Ragasztók bármilyen feladatra

2020-09-14 11:39:30 | Módosítva: 2020-09-14 11:42:59

A szerkezeti kötések két csoportba sorolhatók: oldható és nem oldhatórögzítésekre. A ragasztás az utóbbi, a nem oldható kötések közé tartozik. Számtalan területe van, egyre gyakrabban alkalmazzák nemcsak az iparban, de a mindennapi életben is. Használatuk egyre nagyobb tért hódít a hagyományos rögzítési módokkal szemben, mert korszerűbb, nagyobb szilárdságú rögzítéseket tesz lehetővé, és többnyire egyszerűsíti a munkafolyamatokat. Egyre több fajta speciális ragasztó kerül a polcokra, a már bevált és ismert márkák mellé. Alkalmazásuk előtt azonban érdemes kellően tájékozódni.


Először azt kell meghatározni, hogy milyen anyagokat kívánunk összeerősíteni, és ennek megfelelően milyen ragasztók jöhetnek számításba. A ragasztóanyagok szinte mindig adhéziós, azaz felületi tapadással erősítik össze az anyagokat. A ragasztóanyag csak tapadóhíd az összeerősítendő anyagok között. Minél vékonyabb ez a réteg, annál kisebb lesz a különféle anyagok térfogatváltozása miatti feszültség, amit a ragasztó a tapadásával kompenzál. Ez főleg a rugalmas, hajlításoknak kitett anyagoknál fontos követelmény, pl. bőranyagok és textilanyagok stb. összeragasztásánál. A másik szempont, a különféle anyagok és a ragasztóanyag összeférhetősége, ami a kötések tartósságát jelentősen befolyásolja, különben a kötés nem lesz kellő erősségű. A különféle ragasztók használati utasításában ezért az összeragasztható anyagok összetételére mindig kitérnek a gyártók, amire fokozottan kell ügyelni.

A legtöbb általánosan használt ragasztó merev kötést eredményez, ami az összeragasztott anyagok elválását okozhatja. E célra csak kimondottan rugalmas kötést biztosító ragasztó alkalmas, mint pl. a cipők, bőrtárgyak, textilanyagok rögzítéséhez használtak. A ragasztók vízállóságára is érdemes figyelmet fordítani, különben nedvesség hatására a ragasztás elengedhet. A vízállóságot a használati utasítások mindig külön megemlítik.

Diszperziós kontakt ragasztók

Az oldószermentes és környezetkímélő diszperziós kontakt ragasztók kiszorítják a régebbi, oldószeres anyagokat. Ezek között vannak általános és anyag-specifikus változatok is. E ragasztók némi nyitott idő mellett préseléssel adnak megfelelő erősségű tapadást. Ragasztott felületük merev, hajlító igénybevételre nem alkalmas. A diszperziós ragasztók főként faanyagok rögzítésére alkalmasak, és számos gyártó (pl. Pattex, Ponal , Staloc, Soudal stb.) különféle kiszerelésű termékei közül lehet választani.


Nagyon gyakran használjuk, mert gyors és erős rögzítést biztosítanak a pillanatragasztók. Gyors kezdeti tapadásuk ellenére teljes kötésüket többnyire 24 óra múlva érik el. Az ismert gyártmányok (pl. Loctite, Bison, Uhu, Gorilla, Mester, Wico) pillanatragasztók mellett egyre szélesebb felhasználásra kifejlesztett változatokkal bővült a kínálatuk. Például a Super Attak ragasztók szuper erős kötést biztosítanak. Az ecsetes, Pen változat, speciális kivitelű tubusokban, míg a Precizion változatok kis ecsetes kis flakonokba vásárolhatók meg. Ezek a tubusok nemcsak a ragasztók felkenését könnyítik meg, hanem a tubusok precíz légmentes lezárását is szolgálják. Így meggátolják a tubusban maradt ragasztóanyag megszilárdulását, elősegítik újbóli használatát.

Gél ragasztók

A fejlesztéseknek köszönhetően már beszerezhetők a cseppmentes, gél állagú pillanatragasztók különféle változatai is, amelyek a hajlékony anyagok rögzítésére is kiválóan alkalmasak, a legkülönfélébb anyagok rugalmas összeragasztására is jók. Ezek hosszabb ideig teszik lehetővé az anyagok pontos összeillesztését a ragasztás megkezdésekor, és kisebb felületi feltöltésekre is alkalmasak. Némelyik gyártmányhoz aktivátor is szükséges, amivel meggyorsítható a kötési idő, és egyben jobb tapadást is biztosít az összeerősítendő anyagok között. A kezdeti kötésidejük ennek megfelelően hosszabbodik, ám teljes kötésükhöz ugyancsak 24 óra szükséges. Ragasztót eltávolító folyadék (Wico Superglue Remover) is beszerezhető az esetleges félre csöppent ragasztófoltok letakarításához. A tubusokban általában 3 gr-nyi anyag van, mivel egy-egy csepp ragasztó is elégséges a kötés létrehozásához. A ragasztó eltávolító folyadékot tartalmazó flakon 20 ml-nyi mennyisége még a nagyobb foltok eltüntetéséhez is bőségesen elegendő.

