Roletta, egyedi méretben is

2020-10-03 10:26:16 | Módosítva: 2020-10-03 10:40:10

A roletta egyszerűen használható, a helyigénye kicsi, a rögzítése szinte minden ablakra vagy az ablak előtt lehetséges. Alig akad olyan lakás, ahol le kellene mondanunk róla, mert egyedi méretben is megvásárolható. Mindenhol jól mutat, sötétíthetjük és árnyé­kolhatjuk vele a lakást, az irodát, a télikertet. Osztott ablakok és nagyobb egybefüggő felületek esetén is használható. A roletta felszerelhető közvetlenül az ablakszárnyra, de falra vagy a mennyezetre is.


Szabványos méretekben sok helyen kapható, de a nagyobb méteráru boltokban, Rőfös boltokban, Röltexekben megrendelhető egyedi gyártással is. Egy mintakönyvből kiválaszthatjuk a konzolt, a mozgató gyöngysort, ha akarunk tokot és a roletta textíliáját is. Minden elemét egyedileg válogathatjuk össze, saját ablakunk méretére, saját igényeinkre és anyagi lehetőségeinkre szabva.

A legegyszerűbb a gyöngyláncos roletta fehér, átlátszó vagy fém konzollal. Ha az ablakszárnyra kerül majd a roletta, akkor fúrás nélkül szerelhető konzolt érdemes rendelni. Létezik rugós roletta is, ami szakaszosan állítható meg, illetve motorral, távirányítóval is rendelhető.A roletta anyaga többnyire impregnált textil, mosást nem igényel, csak időnként le kell porszívózni (kefés szívófejjel), majd letörölni nedves ruhával. Lehet egyszínű, mintás, fényzáró vagy fényáteresztő, illetve lángmentes. Mintakönyvből nagyon sokféle színű és mintájú anyag rendelhető, így nem csak méretében, de stílusában is egyedi árnyékolásunk lehet.

Rendeléskor a roletta szélességét az határozza meg, hogy a konzol – amire felszereljük – hol lesz. Ha az ablakszárnyra kerül majd a roletta, akkor a szélességét úgy mérjük le, hogy az ablakfelület szélességére oldalanként 2-2 cm-t tegyünk rá, hogy biztosan mindenhol fedje az üveget, és ne lehessen majd belátni az ablakon az utcáról. Ilyenkor tehát, az üvegfelület szélessége plusz 4 cm a roletta rendelési mérete.Az ablakszárnyra szerelt roletta esetén problémát jelenthet, ha az ablakszárny és az ablakkáva között nincs akkora hely, hogy a felszerelt roletta tengelye és a konzol elférjen, amikor kinyitjuk az ablakot. Ha ez a hely túl kicsi, nem lehet majd kinyitni az ablakot. Ilyenkor csak az ablak fölé a falra vagy a mennyezetre lehet rolettát szerelni. A falra vagy a mennyezetre szerelt roletta esetén az ablakkáva szélességi mérete lesz a roletta mérete, de azt is lehet, hogy az ablak fölé vagy a mennyezetre szerelt roletta szélesebb, mint maga az ablak. Ennek meghatározása ízlés kérdése, de az ablaknál több mint 20 cm-rel szélesebb roletta már felesleges.

A magasság meghatározásakor a minimum méretre lesz csak szükség, mert adott magasságúak a roletták, és annyit tekerünk le belőle, amennyit akarunk. A többi fent maradhat a tengelyen, ezért nem szükséges cm-re pontosan lemérni.


Lakberendezési és anyagi szempont

Érdemes átgondolni, hogy függöny helyett, rolettánk legyen-e? Természetesen ízlés kérdése is, és mindegyiknek van előnye és hátránya. Mivel a sötétítő függönyök sem olcsók, és karnis is kell hozzájuk külön, mielőtt döntünk, kérjünk árajánlatot rolettára is. Kombinálhatjuk is, pl. a sötétítő függöny helyett rolettát szerelünk fel, a fényáteresztő függöny pedig hagyományos, de fordítva is elképzelhető. Kis lakásokban tágítja a teret, ha a nagy nehéz függönyök helyett roletta van az ablak előtt. Fényáteresztő és sötétítő anyagú is kapható. Akár kicsi, akár nagy térben kell megoldanunk a függönyözést, a roletta nagyon divatos, letisztult, megfizethető megoldás.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tárolók WC-be

Van, ahol a fürdőszabában van a WC-csésze, van ahol külön kis helyiségben, ám többnyire szűkös helyi körülmények jellemzők rá. A használatához, tisztántartásához szükséges tárgyaknak ritkán van...


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...