb lehet, mint a hagyományos fűtőtestekkel fűtött helyiségekben. Az eredmény; fokonként 2% energiát és ezzel – a fűtési költség elszámolá­sakor – pénzt takaríthatunk meg.

„Jól érzem magam” – hőmérséklet

Az emberek akkor érzik a meleget különösen kellemesnek, ha

– a meleg nem jár együtt huzattal,
– kevés a hőmérséklet-különbség a helyiség levegője, a falfelület és a mennyezet felszíne között,
– a fej és a láb kb. azonos meleg.

A fal-, mennyezet- vagy a padlófűtés kínálja mindezeket az előnyöket. Mivel egy klasszikus fűtőtesttel ellentétben egy különösen nagy felületet melegítünk fel, alig jön létre légmozgás a hő eloszlásakor. Ugyanakkor a padlót és a falakat nem a levegőn keresztül kell felmelegíteni, ezért a felületfűtés a helyiség levegőjének hőmérsékletével összehasonlítva csekély hőfok-különbséggel tud dolgozni. És mivel a hőeltérés csekély, nyáron is kellemesnek fogjuk találni a padlófűtés rendszert – akkor alaphűtés üzemmódban.

Tökéletes megoldás felújításoknál és korszerűsítéseknél


Mivel a Schlüter-BEKOTEC-THERM rétegrendje minimális vastagságú, így a padlófűtés négyzetméterenként csak 57 kg. Ezzel elérhető, hogy 100 m2-enként -7,4 tonnával csökkenjen a födémterhelés a hagyományos padlófűtéses rendszerekkel való összehasonlításban. Mivel a kerá­mia-klímapadlót – az esztrich felső pereméig számolva – már akár 20 mm szerkezeti vastagságba is be lehet építeni, a rendszerrel akkor is kiépíthető a padlófűtés, amikor más padlófűtés-rendszerek konstrukciós okokból már réges-rég kiestek a szóba jövő megoldási lehetőségek közül. A felületet kevesebb tömeg terheli, ami azt jelenti, hogy az egész épületszerkezetre statikailag kisebb teher rakódik. A kevesebb esztrich-tömeg azzal is együtt jár, hogy kevesebb nedvesség kerül be a szerkezetbe a kivitelezés ideje alatt.

A „szerény mértékű” felújításoknál is meggyőző a Schlüter-BEKOTEC-THERM karcsú szerkezete. A helyiség belmagassága csupán jelentéktelenül változik. A rendszer lefektethető a meglévő csempeburkolatra vagy közvetlenül a beton felületre is.
A Schlüter-BEKOTEC-EN/P, illetve az -EN/PF felépítése 16x2 mm-es fűtőcsővel


A Schlüter-BEKOTEC-EN 23 F felépítése 14x2 mm-es fűtőcsővel


A Schlüter-BEKOTEC-EN 18 FTS-sel készült konstrukció 12x1,5 mm-es fűtőcsővel


A Schlüter-BEKOTEC-EN 12 FK-rel készült konstrukció 10x1,3 mm-es fűtőcsővel

 


www.bekotec-therm.hu
www.schlueter.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védelem egész évben

Az időjárás hidegre fordulásával bekapcsoljuk a fűtésrendszert, és gyakran azt tapasztaljuk, hogy nem működik megfelelően.


Indul az új pályázat

100%-ban vissza nem térítendő támogatás napelemre, fűtéskorszerűsítésreDecember 6-án indult az a lakossági napelemes pályázat első üteme, amely révén akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő...