A földgáz alternatívája a hidrogén?

2020-08-17 16:01:54 | Módosítva: 2020-10-21 09:22:05

A jövő kihívásai között szerepel, hogy előbb-utóbb meg kell találnunk a földgáz alternatíváját is. A probléma nemcsak az, hogy a fosszilis tüzelőanyagok készlete véges, hanem az is, hogy ezek folyamatos használata üvegházhatású gázokat, például széndioxidot bocsát ki a légkörbe.


Ezek a gázok – emelve az egész levegő hőmérsékletét – a légkörben is maradnak, ami megváltoztatja éghajlatunkat. Egyértelmű, hogy a jelenlegi világunk veszélyben van, és ha nem változtatunk, katasztrofális következményekkel jár majd bolygónk számára.

Egy m3 földgáz elégetése közel 2 kg széndioxid kibocsátást eredményez, ami egy átlagos családi ház esetén évi 4-5 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Ezért jelentős eredményeket hozhat „csak” az épületek fűtésének átgondolása, alternatív technikák használata is.

Számos megújuló technika létezik, amelyek gazdaságos, alacsony széndioxid-kibocsátású és fenntartható fűtést és meleg vizet biztosítanak. Ilyenek a levegő és talajszondás hőszivattyúk, a napenergia és a biomassza tüzelésű kazán is. Még ha ezek a technológiák sok otthon számára életképes lehetőségek is lehetnek, sok iparági szakértő aggódik amiatt, hogy ezekre a rendszerekre való váltás milyen hatással lenne a háztulajdonosokra. Ezek a rendszerek (ma még) nagyrészt ismeretlenek, gyakran költségesek, és nem is minden épületben alkalmazhatóak.


Mindenképpen érdekes lehet, ha fordítva tekintünk a kérdésre és nem azt nézzük, hogy mit kell módosítani az épületen ahhoz, hogy egy új technikának megfeleltessük, hanem inkább azt, hogy milyen új technika lenne a legoptimálisabb, ami nem járna jelentős változtatással. Mi lenne, ha nem az általunk használt kazánokat (fűtésrendszer) cserélnénk, hanem az általa felhasznált „üzemanyagot”, a földgázt? Ma már nem pusztán elmélet, hogy a meglévő gázhálózatot földgáz helyett alacsony széntartalmú gázzal is lehet használni.

Számos olyan „alacsony széntartalmú” gáz van, amelyet már használnak a földgáz alternatívájaként, például a biometánt. Ám ezt a gázt nem tudjuk elég nagy mennyiségben előállítani a kereslet kielégítéséhez. Sok iparági szakértő szerint a hidrogéngáz lehet a legmegfelelőbb erre a kiváltásra.

Amikor kazánjaink fosszilis tüzelőanyagokat égetnek, széndioxid szabadul fel a légkörbe, ami károsítja bolygónkat. A hidrogén égetése csak vizet és hőt termel – széndioxid nélkül. Ha földgáz és a hidrogén keverékét használnánk (amire szintén van lehetőség), még akkor is jelentősen csökkenthetnénk a széndioxid-kibocsátást.

A hidrogénhálózat ugyanazokat a csővezetékeket, szerelvényeket használhatja, mint a földgáz hálózat, tehát minimális befektetés lenne csak szükséges az infrastruktúra megváltoztatásához. Ezzel arra is lehetőség van, hogy a háztulajdonosok elkerüljék a fűtési rendszer cseréjével járó költségeket.

A hidrogén nagyon sok energiát tartalmaz, mivel 1 kg hidrogén ugyanannyi energiát tartalmaz, mint 2,8 kg benzin.

És ami ellene szól! Jelenleg nem olcsó a hidrogén előállítása a kereslet kielégítéséhez elegendő mennyiségben. A hidrogént leginkább elektrolízissel lehet előállítani, vagyis villamos energiát alkalmazva a vizet oxigénné és hidrogénné lehet bontani. Ennek a módszernek természetesen akkor van létjogosultsága, ha a felhasznált elektromosság fenntartható módon került előállításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hidrogén, kazán, energia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mi a helyzet a konvektorokkal

Félő, hogy a kondenzációs fűtéstechnikára való áttérés, a konvektorokat is magával sodorja. Pedig nem kéne ennek így lennie, mert a helyi fűtésnek sok esetben megvan a létjogosultsága, és ma már...


Fűtsünk hőszivattyúval

A hőszivattyú a hagyományos energiaforrások – mint a gáz, szén, fa – helyett megújuló energiaforrást használ, amit az ingatlan környezetéből nyer ki, a hőszivattyú típusának megfelelően...