A földgáz alternatívája a hidrogén?

2020-08-17 16:01:54 | Módosítva: 2020-10-21 09:22:05

A jövő kihívásai között szerepel, hogy előbb-utóbb meg kell találnunk a földgáz alternatíváját is. A probléma nemcsak az, hogy a fosszilis tüzelőanyagok készlete véges, hanem az is, hogy ezek folyamatos használata üvegházhatású gázokat, például széndioxidot bocsát ki a légkörbe.


Ezek a gázok – emelve az egész levegő hőmérsékletét – a légkörben is maradnak, ami megváltoztatja éghajlatunkat. Egyértelmű, hogy a jelenlegi világunk veszélyben van, és ha nem változtatunk, katasztrofális következményekkel jár majd bolygónk számára.

Egy m3 földgáz elégetése közel 2 kg széndioxid kibocsátást eredményez, ami egy átlagos családi ház esetén évi 4-5 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Ezért jelentős eredményeket hozhat „csak” az épületek fűtésének átgondolása, alternatív technikák használata is.

Számos megújuló technika létezik, amelyek gazdaságos, alacsony széndioxid-kibocsátású és fenntartható fűtést és meleg vizet biztosítanak. Ilyenek a levegő és talajszondás hőszivattyúk, a napenergia és a biomassza tüzelésű kazán is. Még ha ezek a technológiák sok otthon számára életképes lehetőségek is lehetnek, sok iparági szakértő aggódik amiatt, hogy ezekre a rendszerekre való váltás milyen hatással lenne a háztulajdonosokra. Ezek a rendszerek (ma még) nagyrészt ismeretlenek, gyakran költségesek, és nem is minden épületben alkalmazhatóak.


Mindenképpen érdekes lehet, ha fordítva tekintünk a kérdésre és nem azt nézzük, hogy mit kell módosítani az épületen ahhoz, hogy egy új technikának megfeleltessük, hanem inkább azt, hogy milyen új technika lenne a legoptimálisabb, ami nem járna jelentős változtatással. Mi lenne, ha nem az általunk használt kazánokat (fűtésrendszer) cserélnénk, hanem az általa felhasznált „üzemanyagot”, a földgázt? Ma már nem pusztán elmélet, hogy a meglévő gázhálózatot földgáz helyett alacsony széntartalmú gázzal is lehet használni.

Számos olyan „alacsony széntartalmú” gáz van, amelyet már használnak a földgáz alternatívájaként, például a biometánt. Ám ezt a gázt nem tudjuk elég nagy mennyiségben előállítani a kereslet kielégítéséhez. Sok iparági szakértő szerint a hidrogéngáz lehet a legmegfelelőbb erre a kiváltásra.

Amikor kazánjaink fosszilis tüzelőanyagokat égetnek, széndioxid szabadul fel a légkörbe, ami károsítja bolygónkat. A hidrogén égetése csak vizet és hőt termel – széndioxid nélkül. Ha földgáz és a hidrogén keverékét használnánk (amire szintén van lehetőség), még akkor is jelentősen csökkenthetnénk a széndioxid-kibocsátást.

A hidrogénhálózat ugyanazokat a csővezetékeket, szerelvényeket használhatja, mint a földgáz hálózat, tehát minimális befektetés lenne csak szükséges az infrastruktúra megváltoztatásához. Ezzel arra is lehetőség van, hogy a háztulajdonosok elkerüljék a fűtési rendszer cseréjével járó költségeket.

A hidrogén nagyon sok energiát tartalmaz, mivel 1 kg hidrogén ugyanannyi energiát tartalmaz, mint 2,8 kg benzin.

És ami ellene szól! Jelenleg nem olcsó a hidrogén előállítása a kereslet kielégítéséhez elegendő mennyiségben. A hidrogént leginkább elektrolízissel lehet előállítani, vagyis villamos energiát alkalmazva a vizet oxigénné és hidrogénné lehet bontani. Ennek a módszernek természetesen akkor van létjogosultsága, ha a felhasznált elektromosság fenntartható módon került előállításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hidrogén, kazán, energia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házépítés egyszerűen és gyorsan

2022. július 1-től lépnek életbe az új épületenergetikai követelmények. Mit jelent ez? Az idei év nyara után igényelt használatbavételi engedélyek esetén már az új rendszer szerinti feltételek a...


Mindenhová LED

Váltsa ki az örökké forró és gyakran kiégő halogén szpotjait LED-es modellekre! Csavarja ki hagyományos körte- és gyertyaégőit és kezdje el helyettük használni a folyamatosan fejlődő LED-es...