Fényre köt

A pillanatragasztók egyik új változata UV fényre köt meg. Az anyag géles állagú és megszilárdulásához elemes LED fényforrással kell alaposan megvilágítani a ragasztóanyaggal bekent részt. A készlet mind a két egységet, valamint a tisztító- és felhordó eszközöket is tartalmazza. Fontos, hogy a fény érje el a felhordott ragasztót, mert különben nem keményedik meg teljesen. Alkalmas pontcsatlakozások, és több rétegben felvitt kitöltő ragasztásra is, akár több rétegben is. Az új ragasztó univerzálisan használható például kézműves munkákhoz, modellezéshez vagy az összes anyagféleség gyors javításához, rögzítéséhez. Mivel nem tartalmaz oldószert vagy agresszív alkotórészeket, az érzékeny műanyagokhoz vagy polisztirolhoz is használható. Hátránya, hogy nálunk még nem forgalmazzák, de Németországban már kapható, borsos 20 euróért.

Kétkomponensű epoxi

Felületek és sérült anyagrészek jelentősebb pótlásához a kétkomponensű epoxi ragasztók a legalkalmasabbak. Legyen az anyagkitörés, félrefúrt lyuk, vagy szélesebb repedés, az anyaghiány feltöltésére, és egyben szilárd kötésre egyaránt használhatók az epoxi ragasztók. A régebbi gyártmányokat két tubusból egyenlő arányban kinyomva, összekeverésük után lehet a hibás részekre feltölteni. Az újabb változatoknál a ragasztó komponenseket már iker tubusból egyszerre lehet kinyomni, így elkerülhető a komponensek egyenlőtlen adagolásából származó gyengébb kötés vagy szilárdulási idő hosszabbodása. 4-20 perc között már a gyantakeverék szilárdulni kezd, a gyanta teljes kötéséhez azonban minden esetben 24 óra szükséges. A bekevert ragasztóanyag többnyire áttetsző marad, vagy opálossá válik, de a krémszínű anyagkeverék sem ritka. A megkötött epoxigyanta keveréke jól megmunkálható és festhető is. Számos ipari változata is beszerezhető, ám ezek nagyobb 280-600 ml kiszerelésűek, és csak nagyobb volumenű munkákhoz gazdaságosak. A kisebb ragasztásokhoz és javításokhoz elég a 2x15-27 grammos kiszerelésű készlet is. Előnyük, hogy szinte minden anyaghoz használhatók.

Szerelőragasztók

Az egykomponensű szerelési ragasztók extrém kezdeti tapadást biztosítanak már a kinyomásuk után is porózus és nem porózus felületeken egyaránt, mégpedig alátámasztás nélkül. Ezért nagy felületű darabok, táblák felerősítéséhez is kiválóan használhatók. Kötésük után 200-400 kg/m2 közötti a tartóerejük, a különféle gyártmányok fajtáitól függően. Jó az időjárás és UV állóságuk, teljes teherbírásuk 24, 48 óra elteltével alakul ki. Általában 280-400 ml-es kartusos kiszerelésben árusítják, ám az általánosan használhatók 50-80 grammos tubusos kiszerelésben is kaphatók. Ezeket csak kisebb javító munkákhoz célszerű használni, amivel elkerülhető a kartusos ragasztókhoz szükséges kinyomó pisztolyok használata, és a kinyomó-csőben maradt ragasztóanyag megszilárdulása. Ezt a kartusosaknál nagyon nehéz elkerülni még a zárókupak szoros visszanyomása mellett is. Ezek a ragasztók ugyanis többségükben a levegő nedvességtartalmának hatására szilárdulnak meg, és a zárókupakkal ritkán sikerül a kinyomó nyílás tökéletes lezárása. Így hosszabb tárolás után csak a kikeményedett ragasztó eltávolítása után használható fel a megmaradt ragasztó.

A kis kiszerelésű változatokra ez nem jellemző, mert a menetes zárókupakkal jól lezárható a tubus kinyomó-nyílása. A szerelőragasztókkal a hordfelületek egyenetlenségei is áthidalhatók, és adott esetekben helyettesítik a szegek, csavarok használatát is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempét a csempére

A lakásfelújítások többnyire nagy felfordulással és jelentős sitt-el járnak. Különösen akkor lesz szinte elviselhetetlen a helyzet, ha a repedezett, régi csempe-, vagy járólapokból lerakott...


Vakolás gipszkartonnal

A lakóhelyiségek belső burkolatát mindenhol a vakolat adja. Ennek minősége és tartóssága a hagyományos módszerrel készülteknél többnyire a kőműves szakképzettségén és igényességén múlik. Ám ez a...