Ismét eljött a szájmaszkok ideje

2020-09-08 12:02:03 | Módosítva: 2020-09-08 12:33:57

Bár hazánkban még mindig akadnak ellenzői, a szájmaszkok hatékonyan megvédhetnek nem csak a koronavírus - most már második hullámának - következményeitől, hanem akár a hétköznapi influenzától is. Elmondjuk, hogy mit kell tudni a maszkokról.


A kép, amelyik tanítja a világot

Biztosan te is láttad, hiszen szinte felrobbantotta az internetet az a mém – kezdi Nagy Gábor a SzerszamKell.hu ügyvezetője – amelyiken két ember áll egymással szemben. Először mindketten maszk nélkül, aztán csak az egyiken van maszk, majd mindkettőjükön, miközben minden eshetőséghez odaírták, hogy hány százalékban véd meg ez így a koronavírustól. Ennél egyszerűbben nehéz szemléltetni azt, hogy mennyire fontossá vált a szájmaszk 2020-ban.

De mire való a szájmaszk?

Az elmúlt években a híradókban sokszor láthattunk erősen szennyezett levegőjű, legfőképpen kínai nagyvárosokról riportokat. Akkor fel sem tűnt, de jól látszik a híradókban, hogy az ott élő emberek szájmaszkot viseltek. Tévhit, hogy a maszkot a koronavírus elleni védekezéskor érdemes csak hordani: vannak maszkok melyek megvédenek minket a szállóportól, a pollentől és akár az influenzától is.

Hogyan hordjunk szájmaszkot?

Nagyon sokan viselnek egyszer használatos szájmaszkokat, amivel egyébként semmi baj nincsen, viszont tudni kell, hogy az ilyen (orvosi) maszkok tényleg egyszer használatosak, és csak néhány órán keresztül nyújtanak védelmet – mondja Gábor. És semmiképpen nem úgy, ha először csak az orrunkról vesszük le őket, majd hanyagul – mert ugye nekünk semmi bajunk nem lehet – lehúzzuk a nyakunkra, a gégénkig. Nincs olyan maszk, ami megvédene minket, ha nem takarja el a szánkat, és az orrunkat - fejezi be.

Milyen a jó szájmaszk?

Elsősorban kényelmes: a jó maszk a lehető legjobban rásimul az arcunkra. Fontos a jó szűrőképessége, és előny, ha megfelelően használjuk: az egyszer használatost egyszer, a többször használatos, többrétegűt, többször. Sajnos megjelent a maszkdivat, és elterjedtek a dizájnmaszkok is, pedig korántsem az a legfontosabb, hogy szuper rajzok és nyomatok legyenek rajtuk, hanem az, hogy megvédjen.

Még én is ismerek olyat – folytatja Gábor – aki többször kimossa az egyébként egyszer használatos maszkját, hogy újra, és újra viselhesse. Ez azonban nem jó, hiszen a viselője azt gondolhatja, védi őt a maszk. Pedig az már nem véd meg senkit semmitől – fejezi be Gábor.

Ha maszkot szeretnél vásárolni, akkor nézz be a SzerszamKell.hu webshopba, ahol több fajtából tudod kiválasztani azt, amelyik számodra a megfelelő. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: maszk, vírus, szerszámkell

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falfesték koronavírus ellen

Egy hazánkban is aktív német cég elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből...


Szövet arcmaszk DIY

Egy ideje lehet már kapni arcmaszkot a patikákban és a nagyobb élelmiszerüzletekben, de közel sem biztos, hogy szerte az országban mindenki meg tudja valóban vásárolni. A divattervezők, a...