Nagy épületekhez

Uponor ötrétegű vezetékrendszer

2020-09-30 14:35:21 | Módosítva: 2020-10-01 12:35:46

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is kiviteleznek. A csővezetékek kiválasztásakor sok tervező és kivitelező 50 mm-es méretig használja az ötrétegű rendszereket, felette pedig már más anyagú rendszerek nyújtanak számukra megoldást. Tapasztalatunk szerint ezen gondolatot elsősorban az esetleges magas ár vagy a beszerzési nehézségek félelme okozza.


A 63 mm méret feletti rendszereknél meglehetősen összetett feladat az alap és felszálló vezetékek szerelése elsősorban a sok különböző idom anyagszükséglete miatt. Ezen rendszerek akár több száz különböző elemből is állhatnak, attól függően, hogy épp milyen átmérők szükségesek az adott feladathoz, ezáltal a napi anyagellátás szinte minden esetben hiányosságokkal szembesül.

A vezetékek gyakran nagy magasságban, vagy szűk térben kerülnek vezetésre, mely extra kihívást és rengeteg plusz ráfordított időt jelent a szerelőcsapatok számára. Manapság a munkavégzés határidejének fontossága felértékelődött, ezért a csővezetéki rendszer kiválasztásánál az anyagok elérhetősége alapvető, szinte minden mást megelőz. A lentiekben megpróbáltuk összefoglalni, hogy miért az Uponor nagyméretű RS vezetékrendszerét találjuk a legalkalmasabbnak ezen kihívások leküzdésére.

Rendszerelőnyök:


Egy rendszer akár három feladatra

Az ötrétegű csővezeték egyesíti a műanyagok és a fémek kedvező tulajdonságait; nincs korrózió, nincs lerakódás a csőfalakon, megfogás szempontjából kedvező a tágulása, nem kell méterenként rögzíteni, könnyű és gyors vele a munkavégzés, tartóssága az épület időtartamához illeszkedik. A rendszer teljes körű megoldást kínál vízellátási, fűtési, vagy hűtési feladatokhoz egyaránt. Mindhárom rendszer szereléséhez elegendő egyfajta anyagot alkalmazni, mely egyszerűsíti a szerelést és raktározást. A termékfejlesztésnél a biztonság, az egyszerű és gyors szerelhetőség, az elérhetőségi problémák csökkentése, valamint a fenntarthatóság voltak a legfontosabb kritériumok.

Rugalmas kialakítás - nyomáspróba előtt egyszerűen módosítható a vonalvezetés

 Az Uponor többrétegű nagyátmérőjű (RS) rendszer felépítésében a moduláris építkezés elvét követi. Segítségével könnyen megtervezheti a különleges projekteket és az igazi fejtörőt jelentő, egyedi megoldást kívánó feladatokat. Ha pedig valamilyen előre nem látható probléma merülne fel az építési területen, a rendszer annak a megoldásához is kellő rugalmasságot biztosít, mivel a préselés előtt a kötés még oldható, csak a biztosítófűzőt kell kihúzni, széthúzni az elemeket, így a rendszer gyorsan átalakítható az új körülményeknek megfelelően. Ezzel időt és elsősorban pénzt takaríthat meg a kivitelező.

Moduláris felépítés, mindössze 37 idom

A kivitelezés helyszínén mindig mindennapos figyelmet igényel a megfelelő anyagok rendelkezésre állása. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy rendszerhez több száz különböző idomot kell biztosítani, vagy ennél jelentősen kevesebbet. Erre kínál megoldást az Uponor RS nagyméretű idomrendszer, mellyel több száz fitting helyett mindössze 37 különböző elemmel ki lehet alakítani a különböző idomokat 16-110 mm-es átmérőig. A kevés elemszám megkönnyíti a raktározási feladatokat, mind a szerelő vállalat mind a nagykereskedő sokkal könnyebben tudja követni a felmerülő igényeket.

Kis helyszükséglet jelentős méretcsökkentéshez

Ennek a technológiának az alkalmazásával immár a soklépcsős szűkítés is a múlté. A rendszer úgy lett kialakítva, hogy egy lépésben át lehessen váltani nagy átmérőről kicsire, ami leegyszerűsíti és felgyorsítja a szerelést. Szűk helyeken, gépészeti aknákban, vagy akár a tradicionális tízemeletes házak szerelőaknáiban a csővezetékek cseréje szinte csak ezzel a technológiával valósítható meg. Egy lépcsőház vezetékcseréje akár nyolc munkaóra alatt megvalósítható.

Biztonságos és egyszerű – a préseléseket a munkapadon is el lehet végezni

 Az RS rendszer préselését a földön, illetve a munkapadon is elvégezheti a szakember. Ezzel minimálisra csökkentve a magasban történő szerelés okozta balesetek kockázatát. A készre préselt vezetéket idommal együtt a préselés után is el lehet helyezni a végleges helyére, elkerülve ezzel a fizikailag is megterhelő, magasban végzett szerszám használatot.

 „Nyomáspróba biztos” idomrendszer

Az Uponor nagyméretű idom rendszere - a kisebb méretekhez hasonlóan - is „nyomáspróba biztos”, azaz, ha nincs lepréselve az idom, akkor nyomáspróbakor 0,5 bar felett azonnal folyik, megelőzve a préselés hiánya következtében előforduló későbbi problémákat.

Gyors és rugalmas logisztika

Az Uponor helyzeti előnye, hogy Magyarországról, Kecskemétről biztosítja a Közép-Kelet Európai igények árukiszolgálását napi kiszállítással. A nagykereskedői projekt rendelések délelőtt 11 órai beérkezése esetén az áru akár másnap a projekt helyszínén átvehető, mely rugalmasság nagy előnyt jelent az idővel minden nap versenyben lévő gépész-kivitelezők számára.


Lépésről-lépésre: kötések kialakítása

Ezzel a rendszerrel a munka szinte gyerekjáték. A préselés munkapadon is elvégezhető, nincs szükség a fej felett vagy nehezen megközelíthető helyeken történő préselésre.

 


1. Helyezze a sorjázott többrétegű csővezetéket az Uponor nagyátmérőjű (RS) préscsatlakozóba.

 
2. Préselje össze a kötést.

 

 

3. Helyezze a préscsatlakozót az alaptestbe.

 

 
4. Nyomja a biztosítófűzőt az alaptest nyílásába.

 

5. Pattintsa a biztosítófűző végét az alaptestbe.

 

 
Számos felmérés bizonyítja, hogy az anyaghiányból eredő időveszteség okozta károk, valamint a hagyományos vezetékrendszerek többlet munkaidejének mértéke jelentősen meghaladja azt a többlet költséget, melyet egy modern vezetékrendszer többlet költsége jelent. Mégis, ezeket a szempontokat csak azok a vállalkozások veszik figyelembe, akik igyekeznek minden körülményt mérlegelni a megfelelő csővezeték rendszer kiválasztásánál. Ha a vállalkozások utólag kielemeznék, hogy mennyibe is került valójában a teljes rendszer kiépítése, figyelembe véve a kiesett munkaidőt és a valóságos szerelési időt, meglepődve tapasztalnák, hogy az Uponor rendszere mégsem drága és talán a legbiztonságosabb megoldás!

Benis Attila

Mérnök üzletkötő


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy rendszer mindenre

Forradalmian új megoldásként jelent meg anno a piacon. Az Uponor 1990-ben mutatta be az első átlapolt többrétegű műanyag csővezetékét (MLCP). Ezeket a csöveket széles körben lehetett alkalmazni...


Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...