A tárolási idő szempontjából az előkészítés során kiemelkedően fontos a tisztaság. A zöldségeknek és gyümölcsöknek a legjobb minőségűnek, frissnek és teljesen érettnek kell lennie. Az élelmiszerek előkészítése során kiemelkedően fontos, hogy a befőzéshez megfelelően mossuk és szárítsuk meg az egész gyümölcsöket és zöldségeket. A befőttesüvegeket és fedeleket is célszerű előkészíteni. Az üvegeket meleg mosószeres vízben mossuk el, a fedeleket és a tömítéseket öblítsük le és egy tiszta ruhán hagyjuk lecsöpögni, megszáradni. Ellenőrizzük a befőttesüvegeket, hogy sérülés és lerakódás ne legyen rajtuk.
Ügyeljünk arra, hogy amikor a befőttesüvegeket az elektromos befőzőbe helyezzük, a víz és a befőttesüvegek nagyjából azonos hőmérsékletűek legyenek. Az elektromos befőző legfeljebb 14 db 100-as típusú befőttesüveg és fedél befogadására képes. A magasabb befőttesüvegeknek körülbelül 3/4-ig kell a vízben lenniük. Két rétegben való elhelyezéskor az alsó réteg teljesen víz alá kerül. A befőzés után óvatosan vegyük ki az üvegeket, helyezzük valamilyen ruhára és takarjuk be egy másikkal. Figyeljünk arra, hogy az üvegek forrók, akár égési sérülést is okozhatnak. Lehűlés után írjuk rá az üvegekre a dátumot és az üvegek tartalmát. A befőtteket a legjobb hűvös, sötét helyen tárolni.
További információ: www.clatronicgroup.hu